Ingezonden persbericht


Onder embargo tot vrijdag
29 april 2011 13.00 uur

Persbericht
Gemeente Wageningen

Wageningen, 29 april 2011

Lintjesregen 2011: acht koninklijke onderscheidingen in Wageningen

Burgemeester G.J.M. van Rumund heeft op vrijdag 29 april ter gelegenheid van de jaarlijkse lintjesregen acht koninklijke onderscheidingen uitgereikt in de raadzaal van het stadhuis. De geridderde Wageningers ontvingen de onderscheiding vanwege hun langdurige bijzondere verdiensten voor de samenleving.

De heer P.J.M. (Paul) Albersen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Vanaf 1971 zet hij zich met grote betrokkenheid in voor de stichting Paardrijden voor Gehandicapten 'Neder-Veluwe'. Eerst als fysiotherapeut en later als lid en voorzitter van de stichting. Sinds enkele jaren stelt hij zich als zorgvrijwilliger beschikbaar voor zorgbehoevende Nederlandse pelgrims in Lourdes. Vrijwillige activiteiten verricht hij ook voor de Voedselbank Neder-Veluwe. Albersen was meer dan 20 jaar actief als jeugdcommissaris van de Rotary Club Wageningen.

De heer J. (Jan) van Harn werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zijn bijzondere verdiensten betreffen met name zijn jarenlange belangeloze inzet voor de basketballvereniging Pluto te Wageningen. Hij was onder meer trainer, scheidsrechter, bestuurslid en ook vele jaren teamcoach. Met veel enthousiasme heeft hij zich ingespannen om beweging en (bal)spel te stimuleren bij de jeugd. Enkele malen werd hij gehuldigd als Vrijwilliger van het Jaar. Ook is hij op verschillende manieren actief (geweest) binnen de postduivenvereniging Het Nudekwartier.

Mevrouw H.J. (Manny) Hilberts werd eveneens benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij ontving de onderscheiding onder meer voor haar jarenlange inzet als bezoeksrelatie van een cliënt van 's Heeren Loo, een zorgcentrum voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij voetbalvereniging SKV en korfbalvereniging SSS maakte zij zich geruime tijd verdienstelijk als vrijwilligster bardiensten. Al vele jaren behoort zij tot de groep kerkvrijwilligers van psychiatrisch ziekenhuis 'de Gelderse Roos' in Wolfheze. Van 1981-1995 deed zij als vrijwilligster voor de Gereformeerde Kerk Wageningen pastoraal bezoekwerk, met name onder ouderen.

De heer ir. O.E. (Olaf) de Jongh werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd hem toegekend vanwege zijn belangeloze inzet op diverse terreinen. Hij was actief voorvechter voor het behoud van het defilé op 5 mei in Wageningen en heeft zich hiervoor op verschillende manieren bijzonder ingespannen. De Jongh was tevens actief in de plaatselijke politiek; hij was onder meer raadslid namens de VVD. Binnen de vrijzinnige geloofsgemeenschap NPB in Bennekom bekleedde hij sinds 1982 meerdere vrijwilligersfuncties. Als lid van de gemeentelijke werkgroep Utrecht-Léon heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan een aantal projecten in Léon (Nicaragua).

Mevrouw T.M.J. (Threes) Melger-Vinkoert is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Op verschillende manieren zet zij zich belangeloos in voor Rooms Katholieke geloofsgenoten uit Wageningen. Sinds 1977 is zij actief als secretaris van het bestuur van het Verrijzeniskoor. Ook is zij een van de drijfveren bij de viering op woensdagmorgen en verzorgt zij de zang bij de zaterdagavondviering. Namens de parochie Wageningen bezocht zij jarenlang Rooms Katholieke bewoners van verpleeghuis Oranje Nassau's Oord. Van 1993-2009 was zij bestuurslid van de Katholieke Belangenorganisatie voor Senioren. Melger was lid van de cliëntenraad van verzorgingshuis Dennenrust en fungeert op vrijwillige basis als vertrouwenspersoon bij verzorgingshuis Rumah Kita.

De heer P.H. (Paul) Quint is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Reeds tientallen jaren is hij als vrijwilliger actief voor Zwemvereniging De Wageningse Watervrienden. Onder zijn leiding is de reddingsbrigade, waarvan hij trainer is, uitgegroeid tot een enthousiaste onderafdeling. Sinds enige jaren is hij tevens bestuurslid van de zwemvereniging. Daarnaast zet Quint zich in verschillende rollen al jarenlang in als vrijwilliger voor gehandicapte leden van sportvereniging WAAG. Jaarlijks steekt hij veel tijd en energie in de organisatie van de Lenterit van Rotaryclub Wageningen-Bergpoort en WAAG, een familiepuzzelrit met meer dan 100 deelnemers.

De heer dr. F.A. (Nand) Sibbing werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn persoonlijke bijzondere bijdrage aan de voedselvoorziening en de sociaal-economische ontwikkeling in de regio rond het Tanameer in Ethiopië. Als universitair hoofddocent, verbonden aan Wageningen University, verwierf hij internationale bekendheid voor zijn deskundige deelname aan een succesvol visserijproject rond het Tanameer. Onder complexe omstandigheden ontwikkelde hij in deze regio een laboratorium, dat nog altijd een aanzienlijke bijdrage levert aan het duurzaam bevissen van de aanwezige vispopulaties. Daarmee is een belangrijke voedselbron gewaarborgd voor de plaatselijke bevolking. Sibbing is (mede)auteur van diverse wetenschappelijke publicaties.

Mevrouw H.J. (Gonny) Zander-Tees werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij ontving de onderscheiding vanwege haar jarenlange bijzondere inzet voor de Nederlandse Kankerbestrijding, afdeling Wageningen en zorgcentrum Rustenburg. Sinds 1965 ging zij vele keren als collectante voor het Koningin Wilhelmina Fonds op pad en zij nam daarbij vaak meerdere wijken voor haar rekening. Later werd zij wijkhoofd. Ook is zij al meer dan 30 jaar secretaris van de Wageningse afdeling van de Kankerbestrijding. Daarnaast zet Zander zich al lange tijd in als vrijwilligster bij zorgcentrum Rustenburg, waar zij wekelijks koffie schenkt en een luisterend oor biedt aan de bewoners.

De heer prof. dr. S.B. (Salomon) Kroonenberg werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn persoonlijke bijzondere wetenschappelijke verdiensten op het gebied van geologie en klimaat. De onderscheiding werd in de gemeente Delft uitgereikt door burgemeester G.A.A. Verkerk.

De traditionele lintjesregen vindt jaarlijks op de laatste werkdag voor Koninginnedag plaats ter ere van de viering van de verjaardag van Hare Majesteit de Koningin.


- einde persbericht -