Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht

Zeist, 21 april 2011

Jubilerend festival in het teken van het Wereld Natuur Fonds

Sandsculpture Festival Scheveningen Geeft de Aarde door

De 20e editie van het Sandsculpture Festival Scheveningen vindt plaats onder het motto 'Geef de aarde door'. Daarmee hopen de organisatoren van het festival de campagne te ondersteunen van het Wereld Natuur Fonds om natuur te verdubbelen. De afbeeldingingen waarin bedreigde diersoorten centraal staan zijn van 29 april tot en met 27 juni 2011 gratis te bewonderen op de Boulevard ter hoogte van het Kurhaus in Scheveningen.

Aan de kunstwerken die zijn opgericht voor de jubileumeditie van het Sandsculpture Festival Scheveningen is door zeven gespecialiseerde carvers van de Zandacademie negen dagen gewerkt. De kunstenaars hebben er niet voor gekozen om zo groot mogelijke beelden op te richten. Dit jaar hebben de artiesten vooral oog voor detail en finesse in de wijze waarop zij de bedreigde diersoorten afbeelden.

Voor de beelden is ruim 300 ton speciaal zand gebruikt. Dit zand is afkomstig uit Nederlandse rivieren. Het is wat vierkanter van vorm en de zandkorrels hechten zich daarom goed aan elkaar.

Natuurverdubbelaar

Met deze afbeeldingen van de bijzondere maar kwetsbare natuur die onze planeet rijk is, laat de organisatie van het Sandsculpture Festival zien dat het belangrijk is om de aarde door te geven. Daarom steunen zij de actie om natuur te verdubbelen van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Per sms kunnen bezoekers een euro doneren aan het WNF. De organisatie gebruikt het geld voor drie specifieke natuurbeschermingsprojecten: verdubbeling van het aantal zwarte neushoorns in Zuid-Afrika, verdubbeling van de vierkante kilometers beschermd gebied op de Noordpool of verdubbeling van het aantal hectares verantwoord beheerde bossen op Borneo. Behalve het Wereld Natuur Fonds hebben ook Sealife en het Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek een bijdrage geleverd aan het Festival dit jaar. Ook deze organisaties spannen zich in om bedreigde diersoorten te beschermen. En waar mogelijk nog te laten zien in een natuurlijke habitat.

Honderdduizenden bezoekers

Het Sandsculpture Festival Scheveningen was in 1991 het eerste Festival met zandkunstwerken in Europa. Sinds dit jaar is Scheveningen gastheer van het langstlopende Festival met zandsculpturen ter wereld. De bouwwerken van zand trekken jaarlijks honderdduizenden bezoekers. Uit onderzoek van de gemeente Den Haag is gebleken dat 87 procent van de Nederlanders het evenement kent. Daarnaast verwelkomde de organisatie de afgelopen jaren behalve televisieploegen uit eigen land ook cameracrews uit Duitsland, Engeland, Spanje en China.


---