Gemeente Tilburg

Lintjesregen 2011 in Tilburg

Op 29 april 2011 ontvangen 37 inwoners van Tilburg, een inwoner van Goirle en een inwoner van Breda een Koninklijke onderscheiding. Gemeente Tilburg heeft meeste lintjes in Brabant.

E M B A R G O TOT VRIJDAG 29 APRIL 2011, 10.00 UUR

Er zijn 37 Tilburgers bij gelegenheid van Koninginnedag 2011 door H.M. de Koningin gedecoreerd. Daarnaast ontvangt een inwoner van Breda en een inwoner van Goirle hun onderscheiding in Tilburg, omdat een belangrijk deel van hun verdiensten aan Tilburg is gelieerd. De gedecoreerden krijgen de versierselen uitgereikt door de burgemeester van Tilburg, mr. P.G.A. Noordanus, tijdens een bijeenkomst in de Concertzaal van Tilburg op vrijdag 29 april 2011. De ontvangst van de genodigden is vanaf 09.15 uur. Het officiële gedeelte van de bijeenkomst begint om 10.00 uur.


1. A. (Ahmet) Arslan (55)

- wonende te Tilburg

- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Arslan heeft sedert 1979 activiteiten ontplooid voor de samenleving op het terrein van welzijn en integratie tussen in het bijzonder de Turkse en de Nederlandse gemeenschap. Hij heeft zich altijd sterk gemaakt voor het samenbrengen van diverse culturen in Nederland.
Hij was of is bestuurslid van de Turkse Islamitische Culturele Vereniging Suleymaniye Moskee in Tilburg, vrijwilliger bij de Nederlandse Islamitische Bond voor Ouderen, afdeling Brabant, lid van de Raad van Toezicht van de landelijke Turkse Islamitische Culturele Federatie in Rotterdam, bestuurslid van de Turkse Islamitische Culturele Vereniging, afdeling Limburg-Brabant, lid van de Contactgroep Christenen en Moslims Tilburg, vrijwilliger en bestuurslid van het Educatief Centrum van de Islamitische Stichting Nederland, bestuurslid van de landelijke Turkse Islamitische Culturele Federatie in Rotterdam en bestuurslid van de landelijke Vereniging Federatie Yozgat.


2. J.W.J. (Hans) van den Bersselaar (50)

- wonende te Udenhout

- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Hans van den Bersselaar nam in 1996 het familiebedrijf over van zijn vader en heeft het uitgebouwd tot een bedrijf dat nu een van de grote werkgevers in Udenhout is. Hij heeft als ondernemer bijzondere bijdragen geleverd en zichtbaar gestalte gegeven aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarnaast ontplooit of ontplooide hij vele nevenactiviteiten op o.a. bedrijfseconomisch, sportief en cultureel terrein. Zo is of was hij: lid van de Raad van Elf en secretaris van de Stichting Carnaval Udenhout; bestuurslid van de Lighthouse Club Jong Zuid-Nederland; bestuurslid van de Brabants- Zeeuwse Werkgeversvereniging Tilburg; bestuurslid van de Samenwerkende Nederlandse Staalbouw Zuid in Tilburg; bestuurslid en sinds 2004 voorzitter van de Stichting Scouting St. Lambertus in Udenhout; bestuurslid van de Koninklijke Harmonie Moed en Volharding Cecilia in Udenhout; bestuurslid van de Kamer van Koophandel in Tilburg; lid van de ledenraad van de Rabobank Udenhout.


3. Prof.dr. A.L. (Lans) Bovenberg (52)

- wonende te Breda

- Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw
Prof. Lans Bovenberg is een uitzonderlijk wetenschapper met grote maatschappelijke betekenis. Hij behoort tot het selecte gezelschap dat een grote internationale wetenschappelijke reputatie combineert met hoge nationale beleidsrelevantie. Wereldwijd wordt hij gerekend tot de top van de economische wetenschap. Hij heeft fundamentele bijdragen geleverd op het gebied van theoretisch economischwetenschappelijk onderzoek op de terreinen monetaire economie, gezondheidszorg, arbeidsmarkt, sociale zekerheid en milieu. Tegelijk heeft hij als een van de weinige wetenschappers in zijn onderzoek bijdragen geleverd aan het vinden van praktisch toepasbare antwoorden op belangrijke maatschappelijke vragen op deze gebieden. Zo draagt hij mede dankzij zijn adviezen de laatste jaren veel bij aan het maatschappelijke debat rondom sociale zekerheid, pensioenen en vergrijzing. Daarmee is hij als een van de weinigen in staat de brug te slaan tussen de maatschappij en de internationale economische wetenschapsbeoefening. Zijn carrière wordt onder andere gemarkeerd door een uitzonderlijke publicatielijst, vele belangrijke adviseurschappen, wetenschappelijke onderscheidingen en enkele eredoctoraten. Kenmerkend voor hem is dat hij zijn grote wetenschappelijke kennis en kunde met een grote maatschappelijke betrokkenheid ten dienste stelt van de samenleving. Inherent aan zijn grote maatschappelijke betrokkenheid is het voor hem een vanzelfsprekende opdracht om niet alleen in wetenschappelijke tijdschriften en vakbladen te publiceren, maar ook voor een breder publiek. Als inwoner van Breda ontvangt hij zijn onderscheiding hier in Tilburg in verband met de binding van zijn werk aan de Universiteit van Tilburg en de binding aan zijn Tilburgse collega's.


4. M.J.M. (Martin) van Broekhoeven (67)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Martin van Broekhoven ontplooit sinds 1984 vrijwilligersactiviteiten op het gebied van ontwikkelingshulp, cultuur, politie, welzijn en het kerkelijk leven. Hij is vanaf 1984 secretaris van de Bond van Minahassers die tot doel heeft de cultuur uit de Minahassa (Sulawesi Indonesië) te promoten en kerken en ziekenhuizen in de Minahassa financieel te ondersteunen. Daarnaast is hij al vele jaren vrijwilliger bij het Ouderenwerk De Twern in Tilburg en voorzitter van het bestuur van de broederschap van Onze Lieve Vrouw van Scherpenheuvel die de jaarlijkse bedevaart naar Scherpenheuvel organiseert. Als vrijwilliger bij de Stichting 'Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen' is hij heel vaak te vinden op het kasteel Ammersoyen om te assisteren bij allerlei activiteiten. Bij de Politie Midden en West-Brabant vervaardigt hij elke week de knipselkrant die onder alle leden van het korps wordt verspreid. Bij de Zonnebloem heeft hij meerdere functies.


5. G.A.O. (Cherie) Cohen (64)

- wonende te Berkel-Enschot

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
In de jaren zeventig was mevrouw Cohen een van de eerste vrouwelijke horecaondernemers in de stad. Het Bruin Café en Café Cher op het Piusplein zijn bekende namen. Zij organiseerde speciale vrouwenavonden en stimuleerde vrouwelijk ondernemerschap. In samenwerking met Fontys gaf ze vrouwelijke kunstenaars gelegenheid te exposeren, de zogenaamde Salonexposities.
Zij was of is bestuurslid van de Koninklijk Horeca Nederland, afdeling Tilburg, een van de initiatiefnemers en bestuursleden van het Hap Stap Festival en bestuurslid van de Stichting Stadskern Tilburg. Ook de positie van de vrouw werd een rode draad bij diverse van haar vrijwilligerswerkzaamheden. Ze was of is oprichter en bestuurslid van HERA, een serviceclub voor vrouwen met topposities in Tilburg, voorzitter van Feniks, het centrum voor emancipatie in Tilburg en medeoprichter en bestuurslid van Vrouwen Ontmoeten Vrouwen. Ook is zij actief voor het Bali Kinderfonds en de Voedselbank Tilburg.


6. J.J. (Jac) van Dommele (74)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Na een veertigjarige loopbaan bij de Tilburgse Waterleiding Maatschappij heeft de heer Van Dommele zich op diverse terreinen verdienstelijk gemaakt als vrijwilliger. Hij was of is bestuurslid van voetbalvereniging Sarto, jeugdscout van betaald voetbalorganisatie Willem II, bestuurslid van de amateurvoetbalvereniging Willem II en trainer bij SC 't Zand. Hij was of is oprichter van een particulier antennesysteem, lid van het oudercomité en de medezeggenschapsraad bij St. Aloysiusschool, lid van de ondernemingsraad van de TWM en bestuurslid van de huurdersvereniging Lombardijenlaan.


7. C.A.M. (Carel) Eijkens (64)

- wonende te Udenhout

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Carel Eijkens is werkzaam geweest in de wijnhandel. Op veel plaatsen heeft hij vrijwilligerswerk gedaan. In Roosendaal was hij bestuurslid bij de biljartvereniging, in Udenhout was lid van de activiteitencommissie van Tennisvereniging Udenhout. Hij werkte mee aan diverse toernooien.
Hij was voorzitter van biljartverenging 'Het Groene Laken' in Udenhout en voorzitter bij de Lawn Tennisvereniging Haaren. Ook was hij voorzitter van de Biljartverenging in Moergestel. In 2006 werd hij voor een periode van drie jaar Wijnbaron bij de stichting Tilburg Wijnstad. De laatste jaren organiseert hij onder meer het toernooi Udenhout Golft.


8. P.A.W. (Peter) Galle (61)

- wonende te Tilburg

- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Peter Galle is onderscheiden voor zijn beroepsmatige en daaraan gerelateerde activiteiten in het bijzonder op het terrein van de sport. Maar ook op andere maatschappelijke terreinen is hij al jarenlang actief. Bij zijn aantreden in 2003 als directeur van de Stichting Sportservice Noord-Brabant stond de Stichting aan de rand van een faillissement, maar binnen een aantal jaren heeft hij Sportservice weer op de kaart weten te zetten. Daarnaast heeft hij het Olympisch Steunpunt voor de begeleiding van Brabantse topsporters en talenten doorontwikkeld tot een groot Olympisch Netwerk dat landelijk als voorbeeld dient. Via Topsport Brabant heeft hij de aansluiting met het Brabantse bedrijfsleven gerealiseerd. Daarnaast was hij jarenlang bestuurlijk actief voor Voetbalvereniging Willem II. Hij is nu nog actief als bestuurslid van de Golfclub De Efteling in Kaatsheuvel. Verder is hij nog Concernstaf
steeds actief lid van de Brabants-Zeeuwse en de Limburgse Werkgeversvereniging. Ook speelde hij vele jaren lang de rol van Sinterklaas in Baarle Nassau.


9. J.P.T.A.M. (Jan) van Gelooven (60)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Al meer dan dertig jaar is Jan van Gelooven actief voor het Kolveniersgilde Sint Dionysius in Tilburg. De drie gilden in Tilburg-stad trekken bij bepaalde gelegenheden gezamenlijk op en van dit samenwerkingsverband is hij de coördinator. Op regionaal niveau zijn ongeveer veertig gilden verenigd in de gildekring Kwartier van Oirschot. De heer Van Gelooven is lid van het bestuur van deze kring en tevens correspondent bij de redactie van het blad De Gildetrom.
Daarnaast is of was hij redacteur van het lokale CDA-magazine, oprichter van carnavalsvereniging 't Nuuwsplengske en secretaris van de ondernemingsraad.


10. P.J.C. (Piet) van Gils (68)

- wonende te Berkel-Enschot

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Van Gils is een duizendpoot als het over vrijwilligerswerk gaat. Al sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw is hij op een zeer uitgebreid terrein actief. Zo was of is hij lid van het Sinterklaascomité, medeoprichter en penningmeester Stichting Openbaar Karnaval, voorzitter van het comité Avondvierdaagse, medeoprichter buurtcarnavalsvereniging 'De Bullekus', lid van de ondernemingsraad bij Interpolis, vrijwilliger bij de Katholieke Bond voor Ouderen, vrijwilliger voor foto- en videowerk voor diverse organisaties, zoals bij de Sint Job activiteiten, de Boerenbruiloft en de Carnavalsmis en activiteiten van de scouting, buddy bij de fietsvierdaagse voor visueel gehandicapten, vrijwilliger bij de kersttocht in Berkel-Enschot en Udenhout, bestuurslid bij de Stichting Reuzengenootschap en vrijwilliger bij het Instituut voor Natuur- en Milieueducatie.


11. E. (Emmy) van 't Hoff - Emous (71)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Al meer dan vijfentwintig jaar is mevrouw Van 't Hoff vrijwilliger bij het Nederlandse Rode Kruis, afdeling Tilburg e.o. Zij was of is sectiecommandant van de colonne, begeleider tijdens de vakantieweek voor jongeren met een beperking en begeleider van deelnemers aan de vierdaagse bedevaart naar Beauraing. Zij was medewerker eerste hulpverlening en teamleider opvang en verzorging, bestuurslid en taakveldcoördinator sociale hulp, coördinator van de handwerkgroep en de huisbezoekgroep en begeleider van scholieren bij maatschappelijke stages.
Ook was zij vrijwilliger bij zorgcentrum De Heikant, bij het ondersteunen van de pastoraatsgroep, als lector tijdens de vieringen en bij de koffievoorziening van de bewoners. Thans neemt zij deel aan maandagmorgengroepsgesprekken voor psychogeriatrische bewoners en helpt zij mee bij de liturgievieringen. In het Elisabethziekenhuis begeleidt zij een groep vrijwilligers die patiënten vervoeren van en naar de kapel voor de diensten.


12. J.W.J.M. (Frans) Jansen (69)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Concernstaf
De heer Frans Jansen is al decennia lang als vrijwilliger actief binnen de sportvisserij en voor de landelijke sportvisserijorganisatie. Hij zet zich met name in voor de jeugd en mindervaliden. Hij laat de jeugd kennis maken met de hengelsport en met de wereld onder water. Hij is ook een van de vrijwilligers die al jarenlang helpen om de landelijke en regionale hengelsportbeurzen tot een succes te maken. In Tilburg was hij een aantal jaren secretaris van de Gehandicapten Visvereniging Tilburg (GVT). Ook is hij al 8 jaar lang chauffeur bij Amarant en wordt hij als vrijwilliger ingeschakeld voor chauffeursdiensten voor verstandelijk gehandicapten. Sinds kort is hij ook bestuurslid van de Afdeling Noord- Brabant van de Bond van Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (BNMO). Hij is al ruim 15 jaar mantelzorger voor een goede vriend met een lichamelijke beperking.


13. H.D.E.M. (Henriëtta) Janssen - Heijstek (72)
- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevr. Henriëtta Janssen-Heijstek is al vanaf 1958 onafgebroken als vrijwilliger actief. Haar verdiensten liggen vooral op het terrein van het kerkelijk leven, op sportief terrein en op het gebied van onderwijs, welzijn en zorg. In 1958 begon zij als leidster bij Jong Nederland en een aantal jaren later werd zij ook vrijwilliger bij de parochie Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Na haar verhuizing naar Tilburg-Noord gaf zij dat parochiewerk een vervolg bij de parochie Heikant/Quirijnstok. In 1964 werd zij in de rol van secretaris van het bestuur en hoofdleidster, vrijwilliger bij de Gymnastiek- Trampoline en Wandelvereniging 'De Spartanen'. Ondanks haar leeftijd (72) is zij nog steeds actief als afgevaardigde in de Tilburgse Sportraad. Daarnaast was zij onder meer 10 jaar lang vrijwilliger en jurylid bij de Nederlandse Dansorganisatie (NDO) en sinds ongeveer een tiental jaren is zij vrijwilliger bij De Nationale Vereniging De Zonnebloem, afdeling Heikant/Quirijnstok.


14. N.W. (Niko) de Jong (67)

- wonende te Tilburg

- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Niko de Jong heeft een belangrijke carrière gehad binnen de welzijnssector. Naast zijn reguliere werk heeft hij ongeveer 50 jaar lang onafgebroken als vrijwilliger activiteiten verricht in het welzijnswerk en binnen andere maatschappelijke organisaties. De belangrijkste daarvan zijn: bestuurlijke activiteiten voor de Stichting voor Werkgelegenheid voor Daklozen en Drugsverslaafden en activiteiten op het gebied van de jeugdhulpverlening; vrijwilliger voor de landelijke organen voor het welzijnswerk Salco en Gamma, die later opgingen in het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW); medeoprichter en bestuurslid van de Vereniging Steunfuncties Welzijnswerk (VSW) in Utrecht; bestuurslid van de Instelling voor Internationaal Jongerenwerk EXIS; bestuurslid / secretaris van de International Federation of Settlementshouses and Neighbourhoodhouses (IFS) met hoofdkantoor in Birmingham en later Toronto; medeoprichter, voorzitter en later penningmeester van de Vereniging ter verlening van diensten in de welzijnsector (Verdiwel); medeoprichter en penningmeester van de Stichting Welzijnswerk Litouwen in Tilburg; bestuurslid en sinds 2006 voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Gravepatiënten NVGP (oog- en schildklieraandoeningen); lid van de Cliëntenraad voor de Academische Ziekenhuizen (CRAZ), het landelijke patiënteninspraakorgaan van alle Academische Ziekenhuizen.


15. A.J. (Anton) Jungerhans (64)

- wonende te Tilburg

- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Concernstaf
De heer Anton Jungerhans is eerst 16 jaar lang voorzitter dan wel secretaris geweest van de Winkeliersvereniging Tilburg Centrum en onder meer mede-initiatiefnemer van Tilburg Wijnstad en Tilburg Culinair. Vanaf 2001 vervult hij de functie van binnenstadsmanager. Zijn belangrijkste verdienste is dat hij, daarbij geholpen door engagement en communicatief vermogen, erin geslaagd is een succesvolle samenwerking tot stand te brengen tussen de economische partners en de bewoners van de binnenstad. Daarnaast is of was hij bestuurslid van de Stichting Evenementen Tilburg en de Ondernemers Federatie Tilburg; vrijwilliger bij de serviceclub Kiwanis in Tilburg. Enkele andere activiteiten die hij verricht of verricht heeft zijn: lid van de regionale Mentorengroep van de Kamer van Koophandel; lid van de Begeleidingscommissie van de Stichting 'Mooi zo Goed Zo'; vicevoorzitter van de Vereniging van Eigenaren van het Wooncomplex Bellevue.


16. C.T.E.A. (Corrie) de Laat - Brokken (73)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Al in 1956 begon mevrouw De Laat-Brokken met vrijwilligerswerk, toen als begeleider van de scouting van de St. Jan Baptistgroep in de Tilburgse parochie St. Anna. Ze werd daarna vrijwilliger bij het Nederlandse Rode Kruis, afdeling Tilburg e.o. waar zij assistent en vervolgens colonnecommandant werd. Zij is kaderinstructeur EHBO, EHBO-docent bij de EHBO-vereniging in Riel en hielp in 1992 bij het opzetten van het Sigmateam Tilburg, het snel inzetbare team voor medische hulp bij rampen en ongevallen. Thans is zij bestuurslid en taakveldcoördinator noodhulp.
Ze was oprichter van een zwemgroep voor vrouwen met borstkanker en hielp mensen met een beperking tijdens vakanties of bij zwemactiviteiten.


17. C.J. (Cees) van Loon (58)

- wonende te Berkel-Enschot

- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Cees van Loon heeft vanaf 1989 als penningmeester en vanaf 1997 13 jaar lang als voorzitter van Atletiekvereniging Atilla, en daarnaast als voorzitter van de Stichting Internationale Warandeloop in Tilburg, een belangrijke rol vervuld bij de ontwikkeling van de atletieksport op lokaal, regionaal, nationaal en internationaal niveau. Tijdens zijn voorzitterschap van Atilla heeft hij twee grote projecten getrokken, te weten het Nederlands Kampioenschap Baanatletiek in 2001 en het Europees Kampioenschap Cross in 2005. Onder zijn leiding is Atletiekvereniging Atilla uitgegroeid tot een vereniging met zo'n 1000 leden. De Warandeloop Tilburg behoort inmiddels tot de 10 beste veldlopen in Europa. Met circa 4000 deelnemers en een apart programma voor recreanten, jeugd en wedstrijdatleten, heeft het evenement een enorme uitstraling voor Tilburg. Behalve in de atletieksport is hij ook nog actief als lid van de Maatschappelijke Adviesraad van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van de UvT.


18. J.M.P.M. (Jan) Maas (67)

- wonende te Tilburg

- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Sport en spel zijn erg belangrijk voor de heer Maas. Hij werd in 1975 lid van de toenmalige Nederlandse Dames Korfbal Bond, haalde een scheidsrechterdiploma en leidde vele wedstrijden in de gehele provincie. Na de fusie van de Nederlandse Dames Korfbal Bond en het Koninklijke Nederlandse Korfbal Verbond werd aansluiting gezocht bij de Nederlandse Katholieke Sportfederatie. De heer Maas werd binnen de federatie bestuurslid van de afdeling dameskorfbal.
Concernstaf
Bij Jong Nederland, afdeling Reeshof, is hij bestuurslid met contacten en overleg op districtelijk en landelijk niveau. Ook voor hand- en spandiensten kon altijd een beroep op hem gedaan worden. Hij was betrokken bij het organiseren van diverse landelijke of regionale activiteiten en internationale uitwisselingsprogramma's. De grootste uitdaging lag bij de verbouwing van de accommodatie in de Reeshof.


19. W.J. (William) McVean (56)

- wonende te Udenhout

- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De heer McVean stond in 1989 model voor het monument 'Scotland the Brave', de Schotse 'piper' voor het gemeentehuis. Sinds 1979 is hij in Tilburg, maar ook in andere Brabantse plaatsen regelmatig bij herdenkingen aanwezig om daar als 'piper' te zorgen voor muzikale omlijsting. In Tilburg is hij altijd aanwezig bij de herdenkingen aan de Gilzerbaan en bij het Indiëmonument.
Sinds 1984 is hij muzikaal leider, promotor en 'het boegbeeld' van de Dutch Pipes and Drums. Deze band heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een vooraanstaande 'pipeband' in Nederland. Samen met de band is de heer McVean regelmatig in, maar ook buiten Nederland te zien bij optredens van uiteenlopende aard. Door zijn promotieactiviteiten voor de Dutch Pipes and Drums en door de muzieklessen die hij geeft, weet hij anderen te interesseren in de activiteiten van 'pipebands' en ziet hij kans deze muziekvorm te promoten.


20. M.C.J.C. (Riet) van Mensvoort - Simons (77)
- wonende te Berkel-Enschot

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Riet van Mensvoort-Simons is sinds 1976 vrijwilliger voor de parochie St. Caecilia in Berkel- Enschot. Ze heeft meegedaan aan de kinderwoorddiensten en later aan de liturgiegroep en gespreksgroepen. Ze is contactpersoon voor de eigen wijk, voornamelijk voor mensen die extra aandacht moeten krijgen. Wekelijks bezoekt zij ouderen, zieken en mensen die weinig contact hebben met de buitenwereld. Ze werkt mee aan het onderhoud en schoonmaken van de kerk en is lid van de groep voor Missie, Ontwikkelingssamenwerking en Vredeswerk. Ze is voorzitter van de vrouwengroep Bekom.
Ze verricht voor veel inwoners van Berkel-Enschot 'sociaal vrijwilligerswerk', vaak op eigen gelegenheid maar ook voor het Rode Kruis, De Zonnebloem en de toenmalige Vrijwillige Hulpcentrale. Mevrouw Van Mensvoort-Simons heeft zich ook bijzonder verdienstelijk gemaakt door het begeleiden van vluchtelingen en buitenlandse gezinnen het maken van een nieuwe start in Nederland. Het vluchtelingenwerk bracht haar in contact met veel moslims in Berkel-Enschot en Tilburg. Vaak was zij een verbindende schakel.


21. M.J.C. (Maria) Mescher - van Erp (69)

- wonende te Udenhout

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevr. Maria Mescher - van Erp is in 1979 vrijwilliger geworden en zij is daar sindsdien niet meer mee opgehouden. Zij was in 1980 een van de oprichters van scouting 'De Paraplu' in Biezenmortel en daarna groepsleidster. In 1980 werd zij eveneens bestuurslid en daarna een lange periode voorzitter van de Katholieke Vrouwen Organisatie (KVO). Maar vooral aan de ruitersport heeft zij veel tijd en energie besteed. Zij was niet alleen vele jaren lang vrijwilliger - en ook bestuurslid - bij de Udenhoutse Ruitersportvereniging St. Lambertus. Zij is nog steeds als vrijwilliger actief bij de manege van Prisma (het voormalige Huize Assisië) en bij Vincentius in Udenhout. Zij is er de drijvende kracht achter het laten Concernstaf
paardrijden van mensen met een verstandelijke beperking. Zij zet er zelfs haar eigen paarden voor in. Zij is ook 'vrijwilliger aan huis': zij stelt al tientallen jaren lang kinderen in de gelegenheid om bij haar thuis paard te komen rijden. Zij organiseerde paardrijkampen, speciaal voor kinderen afkomstig uit gebroken gezinnen, sociaal zwakkere of probleemgezinnen.


22. L.P.M. (Lidwien) van der Meijs - Smeulders (72)
- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Bij mevrouw Lidwien van der Meijs-Smulders heeft dienstbaarheid altijd een centrale plaats ingenomen. Al op jonge leeftijd droeg zij als jongste dochter uit een gezin van acht kinderen haar steentje bij door vele huishoudelijke taken te verrichten. Iets later leverde zij als stopster ook een financiële bijdrage aan het kinderrijke gezin. Al meer dan 31 jaar is zij collectant voor de Nederlandse Hartstichting. Vanaf 1989 maakt zij als vrijwilliger deel uit van de groep patiëntenvervoer in het Tweestedenziekenhuis. Al ruim 9 jaar maakt zij samen met een kleine groep vrijwilligers een keer per maand de St. Lucaskerk schoon. Ook al ruim 9 jaar brengt zij 5 keer per jaar op de fiets het parochieblad van de St. Lucaskerk rond.


23. T.M.H.J. (Rees) Mutsaers - van Herk (66)

- wonende te Berkel-Enschot

- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Al bijna dertig jaar is mevrouw Mutsaers-van Herk zeer betrokken bij diverse varianten van de hockeysport. Ze was secretaris van de Mixed Hockey Club Berkel-Enschot, maar ook dagelijks actief als 'praktische doener'. In 1984 kwam ze bij de Stichting Rolstoelhockey Nederland, een stichting met een landelijk werkgebied. Ze nam het initiatief om alle (valide) hockeyverenigingen van Nederland om een jaarlijkse financiële bijdrage te vragen. Dit leverde jarenlang voldoende op om rolstoelhockeyers bij wedstrijddagen en toernooien te ondersteunen. Momenteel is rolstoelhockey een onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond. Ze was oprichter van het dameshockeyteam 'Veterinnen C' bij de al eerder genoemde hockeyclub Berkel-Enschot, speciaal voor dames die voordien nooit hockey hadden gespeeld.
Mevrouw Mutsaers-van Herk was secretaris van de Dorpsraad Berkel-Enschot en jarenlang 'sociaal hulpverlener' voor mensen in Berkel-Enschot. Ze geeft hen praktische hulp bij het beheer van financiën en administratie en fungeert als vertrouwenspersoon.


24. A.J.A.M. (Harrie) Nefs (65)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Harrie Nefs heeft ongeveer 34 jaar bij de gemeente Tilburg gewerkt. Hij is in de loop der jaren als bestuurslid actief geweest voor de peuterspeelzaal en de Wijkraad in Hasselt (bij Zwolle). Daarna was hij 16 jaar lang voorzitter van de Afdeling Tilburg van Veilig Verkeer Nederland en onder meer verantwoordelijk voor de theoretische en praktische verkeersexamens voor de leerlingen van groep 7 van de basisschool. Tevens was hij geruime tijd bestuurslid van het district Noord-Brabant van Veilig Verkeer Nederland. Ook was hij 4 jaar lang voorzitter van de Ouderenraad van Basisschool Christoffel en vele jaren lang voorzitter van de Stichting Sportgala en tevens penningmeester van de Tilburgse Sportraad.


25. J.H.J. (Hilda) van de Plaats - van der Mark (66) Concernstaf

- wonende te Tilburg

- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Van de Plaats-van der Mark werkte van 1986 tot 2005 bij Probrasa en later bij Palet, een breed samenwerkingsverband voor participatie van allochtone groeperingen op met name de terreinen van arbeid en scholing, samenleving en welzijn. Bij beide stichtingen heeft zij ook veel vrijwilligerswerk verricht. Ze was tevens vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente Tilburg, nam de redactie van het kerkblad voor haar rekening, was lid van de kerkenraad, verrichtte diaconaal werk en was betrokken bij de liturgie, bijvoorbeeld als lector, en bij de cantorij. In 1999 werd zij actief bij de Stichting Surinaamse Ouderen Tilburg. Ze was of is actief voor de Stichting Otradnoye, voor straat- en zwerfkinderen in Rusland, de Stichting Passage, een tehuis voor ex-gedetineerden, de Stichting Vluchtelingenopvang Tilburg en de Stichting Brabantse Organisatie Ouderen Groepen.


26. J.P.L.M. (Jan) Pijnenburg (63)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Pijnenburg is een gepensioneerd zelfstandig ondernemer en ook tijdens zijn werkzame leven al maatschappelijk actief. In de jaren '80 en '90 was hij bestuurslid van de Tilburgse Turnvereniging Kunst en Kracht en vrijwilliger bij basisschool De Hazenest. In 1995 heeft hij de Kookclub 'Het Gourmetstel' opgericht en werd hij voorzitter. In datzelfde jaar is hij begonnen met vrijwilligerswerk en sponsoractiviteiten voor de Stichting 'Mooi Zo Goed Zo' die zich bezig houdt met projecten die de leefbaarheid van de stad ten goede komen. Vanaf 2000 is hij als vrijwilliger actief bij de Verzorgings- en Verpleegtehuizen Padua, Joannes Zwijsen en Notre Dame in Tilburg. Vanaf 2000 is hij ook internationaal actief. Hij werd projectbegeleider en sponsor bij zowel Habitat for Humanity als bij Home of Hope. Habitat for Humanity heeft tot doel het bieden van huisvesting aan gezinnen in ontwikkelingslanden. Met inschakeling van lokale vaklieden worden huizen gebouwd voor de arme bevolking. Hij heeft in de Filipijnen en Guatamala de bouw van vele huizen financieel ondersteund door het gratis verstrekken van bouwmaterialen en begeleiding van de projecten. Home of Hope ondersteunt kansarme kinderen in ontwikkelingslanden door het opzetten van weeshuizen en scholen. Bij diverse projecten in Gambia, Kenia, Peru, Ghana en de Filipijnen is hij al een aantal jaren nauw betrokken door materiële en ook financiële ondersteuning en door middel van het begeleiden van projecten.


27. R.G. (Rob) van Putten (64)

- wonende te Tilburg

- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
De naam van Rob van Putten is onlosmakelijk verbonden aan het cultureel erfgoed van Tilburg. Hij is sinds 1975 bestuurslid van de Stichting tot Behoud van Tilburgs Cultuurgoed en auteur en redacteur van het Tijdschrift Tilburg met artikelen over geschiedenis, monumenten en cultuur. Door veel archiefonderzoek heeft hij een enorme kennis op het terrein van de Tilburgse geschiedenis en cultuur, welke hij deelt door het publiceren van artikelen en het geven van cursussen en lezingen. Hij is lid van de Werkgroep Open Monumentendag Tilburg, bestuurslid van de Stichting Tilburgse Taol en extern adviseur van de commissie naamgeving van de gemeente Tilburg. Hij is een van de weinige personen binnen Tilburg die zeer goed op de hoogte is van de ontstaansgeschiedenis en de betekenis van straatnamen, kennis die bij het geven van nieuwe namen onmisbaar is.


28. J.B. (Jan) Rokven (81)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
In 1977 besloten enkele bewoners van de - toen nog relatief jonge - wijk Stokhasselt, met steun van de wijkraad, voor de jongeren een kinderboerderij op te richten. Deze kinderboerderij, met uiteenlopende dieren, kreeg een vaste locatie in het park achter de flat aan de Puccinistraat. Het groeide uit tot een plek met een grote sociale functie. De heer Rokven was een van de initiatiefnemers. Sinds 1977 is hij de vaste verzorger van de dieren. Dagelijks is hij in de weer met de verzorging van de dieren, het schoonmaken van het terrein en de gebouwen, het onderhoud van de gebouwen en ook het ontvangen en begeleiden van bezoekers.


29. J.A.M. (Jan) Schellekens (61)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
In 1985 heeft de heer Schellekens het initiatief genomen om van een stuk grond bij het missiehuis van de Paters van de Rooi Harten aan de Bredaseweg een volkstuincomplex te maken voor bewoners in de omgeving. Het werd een groot succes: de grond werd in ongeveer dertig percelen verdeeld, de vereniging De Rooie Biet werd opgericht. De heer Schellekens werd voorzitter. De vereniging sloot zich aan bij de OVAT, het overkoepelende overleg voor volkstuinen. Voor alle leden stond hij klaar met raad en daad en hij deelde zijn enorme kennis met groot enthousiasme.
Na het succes van De Rooie Biet begon de heer Schellekens in 1990 aan een nieuw project: tuintjes voor kinderen. Een deel van het volkstuincomplex werd opgedeeld in 20 kleinere perceeltjesvoor kinderen. Twee tot drie avonden per week leerde hij de kinderen over het kweken van groenten en bloemen. De kindertuinen zijn uitgegroeid tot een verbindende en educatieve groene tijdsbesteding voor veel kinderen.


30. W.G.M. (Miny) van Schijndel - van de Ven (71)
- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Landelijk gezien werken ongeveer 40.000 vrijwilligers voor De Zonnebloem, waarvan mevrouw Van Schijndel-van de Ven er sinds 1987 een is. Zij houdt zich bezig met huisbezoeken en begeleiding van activiteiten, de handwerkgroep en deelnemers van de vakantieweek.
Daarnaast is zij sinds 1998 ook bestuurlijk actief (penningmeester) voor de afdeling Korvel van De Zonnebloem in Tilburg. Ze beheert niet alleen de financiën van de afdeling, maar is ook betrokken bij de organisatie van diverse activiteiten. Tenslotte heeft zij in die hoedanigheid ook een bijdrage geleverd aan de fusie van de afdeling Korvel en de afdeling Binnenstad.


31. P.H.M. (Philip) Simons (66)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Philip Simons verbindt zich als vrijwilliger in vele bestuurlijke en leidinggevende functies al 36 jaar lang aan T.S.V. NOAD (Tilbugse SportVereniging 'Nooit Ophouden Altijd Doorspelen'), vooral voor de voetbaljeugd van NOAD. Hij was lange tijd teamleider bij de E- , D- en C-jeugd. In 1988 trad hij als bestuurslid en penningmeester toe tot de jeugdcommissie. Vanaf 1990 was hij 5 jaar lang voorzitter van de Jeugdcommissie en tevens juniorencoördinator. Sedert 2001 vervult hij de rol van wedstrijdcoördinator bij de Concernstaf
junioren. Competities en (internationale) toernooien zijn bij uitstek zijn werkterrein. Daarnaast heeft hij zich ook jarenlang ingezet voor Tilburg Culinair. Hij was als vrijwilliger nauw betrokken bij de techniek en verzorgde de loodgieterswerkzaamheden bij Tilburg Culinair. Sinds 2004 is hij voorzitter van de Vereniging van Eigenaren van het appartementencomplex Bosschehaege in Tilburg.


32. A.P.H.M. (Antoon) Souwen (80)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Antoon Souwen is 27 jaar lang een uiterst actief vrijwilliger geweest bij het gehandicapten zwemmen voor cliënten van achtereenvolgens Charlotteoord, Het Hooge Veer en Amarant. Met uitzondering van vakanties, was hij 2 maal per week de vaste begeleider van lichamelijk en geestelijk gehandicapten. Ook 25 jaar lang is hij vrijwilliger bij de Stichting Tunesië Communicatie die zich inzet voor minderbedeelden en gehandicapten in Tunesië. Hij zamelt hulpgoederen in, haalt deze waar dan ook op, en helpt met het laden van de vrachtwagens die ongeveer eens per maand naar Tunesië gaan. Zo'n 20 jaar lang was hij ook vrijwilliger bij diverse EHBO verenigingen en was hij als EHBO post actief in de hulpverlening bij grote evenementen - zoals de Tilburgse kermis -, bij voetbal- en ijshockeywedstrijden en op de Beekse Bergen.


33. J.P. (Jos) Spijkers (72)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Spijkers heeft verdiensten voor de samenleving op het terrein van sport, welzijn en huisvesting. Hij was actief als bestuurslid bij Tennisvereniging Beekse Bergen, als bestuurslid bij Zwemvereniging TRB-RES, als bestuurslid bij de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond en als adviseur bij Golfclub Prise d'Eau. Hij was ook actief voor Stichting De Wever, waar hij deel uitmaakte van diverse cliëntenraden, van de stichting Vrienden van de Kievitshorst en van de Raad van Toezicht. Tot slot is hij nog actief voor de Stichting De Bronzen Bever, die de belangen behartigt van de bewoners van de stadsvilla's en de appartementen aan het Kromhoutpark.


34. G.J. (Gerrit) Tempelman (60)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Al in 1975 begon de heer Tempelman als vrijwilliger bij Radio Elisabeth, de radio-omroep van het St. Elisabeth ziekenhuis. Hij zorgde als geluidstechnicus voor de nodige ondersteuning bij de programma's. In 1979 stapte hij over naar de omroep voor radio en tv bij het toenmalige Piusoord, thans Amarant: RTV Denis. Aan deze omroep is hij nog steeds verbonden. Hij beheert en onderhoudt de volledige geluidsinstallatie. Omdat hij ook bewoners zoveel mogelijk bij de uitzendingen betrekt, speelt hij voor hen een belangrijke rol bij het vergroten van hun belevingswereld.


35. P.M.A. (Pierre) Valk (64)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Pierre Valk begon zijn 'vrijwilligersloopbaan' in 1991 als secretaris van het bestuur van de Stichting Katholiek Onderwijs. Na de fusie in 1998 werd hij secretaris van het bestuur - en daarna van de Raad van Toezicht - van de Stichting Tangent. Van 1999 tot 2006 was hij secretaris van het Gemengd Koor Udenhout en enkele jaren tevens Concernstaf
penningmeester van de feestcommissie in verband met het 25-jarig bestaan van het koor in 1997. In 2001 werd hij voorzitter van het bestuur van de Stichting Welzijn Ouderen in Udenhout. In 2007 werd hij vicevoorzitter van het kerkbestuur van de Parochie H. Lambertus in Udenhout. Enkele jaren geleden werd hij voorzitter van de Mixed Hockeyclub Udenhout.


36. P.P. (Peter) Valk (73)

- wonende te Tilburg

- Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Ongeveer 45 jaar geleden begon de heer Valk met zijn eerste vrijwilligerswerk. Hij was betrokken bij het kerkbestuur en het parochiebestuur van de parochie St. Dionysius, bij voetbalvereniging RKTVV, bij de FNV, afdeling Midden-Brabant en bij de Groepsondernemingsraad van Albert Heijn. Op dit moment is hij nog actief bij de cliëntenraad van Thebe Thuiszorg, van Thebe Zuid-Oost/Midden-Brabant en van de overkoepelende Centrale Cliëntenraad van de Zorggroep West- en Midden-Brabant (sinds 1996), bij de huurderscommissie Bachlaan, bij tennisvereniging Stobblek (sinds 2002) en bij de Noordraad Quirijnstok-Heikant (sinds 2006)


37. R.A. (Rob) Vereijken (54)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Al op de middelbare school was de heer Vereijken lid van de Biologische groep en van HOP, een natuurclub voor jongeren. Hij organiseerde excursies en natuurkampen voor jongeren. Hij is actief lid van de Tilburgse afdeling van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) als redacteur van het afdelingsblad en als bestuurslid. Namens de KNNV is hij sinds 2008 lid van de Adviescommissie Stedelijk Groen. Ook bij het IVN, het Instituut voor Natuur- en milieueducatie, is hij al vele jaren actief. Als medewerker van Natuurmuseum Brabant en thans van het IVN Consulentschap Brabant heeft hij binnen zijn reguliere werkzaamheden een belangrijke bijdrage geleverd aan het op de kaart zetten van natuur- en milieueducatie.


38. J.G.M. (Joep) Waijers (60)

- wonende te Goirle

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
De heer Joep Waijers ontvangt zijn onderscheiding in Tilburg omdat een groot deel van zijn verdiensten in Tilburg liggen. Zijn vrijwilligersactiviteiten liggen vooral op het terrein van cultuur en sport. Hij is in 1962 vrijwilliger geworden bij het Centraal Sint Nicolaascomité in Tilburg. Eerst was hij collectant en daarna diverse jaren lid van het jongerenbestuur. Vanaf 1977 was hij 24 jaar lang penningmeester van het Comité en daarna was hij nog enkele jaren voorzitter. Vanaf 1995 is hij een actief lid van het hoofdbestuur van de Tilburgse Sportraad. Hij heeft 27 jaar lang het voorzitterschap vervuld van de regionale Curlingclub Tilburg en 29 jaar lang was hij bestuurslid van de Nederlandse Curlingbond. De laatste 10 jaar daarvan was hij voorzitter van de Curlingbond.


39. M.J. (Maria) van Zeeland (76)

- wonende te Tilburg

- Lid in de Orde van Oranje-Nassau
Mevrouw Maria van Zeeland was tijdens haar werkzame leven, hoofd van de afdeling Bacteriologie in het Elisabethziekenhuis in Tilburg. Vanwege haar 40-jarig dienstverband is Concernstaf
zij bij haar pensionering in 1994 onderscheiden met de Eremedaille in goud, verbonden aan de Orde van Oranje Nassau. Vanaf 1977 is zij 'bezoek- en waakvrijwilliger' en lid van het kerkkoor bij het Behandelcentrum De Hazelaar. Direct na haar pensionering is zij als vrijwilliger ook actief geworden bij de afdeling Binnenstad van De Zonnebloem. Korte tijd later werd zij ook vrijwilliger bij de telefooncirkel van het Nederlandse Rode Kruis. In de beginjaren van Zorgcentrum De Reyshoeve in Reeshof (vanaf 2000) heeft zij zo'n 5 jaar lang als vrijwilliger allerlei werkzaamheden verricht voor cliënten in het toen nog nieuwe centrum. De afgelopen 6 jaar heeft zij geheel vrijwillig en onbetaald gewerkt als pastoriehulp in de pastorie van de parochie Binnenstad.