Gemeente Nijmegen

persbericht
Embargo tot 29 april 12.00 uur


28-4-2011

Dertien Koninklijke Onderscheidingen voor Nijmegenaren op Koninginnedag

Burgemeester Thom de Graaf reikt op vrijdag 29 april ter gelegenheid van Koninginnedag in Concertgebouw De Vereeniging 13 Koninklijke Onderscheidingen uit. De lintjesregen begint om 10.00 uur. Dit jaar worden zes dames en zeven heren gedecoreerd.

De heer prof.dr. W.J.H.M. van den Bosch (61) krijgt vandaag de versierselen behorende bij zijn benoeming tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Hij krijgt zijn onderscheiding voor o.a. zijn verdiensten als hoogleraar aan de Radboud Universiteit en als huisarts te Lent. Hij heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van diverse zorginnovaties in de huisartsenpraktijk in Nederland. Ook vervult hij een belangrijke rol in het onderwijs voor geneeskunde studenten en is hij heel actief in de nascholing. Aan de internationalisering van het onderwijs heeft professor Van den Bosch sterk bijgedragen en al meer dan 25 jaar is hij een uitstekend huisarts in Lent. De innovatieve kracht van professor Van den Bosch is ook landelijk erkend. Hij is actief lid van het Zorginnovatieplatform van het Ministerie van VWS. Belangrijke innovatieve projecten waar professor Van den Bosch zich mee bezig houdt zijn Health Bridge, Ateliers in de eerste lijn en Continuïteit van zorg bij chronische ziekten. Professor Van den Bosch was ook lange tijd bestuurslid en adviseur van het Nederlands Huisartsen Genootschap, en hij vervulde in die hoedanigheid een belangrijke rol bij het uitwerken van het Standaardenbeleid van het Huisartsen Genootschap.

Mevrouw drs. A. Derks-Tai A Pin (73) krijgt de versierselen behorende bij haar benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zij krijgt de Koninklijke Onderscheiding voor haar jarenlange inzet voor de samenleving. Al vanaf 1970 heeft zij diverse activiteiten ontplooid, in het bijzonder voor de opvang en begeleiding van groepen in het onderwijs, de jeugd, zorg en thans voor oudere Surinaamse vrouwen. Zij heeft zich bestuurlijk en uitvoerend ingezet voor onder andere het Nationaal Platform voor vrouwen van 50+, het OWN-Europe, het Europees Platform voor ouderen, de Seniorenraad van de gemeente Nijmegen en het Oudere Vrouwen Netwerk Nederland. Zij is ook medeoprichter van FOS'TEN, een organisatie van Surinaamse vrouwen van 50+ in Nederland. Haar succesvolle inzet, landelijk en internationaal, voor migranten, en vooral Surinaamse, oudere vrouwen is van grote waarde.

Mevrouw M.G. de Haan - van der Brug (70) krijgt vandaag de versierselen behorende bij haar benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Mevrouw De Haan heeft zich op uitzonderlijke wijze ingezet voor mensen in de kerk, maar ook daarbuiten. Als diaken voor 'nieuwe Nederlanders', voor mensen die niet goed meer voor zichzelf kunnen zorgen, voor mensen met financiële problemen en gehandicapten. En als kerkenraadslid en pastoraal medewerker voor het wel en wee van de kerkelijke gemeente. Zij deed dit steeds op voortreffelijke wijze. Haar belangeloze en enthousiaste inzet bij de bijeenkomsten van de KBO, afdeling Molenhoek wordt ook zeer gewaardeerd. Ook heeft zij jarenlang tijdelijke huisvesting geboden aan Canadese veteranen tijdens de diverse herdenkingen.

De heer drs. W.H. Hooglugt (63) krijgt vandaag de versierselen behorende bij zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De heer Hooglugt krijgt een onderscheiding vanwege zijn verdiensten als hoofd voorlichting & fondsenwerving van de Stichting Mensen in Nood en bestuurslid van de Stichting Vrienden van Moria. De Stichting Moria werkt, door opvang en persoonlijke begeleiding van jonge gedetineerden, met hen aan een nieuw toekomstperspectief. Daarnaast was hij woordvoerder en communicatieadviseur van het College van Bestuur van de Radboud Universiteit en heeft in deze hoedanigheid een belangrijke bijdrage geleverd aan de positionering van de Radboud Universiteit Nijmegen in de samenleving. Ook was de heer Hooglugt bestuurslid en adviseur van Voluntary Service Overseas Nederland (VSON), een ontwikkelingsorganisatie voor uitzending van deskundigen naar ontwikkelings-landen. En is hij al vele jaren als vrijwilliger actief in de Ontmoetingskerk Dukenburg.

Mevrouw drs. Th.G.M. Huigens (76) krijgt vandaag de versierselen behorende bij haar benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Mevrouw Huigens is gedurende 18 jaren ambtelijk secretaris geweest van de Landelijke Vereniging voor Hoger Onderwijs voor Ouderen in Nederland, HOVO. Zij heeft deze taak geheel belangeloos vervuld. Gedurende die 18 jaren heeft mevrouw Huigens zich niet beperkt tot zuiver secretariële werkzaamheden maar is zij steeds de sympathieke en kundige spil geweest van de activiteiten van de vereniging en de contactpersoon naar buiten toe. Zo heeft zij met haar enthousiasme en toewijding een grote invloed gehad op het positieve imago van HOVO Nederland en van de verschillende HOVO-instellingen in het land. Daarnaast heeft zij nog diverse bestuurlijke activiteiten verricht voor o.a. de Vereniging Het Gelders Patiënten Platform en de Stichting Werkgroep Integratie Gehandicapten in Nijmegen.

De heer prof.dr. M.I. Katsnelson (53) krijgt vandaag de versierselen behorende bij zijn benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Professor Katsnelson is hoogleraar in de Theoretische natuurkunde. Hij heeft met Andre Geim en Kostya Novoselov samengewerkt op het thema grafeen en heeft daarbij een essentiele bijdrage geleverd aan het ontrafelen en duiden van de unieke eigenschappen van dit materiaal. Geim en Novoselov kregen hiervoor in 2010 de Nobelprijs voor Natuurkunde. Professor Katsnelson is ook een zeer gewaardeerde docent, niet alleen voor Bachelor en Master studenten, maar ook voor PhD studenten (promovendi). Hij is de auteur van diverse tekstboeken op het gebied van de theoretische vast stof fysica. Deze boeken zijn oorspronkelijk in het Russisch geschreven, maar zijn gedeeltelijk in het Engels vertaald en worden nu gebruikt op vele universiteiten over de wereld, waaronder op de Radboud Universiteit Nijmegen. Professor Katsnelson zet zich op uitzonderlijke wijze in voor het populariseren van de natuurkunde middels het schrijven van bijdragen in populair wetenschappelijke tijdschriften.

De heer mr. A.A.M Kerckhoffs (61) krijgt de versierselen behorende bij zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Naast zijn werkzaamheden als secretaris van de Raad van Bestuur van het UMC St. Radboud heeft de heer Kerckhoffs zich in brede zin maatschappelijk verdienstelijk gemaakt. Als bestuurder van meerdere organisaties op vooral het gebied van de gezondheidszorg en het onderwijs heeft hij zijn bestuurlijke talenten en inzet ten dienste van anderen gesteld. Zijn inzet kenmerkt zich door een grote betrokkenheid bij de zorg en het onderwijs. Hij was 25 jaar bestuurlid en voorzitter van het bestuur van de HAVO Notre Dame des Anges in Ubbergen. Zo was hij ook jarenlang bestuurslid van de Stichting woonzorgcentrum De Honinghoeve in Nijmegen. Als voorzitter van de Stichting Steun Rode Kruis nam hij het Rode Kruis in de regio Nijmegen geheel de zorg uit handen voor hun onroerend goed waardoor deze organisatie zich geheel aan de kerntaken kon wijden. Daarnaast is hij voorzitter van de klachtencommissie van de Stichting Brabantzorg, een grote thuiszorgorganisatie in Noord-Brabant. Hij is ook bestuurslid van de Watersportvereniging Maas en Waal, en voorzitter en stuwende kracht achter de Batavierenrace, een van de grootste jaarlijkse studentenevenementen in Nederland.

De heer H.H.F. Rikken (63) krijgt vandaag de versierselen behorende bij zijn benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer Rikken is sinds 1958 als vrijwilliger actief binnen een tweetal verenigingen in Lent. Al 40 jaar is hij bestuurslid van scoutinggroep St. Bernardus waarvan een flink aantal jaren als penningmeester en voorzitter. Binnen de speltak 'scouts' vervult hij tevens de rol van hopman/leider. Ook houdt hij zich bezig met fondsenwerving, het ophalen van oud papier en de realisatie van het nieuwe clubhuis. Hij is bestuurslid en penningmeester van de Lentse Muziekvereniging St. Theresia. Daarnaast is hij ook actief voor de Lentse parochie Maria Geboorte als collectant, kerkvoorganger en bij de aan de kerk gerelateerde dragersvereniging. Ook voor de badmintonvereniging 't Pluumke, Tennisclub L.L.T.V. en de Damclub Lent verzorgt hij kosteloos de jaarrapporten. De heer Rikken kan gezien worden als iemand bij wie het woord 'nee' niet voorkomt in zijn woordenboek als het gaat om vrijwillige inzet. Hij zet zich met hart en ziel in voor de gemeenschap van Lent.

Mevrouw E.E.M. Rubsamen (70) krijgt vandaag de versierselen behorende bij haar benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Als verpleegkundige en vrijwilliger heeft mevrouw Rubsamen zich op bijzondere wijze ingezet voor het Nederlandse Rode Kruis en de Blindenbibliotheek in Nijmegen. Zij werkte onder andere als vrijwilliger voor het Rode Kruis in Thailand om in het kamphospitaal de vluchtelingen te verzorgen. Dit onder erbarmelijke omstandigheden. Mevrouw Rubsamen was ook actief bij het Provinciaal commando van het Rode Kruis in Noord Brabant. Zij heeft toen twee treintransporten van het Nederlandse Rode Kruis met zieke en gewonde vluchtelingen uit Bosnië als verpleegkundige begeleid. Daarnaast verleende ze ook hulp op de Blindenbibliotheek, zoals boeken inlezen op het Blindeninstituut en het bezoeken van zieken. Ze is ook een betrokken en kritisch lid van de vrijwilligersraad en adviseert in beleidstaken. Mevrouw Rubsamen wordt zeer gewaardeerd om haar hulpvaardigheid, zorgvuldigheid, grote inzet en haar zorgzaamheid voor de andere vrijwilligers.

Dhr. L. Schouten (63) krijgt vandaag de versierselen behorende bij zijn benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Vanaf 1970 is de heer Schouten actief als vrijwilliger voor de EHBO. Hij is afdelingscommandant van het Nederlandse Rode Kruis in Nunspeet en Beuningen en provinciaal coördinator van de radioverbindingsdienst. Als instructeur geeft decorandus les in diverse plaatsen. Ook is hij al die jaren als lid van het uitvoeringscomité en coördinator van het infocentrum voor het Rode Kruis actief voor de Nijmeegse vierdaagse. En is hij instructeur bedrijfshulpverlening. Tevens is hij oprichter en voorzitter van Stichting Telefom Support, deze levert radioapparatuur aan hulpverleningsinstanties. En was hij Landelijk bestuurslid van de Nederlandse Organisatie Docenten EHBO.

De heer drs. A.C.J. Staps (73) krijgt vandaag de versierselen behorende bij zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Decorandus wordt gezien als één van de vier voortrekkers op het gebied van de psycho-oncologie in Nederland. Hij heeft zijn ideeën in vele lezingen, workshops en (Inter)nationale publicaties uitgedragen. In een latere fase omarmden KWF Kankerbestrijding en alle Integrale Kankercentra deze psychosociale zorg als een wezenlijk en noodzakelijk onderdeel van een integrale behandeling van mensen met kanker. Tevens heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan het opleidingsprogramma van medische studenten. Hij was ook oprichter van de Stichting Hulpgroep 'Thuis sterven' (nu Stichting VTZ Nijmegen), medeoprichter van het Taborhuis in Groesbeek en vrijwilliger bij de Stichting het Taborhuis. Dit was het eerste centrum in Nederland dat zich volledig richtte op de psychosociale begeleiding van mensen met kanker.

Mevrouw prof.dr. E.J. van Wolde (56) krijgt vandaag de versierselen behorende bij haar benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Decoranda is een internationale autoriteit op het gebied van de Bijbelwetenschappen en een promotor van de wetenschap. Zij heeft de betekenis hiervan weten te vernieuwen en verbreden door het combineren van literair-kritische, cognitieve, taalkundige en cultuurhistorische benaderingen. Ze heeft vele tientallen publicaties in nationale en internationale wetenschappelijke tijdschriften op haar naam staan, is hoogleraar aan de Radboud Universiteit en onder andere lid van de Koninklijke Hollandse Maatschappij der Wetenschappen. En lid van het algemeen bestuur van de KNAW. Daarnaast is ze voorzitter van de Onderzoekscommissie NOSTER en lid van NWO-Scientific Council for Humanities. Zowel nationaal als internationaal manifesteert zij zich als een zeer gezaghebbend en vernieuwend Bijbelwetenschapper.

Mevrouw M.H. Zalmé - Naastepad (79) krijgt vandaag de versierselen behorende bij haar benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zij zet zich sinds 1982 in voor Unicef. Door haar actieve inzet en positieve ondersteuning heeft decoranda bekendheid gegeven aan het Regionaal Unicef Comité Nijmegen. Als bestuurslid heeft zij in veel wijken een verkooppunt van Unicef-artikelen opgezet. Door het benaderen van bedrijven en het opzetten van verkooppunten in ziekenhuizen, bejaardenhuizen en grootwinkelbedrijven heeft ze het netwerk enorm vergroot. Tot op de dag van vandaag wordt met veel succes jaarlijks voor vele duizenden euro's verkocht. En dat is voor een groot deel aan haar te danken. Ook nu nog heeft ze het grootste verkooppunt van Nijmegen.




Gemeente Nijmegen