Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - donderdag 28 april 2011

Onder embargo tot vrijdag 29 april 2011 16.00 uur

Koninklijke Onderscheiding voor Afko Schoonbeek, voorzitter stichting Vriendenkring Neuengamme

De heer Afko Schoonbeek (75) uit Venray is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontvangt de Koninklijke Onderscheiding tijdens de presentatie van het boek "De Ramp in de Lübecker Bocht: Nederland op de Cap Arcona, de Thielbek en de Athen" bij DHV in Amersfoort op vrijdag 29 april 2011 uit handen van burgemeester Bolsius.

De heer Schoonbeek kreeg deze onderscheiding vanwege zijn verdiensten als adviseur, bestuurslid en voorzitter van de stichting Vriendenkring Neuengamme (1999-heden). De stichting brengt overlevenden van het concentratiekamp Neuengamme, hun familie en nabestaanden samen en draagt een boodschap uit aan de 2e en 3e generatie na de 2e Wereldoorlog in onze samenleving. Onder leiding van de heer Schoonbeek neemt de stichting tal van initiatieven om de verschrikkingen van de oorlog ook op de jongere generaties over te brengen.

Juist omdat Neuengamme een relatief onbekend concentratiekamp in Duitsland was, is veel informatie over de Nederlanders die daar tijdens de Tweede Wereldoorlog in gevangenschap verbleven, jaren onbekend gebleven. Mede door de inzet van de heer Schoonbeek verscheen in 2005 het boek 'Nederlanders in Neuengamme'.

Op 29 april 2011 wordt bij DHV Amersfoort een publicatie gepresenteerd over de ramp die in de Lübecker Bocht plaats vond. Door een scheepsramp verloren vele gevangenen uit Neuengamme, waaronder ook Nederlanders, hun leven. De heer Schoonbeek is mede-initiatiefnemer van dit boek. Bij de presentatie waren onder anderen aanwezig de heer dr. H.P. Behr, ambassadeur van de Bondsrepubliek Duitsland in Nederland en mevrouw G.A.Verbeet, voorzitter van de Tweede Kamer.

Daarnaast is de heer Schoonbeek vanaf 1972 tot heden actief op het gebied van de sport, ontwikkelingssamenwerking, kerkelijk leven, kunst, cultuurhistorie en zorg. Hij is bestuurslid van de koepelorganisatie van het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers en voorzitter van de Raad van Overleg van de stichting 1940 - 1945.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort