Gemeente Utrecht

2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
67 Vragen van de heer R. Kuijper
(ingekomen 28 april 2011)

Schriftelijke vragen inzake Het openbaar maken van wachtgelduitkeringen aan Elsevier.

Het weekblad Elsevier heeft vorig jaar twaalf provincies en 26 grotere gemeenten gevraagd openheid te geven over wachtgelduitkeringen aan oud-bestuurders en volksvertegenwoordigers. Hiervan hebben 12 overheden geweigerd daar volledige openheid in te geven, waaronder Gemeente Utrecht. Dit verbaast onze fractie, aangezien het college 'openheid en transparantie' hoog in het vaandel heeft staan. Trots op Nederland zou graag het volgende van het college willen weten:


1. Waarom heeft het College aan het weekblad Elsevier geen openheid gegeven over de wachtgelduitkeringen?
2. Is het college bereid om alsnog de gegevens over de wachtgelduitkeringen openbaar te maken aan het weekblad Elsevier en de gemeenteraad? Zo nee, waarom niet?
3. Is het college bereid om de gegevens over de wachtgelduitkeringen voortaan openbaar te laten? Zo nee, waarom niet?
4. Indien het college niet bereid is de gegevens van de wachtgelduitkeringen openbaar te maken, is zij dan wel bereid om die gegevens op een 'vertrouwelijke' wijze aan de gemeenteraad bekend te maken? Zo nee, waarom niet?
5. Hoeveel en aan wie wordt er op dit moment nog aan wachtgeld uitgekeerd? En wat is de verwachting dat er gedurende het lopende collegetermijn nog aan wachtgeld wordt uitbetaald?


6. Hoe stimuleert dan wel helpt het college oud-bestuurders en volksvertegenwoordigers in het zoeken naar een betaalde baan waardoor de wachtgeld uitkering geminimaliseerd wordt?

---- --