Provincie Friesland

PERSBERICHT

Lancering campagne Mijn ideale bus
Jongeren denken mee voor een beter Fries OV

Wat is jouw ideale bus? Deze vraag staat centraal in de jongerencampagne Mijn ideale bus die vandaag is gelanceerd door gedeputeerde Johannes Kramer. Op de website www.mijnidealebus.nl kunnen jongeren aangeven hoe zij het openbaar vervoer in Fryslân willen verbeteren. De provincie Fryslân, opdrachtgever van het OV, neemt de ideeën mee in de afspraken die ze maakt met de vervoersbedrijven. De campagne duurt tot 19 mei.

Gedeputeerde Kramer lanceerde de website in een Amerikaanse schoolbus die studenten naar Stenden en NHL Hogeschool bracht. Hij vroeg studente Melissa om als eerste haar mening te geven. Haar top drie was wifi, een bus die vaker rijdt en stopcontacten in de bus.

Prijzen
Op de website geven jongeren in drie stappen aan hoe hun ideale bus en ideale route eruit zien. Van iedereen die meedoet, wordt de naam op lijn 12 geplaatst. Dit is de bus die naar Stenden en NHL Hogeschool rijdt. De hoofdprijs is een geheel verzorgde reis in een VIP-bus naar Beachrockers. Daarnaast krijgt de winnaar 10 vrijkaartjes voor het Friese dancefestival. Jongeren worden op allerlei plekken opgeroepen om mee te doen: in de bus, onderweg en via Twitter (@mijnidealebus).

Jonge Friezen Foarút
Het idee voor de campagne is ontstaan uit het jongerenplatform Jonge Friezen Foarút (JFF). JFF zet zich in om jong talent in Fryslân te houden. JFF heeft aan 450 Friese jongeren gevraagd wat zij nodig hebben om in Fryslân te kunnen blijven. Een van de uitkomsten is dat ze openbaar vervoer willen dat beter afgestemd is op jongeren. De provincie heeft dit initiatief opgepakt en vraagt jongeren via de website hoe het OV verbeterd kan worden.

Doel campagne
De provincie wil het openbaar vervoer aantrekkelijk maken voor jongeren. Via de website kunnen jongeren aangeven waar zij behoefte aan hebben. Deze ideeën neemt de provincie mee in het aanbestedingstraject van de concessie Noord- en Zuidwest-Fryslân en de stad Leeuwarden. Dit gaat eind mei 2011 van start. Medio 2012 wordt duidelijk welke vervoerder het busvervoer in deze regio's mag verzorgen.


*****