Hogeschool van Utrecht


29-4-2011

Hersenen schakelen sneller door intensief sporten

Dat sporten goed is om het lichaam fit te houden, is bekend. Maar de hersenen blijken ook sneller te schakelen als je af en toe dusdanig intensief beweegt, dat de hartslag en ademhaling omhoog gaan. Het is niet nodig om heel vaak of lang achter elkaar te sporten, maar de intensiteit is wel van belang. Maaike Angevaren promoveert 29 april op dit onderzoek aan de Katholieke Universiteit Leuven. In haar promotieonderzoek onderzocht Angevaren proefpersonen die een training kregen ter bevordering van het prestatievermogen (zoals bijvoorbeeld hardlopen), proefpersonen die een andere vorm van training kregen (zoals yoga of krachttraining) en proefpersonen die geen sport beoefenden. Daarnaast heeft zij onderzoeken geanalyseerd, waaraan in totaal meer dan 2000 proefpersonen hebben meegedaan. De effecten zijn meetbaar bij gezonde ouderen.

Angevaren: 'Het is bekend dat fysieke activiteit en sport belangrijk zijn voor een gezonde oude dag. Nu blijkt eens te meer dat intensief bewegen ook effecten sorteert op cognitie. Gezond ouder worden kan worden ondersteund door fit te blijven.'

Angevaren is fysiotherapeut en onderzoeker bij het Kenniscentrum Innovatie van Zorgverlening van Hogeschool Utrecht, dat innovatieve oplossingen ontwikkelt voor (huidige en toekomstige) problemen in de gezondheidszorg, die leiden tot een grotere zelfstandigheid en zelfredzaamheid van mensen.

Dit persbericht staat ook op onze site.

Over Kenniscentrum Innovatie van Zorgverlening
Het Kenniscentrum Innovatie van Zorgverlening van Hogeschool Utrecht houdt zich bezig met innovaties in de gezondheidszorg die leiden tot een grotere zelfstandigheid en zelfredzaamheid van mensen. Het Kenniscentrum ontwikkelt innovatieve oplossingen voor (huidige en toekomstige) problemenin de gezondheidszorg op het gebied van ouderen- en familiezorg, bewegen en gezondheid, logopedie, farmakunde en zorg en technologie.

Over Hogeschool Utrecht
Hogeschool Utrecht (HU) is een kennisorganisatie die door hoogwaardig onderwijs en onderzoek werkt aan innovatie en professionalisering van de beroepspraktijk en aan de persoonlijke ontwikkeling van talent. De 3.200 medewerkers van de HU verzorgen hoger onderwijs voor 39.000 studenten via 68 bachelors en 24 masters. Promoverende docenten en excellente studenten verrichten toegepast onderzoek onder leiding van ruim 40 lectoren en geclusterd in 6 kenniscentra. Hogeschool Utrecht heeft vestigingen in Utrecht en Amersfoort.