Ingezonden persbericht


Bruinvisspotten op Texel

WALVISSEN EN DOLFIJNEN VOLOP AANWEZIG IN WATEREN RONDOM TEXEL

Den Burg, 29 april 2011 - Bruinvissen zijn in de periode februari tot april volop te spotten voor de Texelse kust. De bruinvis is de meest voorkomende walvisachtige van de Noordzee en laat zich ook goed zien in het Marsdiep. De dijk van Den Helder en de Texelse veerhaven zijn goede uitkijkposten. Vanaf de boot naar Texel heeft de gelukkige bezoeker grote kans om bruinvissen te zien.

Tussen 1950 en 1980 ging het slecht met de bruinvis. Giftige stoffen, de toename van de visserij en het verstrikt raken in visnetten maakten dat de bruinvis steeds zeldzamer werd. Sinds 1995 echter worden weer regelmatig bruinvissen langs de Nederlandse kust gezien.

Ecomare

Dierverzorger Salko de Wolf van Ecomare staat in dit jaargetij geregeld op de uitkijk langs de Zeedijk. Op zijn fotosite staan zijn foto's van gespotte bruinvissen. Op de website www.ZeeInZicht.nl verscheen onlangs een blog van twee volhardende bruinvisspotters. De op Texel aangespoelde dode bruinvissen worden door Ecomare verzameld voor onderzoek. Soms belandt er een levende bruinvis op het strand; deze brengt Ecomare naar SOS Dolfijn, bij het Dolfinarium in Harderwijk.