Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Twence sluit 2010 af met goed resultaat

Ondanks de verslechterende afvalmarkt kan Twence Afval en energie terugkijken op een goed 2010. Het merendeel van het netto resultaat, bijna E 7,2 miljoen, wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders in de Regio Twente voor de uitvoering van de 'Agenda van Twente'. Die bestaat uit een groot aantal projecten op het terrein van vervoer, economie, educatie, cultuur en welzijn. Daarnaast krijgen de Twentse gemeenten nog een keer E 2,5 miljoen uitgekeerd.

Belangrijk in het afgelopen jaar was de afronding van twee grote warmteprojecten: AkzoNobel in Hengelo dampt pekel in tot zout met stoom van Twence en via Essent in Enschede worden ruim 5.000 huishoudens en enkele honderden bedrijven en instellingen -waaronder Universiteit Twente en het stadion van landskampioen FC Twente- verwarmd door de afvalenergiecentrale van Twence. In 2010 verwerkte Twence meer dan 920.000 ton afval op de locaties Boeldershoek en Elhorst-Vloedbelt. Ruim 98% daarvan werd omgezet in grondstoffen, bouwstoffen en energie. Mede dankzij het operationeel worden van de warmtelevering nam de energieproductie toe. Afgelopen jaar werd 537 Gigawatt/uur (Gwh) elektriciteit geproduceerd.

Continuïteit
Positief is dat Twence er, ondanks de verslechterende markt, in is geslaagd langjarige afspraken te maken met klanten, waardoor zowel in 2010 als in 2011 sprake is van vollast voor de afvalenergiecentrale. Dit is voor Twence cruciaal, omdat alleen zó de levering van duurzame elektriciteit en warmte zeker kan worden gesteld. De verkoop van energie levert een steeds belangrijker bijdrage aan de omzet: in 2010 was dat bijna de helft. In 2011 verwachten we een verdere toename. Vooruitkijkend naar 2011 en volgende jaren heeft Twence nog met een moeilijke afvalmarkt te maken. Desondanks denkt Twence over 2011 een iets hoger resultaat dan over 2010 te kunnen bereiken.

Samenwerking
Het succes van Twence is mogelijk door een goede samenwerking binnen en buiten de onderneming. Twence zoekt steeds meer de dialoog en samenwerking met belangrijke relaties, zoals aandeelhouders, klanten en gemeenten, de buren in Twekkelo, milieuorganisaties, energiebedrijven, Waterschap Regge en Dinkel, Universiteit Twente en Saxion Hogeschool. Mede daardoor krijgt, naast afval en energie, duurzaamheid en innovatie een steeds belangrijker plaats binnen de dienstverlening van Twence.

Twence - afval, energie en duurzaamheid.
Het bedrijf verwerkt al het huishoudelijke afval en veel van het bedrijfsafval uit de regio Twente. Twence verwerkt ook afval van buiten de regio. Het afval wordt veilig en volgens de laatste stand van de techniek gescheiden, geschikt gemaakt voor hergebruik, vergist (biogas), gecomposteerd, verbrand of - als het niet anders kan - gestort. Twence met zijn hoofdvestiging aan de A35 tussen Hengelo en Enschede, is een groeiend bedrijf waar ruim 200 mensen werken. De Twentse gemeenten zijn de grootste aandeelhouder. Twence dient het milieu en werkt aan de toekomst: toekomstige generaties moeten kunnen rekenen op een verantwoorde en betaalbare verwerking van afval.