Universiteit van Tilburg

Persbericht 29 april 2011

Koninklijke onderscheiding voor econoom Lans Bovenberg

Hoogleraar Economie Lans Bovenberg van Tilburg University is vrijdag in Tilburg benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Bovenberg werd onderscheiden vanwege zijn fundamentele bijdragen aan het economisch wetenschappelijk onderzoek op het gebied van monetaire economie, gezondheidszorg, arbeidsmarkt, sociale zekerheid en milieu. Als een van de weinigen in zijn vakgebied draagt hij bovendien bij aan praktisch toepasbare antwoorden op belangrijke maatschappelijke vragen.

Prof. dr. Lans Bovenberg combineert een grote internationale wetenschappelijke reputatie met toepasbaarheid van zijn werk voor nationale beleidsvorming. De laatste jaren draagt hij veel bij aan het maatschappelijke debat rondom sociale zekerheid, pensioenen en vergrijzing.

In het begin van zijn wetenschappelijke loopbaan leverde hij fundamentele bijdragen aan het onderzoek naar internationale kapitaalmobiliteit. Op het gebied van milieueconomie onderzocht hij het nut van milieuheffingen. In 1998 ontving hij samen met de econoom Larry Goulder (Stanford University) de prestigieuze Erik Kempe Prijs voor beste wetenschappelijk artikel in de milieueconomie.

Pensioenonderzoek
De laatste tijd gaat Bovenbergs aandacht vooral uit naar sociale zekerheid en werkgelegenheid. In 2003 werd zijn werk bekroond met de hoogste wetenschappelijke onderscheiding van Nederland, de Spinozapremie van NWO, waarbij hij werd geroemd als 'de eerste econoom die het gat na Tinbergen kan opvullen'. Met de Spinozapremie richtte hij in 2004 Netspar op, een onderzoeksnetwerk rond pensioenen en vergrijzing waarin acht Nederlandse universiteiten en dertien pensioenfondsen, verzekeraars, ministeries en toezichthouders samenwerken. Aan het netwerk, dat erkend is als eerste Maatschappelijke Top Instituut, zijn nationale en internationale wetenschappers verbonden. Vanwege zijn baanbrekende werk op het gebied van vergrijzing en pensioenen ontving Bovenberg in 2007 de Hudig-Langeveldt Prijs.

Prof. dr. A.L. (Lans) Bovenberg (1958, Oosterbeek) studeerde Econometrie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (cum laude) en promoveerde in 1984 aan de Universiteit van California te Berkeley. Na zijn promotie werkte hij van 1985 tot 1990 als beleidseconoom bij het International Monetary Fund in Washington. Van 1990 tot 1992 was hij beleidseconoom bij het Nederlandse Ministerie van Economische Zaken en tevens visiting professor aan het Tinbergen Instituut. In 1992 werd hij als senior research fellow benoemd aan het Center for Economic Research (CentER) van de Universiteit van Tilburg en als onderzoekshoogleraar aan de Erasmus Universiteit. Van 1995-1998 was hij ook plaatsvervangend directeur van het Centraal Planbureau en van 2002 tot 2004 wetenschappelijk directeur van CentER. In 2004 zette hij Netspar op, Network for Studies on Pensions, Aging and Retirement, waarvan hij tot augustus 2009 wetenschappelijk directeur was. Sinds 2006 is Bovenberg plaatsvervangend lid van de Sociaa l Economische Raad. In 2008 ontving hij een eredoctoraat van de Universiteit van Gent en in 2009 werd hij benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Verder ontving hij in 2010 een eredoctoraat van de Universiteit van St.Gallen en werd hij in 2011 benoemd tot lid van Academia Europea.




Universiteit van Tilburg