Ingezonden persbericht


Persbericht

Zwolle, 29 april 2011

Minder lintjes, maar naar verhouding meer vrouwen dan vorig jaar Lintjesregen 2011: 205 Overijsselaars gedecoreerd

In Overijssel zijn vanochtend, ter gelegenheid van Koninginnedag, 205 onderscheidingen uitgereikt aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben getoond voor de samenleving. 174 personen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. 31 personen zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In totaal werden dit jaar 85 vrouwen onderscheiden, waarvan er 7 de versierselen voor Ridder in de Orde van Oranje-Nassau ontvingen. Commissaris van de Koningin Ank Bijleveld-Schouten is verheugd over het naar verhouding grote aantal vrouwelijke gedecoreerden dit jaar: "Veel vrouwen zetten zich met hart en ziel in voor de samenleving. Dat mag nog best wat meer gezien worden."

Een paar opvallende gedecoreerden
Beatrix Visser uit Zwolle is op grond van haar totaal aan verdiensten voor de dove medemens benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In de loop der jaren is zij op vele fronten voor dovenorganisaties en particulieren actief geweest: als secretaris, reisbegeleider, coördinator, spreekbuis, cursusleider, vertrouwenspersoon en vraagbaak. Voor de Nationale Dovenraad was zij een belangrijk ambassadeur, maar ook voor initiatieven als het ontwerpbureau Vi-taal voor visuele communicatie gespecialiseerd in gebarentaal en De Gebarenwinkel heeft zij zich vrijwillig sterk gemaakt. Bovendien heeft zij zich beziggehouden met de oprichting van het Roze Gebaar. Zij heeft daarmee opnieuw een lans gebroken voor de dove medemens. Als eerbetoon tekende Petra Essink haar levensverhaal op in het boek 'Bea Visser, dove prinses'.

Johannes Keizer uit Hengelo is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau op grond van zijn voorzitterschap van de begeleidingscommissie van zijn werkgever. Hij heeft met veel inzet de reorganisatie en relocatie van 2 fabrieken van Hengelo naar Delfzijl begeleid. Met name via de pers liet de heer Keizer zich op een uiterst correcte maar bevlogen wijze merken, dat hij er staat voor de belangen van zijn medewerkers. In die tijd was de heer Keizer ook kaderlid van FNV Bondgenoten en naast de reorganisatie was er ook de afgelopen jaren een permanente onrust over de werkgelegenheid, de structuur van het bedrijf, de druk van buitenaf en de opdrachten van de Raad van Bestuur om de winstgevendheid van het bedrijf te vergroten. De houding, de inbreng en betrokkenheid van hem is voor de samenleving op de locatie in Hengelo van enorme betekenis gebleken. Hij heeft letterlijk er toe bijgedragen dat 'de boel bij elkaar is gehouden'. Hij heeft zich op het bedrijf en daar buiten gemanifeste erd als een sociaal betrokken medeburger met heel veel aandacht voor de werkgelegenheid, omdat dat mensen kansen biedt om zich te ontwikkelen.

Ab Wijma en zijn vrouw Hedy Wijma-Nieman uit Enschede zijn allebei benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij voor het beheren van het archief van FC Twente en zijn vrouw als gastvrouw en vrijwilligster van de Fanshop van FC Twente. Zo'n tien jaar geleden werd Ab Wijma benaderd om het krantenarchief van FC Twente te gaan beheren. Inmiddels is er een prachtig krantenarchief ontstaan, waar medewerkers van FC Twente, maar ook externen dagelijks gebruik van maken. De achterstand was zo groot dat het bijna een dagtaak was. Vanaf het klaren van deze klus heeft hij het krantenarchief dagelijks bijgehouden. Sinds de successen van de laatste jaren verschijnen er bijna dagelijks berichten over FC Twente. Het kampioenschap van Nederland bracht natuurlijk veel extra werk met zich mee. Momenteel wordt het huidige archief gedigitaliseerd, zodat het in de toekomst voor iedere belangstellende toegankelijk is in het nieuw te situeren FC Twente museum. Hedy Wijma-Nieman is actief in de Fanshop van FC Twente. Daarnaast behandelt zij fanmail en is zij gastvrouw van de beroemde "Technische Staf" (bijeenkomst bejaarde supporters) van FC Twente. Verder ondersteunt ze de afdeling communicatie met het beantwoorden van alle binnengekomen fanmail. Elke week liggen tientallen brieven en/of e-mails te wachten op een antwoord. Met name door de steeds toenemende populariteit van de club nemen deze activiteiten nog steeds toe. Geen enkele verzoek om een handtekeningenkaart en/of fotokaart blijft liggen en natuurlijk worden waar mogelijk alle vragen over de club of een specifieke speler beantwoord. Ook is zij al 22 jaar lang gastvrouw in De Grolsch Veste. Ze zorgt altijd voor een hapje en een drankje. Op wedstrijddagen is zij het aanspreekpunt voor invalide supporters en begeleidt ze terminale patiënten. Deze patiënten krijgen een onvergetelijke dag: zij mogen als VIP de wedstrijd bezoeken. Zij zorgt ervoor dat het hen aan niets ontbreekt.




Ingezonden persbericht