Gemeente Maastricht

www.sintpietersbergmaastricht.nl.

29 april 2011

Met deze website willen beide partijen de inwoners van Maastricht beter informeren over de ontwikkelingen op de Sint-Pietersberg. Geïnteresseerden kunnen zich op de site ook opgeven voor een digitale nieuwsbrief over de ontwikkelingen op de berg. Daarnaast is er op zondag 22 mei een speciale informatiewandeling in het gebied.

Informatie gebundeld
Maastrichtenaren genieten al sinds mensenheugenis van de Sint-Pietersberg. De gemeente en Natuurmonumenten investeren in de berg zodat de cultuurhistorie en het unieke landschap behouden blijft voor toekomstige generaties. Bezoekers van de website krijgen door tekst en beeld meer duidelijkheid over het aanzien van de berg in de nabije toekomst. Op de website is antwoord te vinden op de meest gestelde vragen rondom de uitvoering van de plannen. Met de komst van de website en nieuwsbrief kunnen geïnteresseerden sneller en op één centrale plek informatie vinden over de plannen.

Informatiewandeling
Naast de website organiseren gemeente en Natuurmonumenten op zondag 22 mei een informatiewandeling. Wie de wandelroute volgt komt langs een aantal markante punten die een belangrijk onderdeel vormen van de plannen. Bij deze punten geven de gemeente, Natuurmonumenten en andere partners informatie over de verschillende onderdelen van de plannen. Tevens is het mogelijk om vragen te stellen aan medewerkers van betrokken organisaties.

Kwaliteitsimpuls Sint-Pietersberg
Sinds 2008 werken de gemeente en Natuurmonumenten aan een kwaliteitsimpuls voor de noordkant van de berg (omgeving Fort). Hierdoor krijgt het historische fort weer haar oude allure terug. De aanleg van een 'natuurtransferium' zorgt voor een duidelijke entree van het gebied. Deze centrale parkeervoorziening voorkomt dat auto's in het natuurgebied geparkeerd worden. Ook de aanleg van een stadsweide en de verplaatsing van het hondenlosloopgebied horen bij het herinrichtingsplan. Aan de andere kant van de berg werken Provincie, Gemeente, ENCI, Natuurmonumenten en Stichting Sint Pietersberg Adembenemend aan de transformatie van het ENCI-terrein. Hierdoor groeit het huidige industriegebied van de ENCI uit tot een plek waar de natuur en recreatie centraal staan.

Investeren in uniek erfgoed
De Sint-Pietersberg is een uniek gebied in Maastricht. De berg biedt voor veel Maastrichtenaren een heerlijke plek om te ontspannen en te genieten. Het afwisselende landschap biedt prachtige vergezichten over de Maas, de Jeker en de stad. Er komen bloemen en dieren voor die nergens anders in Nederland te vinden zijn. Het rijke verleden van de berg is nog steeds voelbaar door de aanwezigheid van de monumentale hoeves, het indrukwekkende verdedigingswerk Fort Sint Pieter en het cultuurhistorisch landschap. Om te kunnen blijven genieten van dit stukje Zuid-Limburg, nu en in de toekomst, is het nodig om te investeren in het gebied.