Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Kinderrechtenorganisatie Plan wil Obama strikken voor campagne

Amsterdam, 29 april 2011

De internationale kinderrechtenorganisatie Plan wil de medewerking van de Amerikaanse president Obama voor een campagne voor geboortebewijzen voor kinderen in ontwikkelingslanden. Obama, die onlangs moest bewijzen over een Amerikaans geboortebewijs te beschikken, heeft laten zien hoe belangrijk het hebben van een geboortebewijs is. Wereldwijd worden er jaarlijks miljoenen kinderen geboren die niet in het bevolkingsregister worden ingeschreven.

"Als Obama in Kenia of Indonesië geboren zou zijn, dan zou de kans groot zijn geweest dat hij geen geboortebewijs had gehad", zegt Monique van 't Hek, directeur van kinderrechtenorganisatie Plan. "Nu nog krijgt de helft van de kinderen die in die landen wordt geboren geen geboortebewijs, omdat ouders het niet kunnen betalen. Vooral meisjes zijn daarvan de dupe."

Kinderen zonder geboortebewijs staan niet geregistreerd als burgers van een land en blijven verstoken van basale burgerrechten, zoals onderwijs, gezondheidszorg en stemrecht. Ook is het zonder geboortebewijs in veel landen niet mogelijk om legaal te werken, een bankrekening te openen of een bedrijf te starten. Meisjes zonder geboortebewijs lopen een verhoogd risico om jong te worden uitgehuwelijkt of in de prostitutie terecht te komen.

Plan startte zes jaar geleden een campagne om geboorteregistratie te bevorderen. Door de hulp van de kinderrechtenorganisatie zijn wereldwijd 40 miljoen kinderen die geen geboortebewijs hadden, alsnog in het bevolkingsregister ingeschreven. Door lobby van Plan hebben 10 landen de kosten voor geboorteregistratie verlaagd, waardoor nog eens 153 miljoen kinderen extra geregistreerd konden worden.

Van 't Hek denkt dat Obama een positieve rol kan spelen om nog meer landen te overtuigen dat geboorteregistratie belangrijk is. "Obama heeft laten zien dat een geboortebewijs een paspoort is tot de voorrechten van volwaardig burgerschap. Een geboortecertificaat kan voor kinderen in veel ontwikkelingslanden het verschil maken tussen leven in armoede en een hoopvolle toekomst."

Kinderrechtenorganisatie Plan (www.plannederland.nl)

Plan is een internationale kinderrechtenorganisatie die werkt aan het realiseren van gelijke rechten en kansen voor meisjes en het verbeteren van de levensomstandigheden van meisjes en jongens in ontwikkelingslanden. Plan werkt aan een wereld waarin meisjes dezelfde rechten en kansen krijgen als jongens, zodat alle kinderen zich volledig kunnen ontwikkelen.

Plan doet dit door het uitvoeren van projecten in 48 ontwikkelingslanden die de achterstelling van meisjes tegengaan en de levensomstandigheden en toekomstkansen van meisjes en jongens verbeteren en door wereldwijd op te komen voor kinderrechten, met de nadruk op de rechten van meisjes.

www.plannederland.nl




Ingezonden persbericht