Ingezonden persbericht


Persbericht
Amsterdam, 29 april 2011

Europese erkenning Nederlandse festivals

De Europese Commissie ondersteunt drie Nederlandse internationale festivals voor drie jaar binnen de programmalijn Europese Festivals. Dit betreft het Holland Festival, het ITs festival Amsterdam en Springdance. Het Nederlandse aandeel binnen de gehonoreerde Europese festivals is buitengewoon groot. Na Frankrijk gaat de meeste subsidie uit het budget voor deze programmalijn naar Nederland. SICA/CCP, specialist op het gebied van Europese subsidies voor kunst en cultuur, heeft deze Nederlandse aanvragers intensief begeleid.

Subsidies
Het Europese Programma Cultuur (2007-2013) staat open voor aanvragen uit 35 landen. In totaal heeft de Europese Commissie dit jaar 26 festivals met een sterke Europese grensoverschrijdende uitstraling gehonoreerd. Acht internationale festivals komen in aanmerking voor een jaarlijkse subsidie. Daarnaast zijn er achttien internationale festivals voor de driejarige subsidie gehonoreerd. SICA/CCP is trots op deze bijzondere prestatie van de Nederlandse internationaal georiënteerde festivals.

Eerder dit jaar werd bekend gemaakt dat de Europese Commissie komende periode eveneens twintig Nederlandse organisaties subsidieert die actief zijn in internationale culturele samenwerkingsprojecten. De Europese Unie lijkt hiermee de hoge kwaliteit van de Nederlandse culturele initiatieven en organisaties sterk te waarderen.

Programmalijn Europese festivals
De Programmalijn Europese festivals is een nieuwe oproep binnen het Programma Cultuur. Het Programma Cultuur duurt tot en met 2013 en daarom is het alleen dit jaar nog mogelijk een aanvraag te doen voor een jaarlijkse subsidie. De deadline voor deze aanvraag is 15 november 2011.

Over SICA/CCP
SICA Dutch Centre for International Cultural Activities vergroot de kracht en impact van internationale culturele samenwerking met als doel de Nederlandse internationale betrekkingen te verbeteren en de internationale culturele dialoog te stimuleren. SICA vormt de verbindende schakel tussen Europa en het Nederlandse culturele veld en is verantwoordelijk voor het Cultureel ContactPunt (CCP) en voor de Nederlandse tak van de European National Institutions of Culture (EUNIC Netherlands). Het CCP is de specialist op het gebied van Europese subsidies voor kunst en cultuur. Het CCP organiseert regelmatig informatiebijeenkomsten en ondersteunt (potentiële) aanvragers via een online naslagwerk, een helpdesk en adviesgesprekken op maat.

Voor meer informatie en het overzicht van de Europese gesubsidieerde organisaties en de toegekende bedragen, gaat u naar: www.sica.nl/content/nl-europese-erkenning-voor-nederlandse-festivals

Noot voor de redactie,