Ingezonden persbericht


Persbericht
ZLTO betreurt besluit rechter

ZLTO betreurt het besluit van de rechter om ZLTO, LLTB en LTO Noord niet ontvankelijk te verklaren in het kort geding dat gisteren diende in Den Haag. Mede namens LLTB en LTO Noord heeft ZLTO een kort geding aangespannen tegen de Staat der Nederlanden over de tewerkstellingsvergunningen voor Roemenen en Bulgaren.

De rechter heeft onverwacht snel gereageerd. Gisteren besloot hij de zitting met de boodschap woensdag 4 mei 10.00 uur uitspraak te zullen doen. "We balen van deze uitspraak", zegt Hans Huijbers voorzitter van ZLTO. "De onzekerheid voor de tuinders duurt nu voort."

De rechter oordeelde dat ZLTO niet ontvankelijk vanwege het 'ontbreken van eigen belang'. ZLTO gaat voort op de juridische weg en zal tuinders ondersteunen in hun procedures bij de bestuursrechter. Het gaat in dat geval om individuele ondernemers. Tuinders kunnen beroep aantekenen tegen een afwijzing van een vergunningaanvraag.

Tweede Kamer
Gisteravond laat stemde een meerderheid van de Tweede Kamer in met een motie dat de overheid zich in elk geval tot 1 juli moet houden aan de afspraken over het verstrekken van tewerkstellingsvergunningen. Minister Kamp heeft ZLTO/LTO Nederland inmiddels uitgenodigd voor een gesprek op 2 mei. "We gaan in op de uitnodiging om over de ontstane situatie te praten. Want we hebben altijd gezegd dat we op het hoogste niveau, de minister, over de tewerkstellingsvergunningen willen hebben", aldus Huijbers.

Maandagavond 2 mei worden telers en kwekers bijgepraat over het gesprek op het ministerie en de vervolgstappen in de juridische procedures.