Gemeente Lochem


Uitreiking tien Koninklijke onderscheidingen

Op vrijdag 29 april 2011 ontvingen tien inwoners van de gemeente Lochem een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Frans Spekreijse in Het Kruispunt in Laren. Alle tien werden benoemd tot 'Lid in de Orde van Oranje-Nassau'.

Mevrouw H.J. Goorman-Klein Wassink
Mevrouw Goorman zet zich al meer dan vijftien jaar intensief in voor de Hervormde kerkgemeenschap in Lochem (Gudulakerk) en ontmoetingscentrum De Hooiplukker. Zo was ze initiatiefneemster van de koffieochtenden in de Hooiplukker en met anderen heeft ze de miniconcerten opgezet. Veel jonge mensen treden er op. Ze is dagelijks aanwezig om zaken te coördineren, koffie te schenken en maaltijden te verzorgen. De mantelzorg voor haar man kwam daar enkele jaren bij. Ze is een vrouw die niet kan stilzitten en die steeds nieuwe initiatieven ontwikkelt.

De heer A. Hardenbol
Het leven van de heer Hardenbol heeft altijd in het teken gestaan van het orgel. Al vijftig jaar is hij als organist verbonden aan de gereformeerde kerk. Ook op bestuursniveau heeft hij zich vrijwillig ingezet voor de kerk. Hij roept de laatste tijd regelmatig dat hij wil stoppen met het orgelspelen, maar kan nog steeds geen "nee" zeggen als iemand een beroep op hem doet.

Mevrouw L.G.A.M. van Holstein-Abrahams
Mevrouw Van Holstein zet zich al ruim dertig jaar op een bijzondere wijze in voor de Parochie Sint Jozeph in Lochem en is tevens geruime tijd actief geweest in dekenaal verband en binnen het Aartsbisdom Utrecht. Ook is zij medeoprichter en bestuurslid geweest van de stichting Vrienden van Huize Gudula. Haar warmte, sociale bewogenheid en zorgvuldigheid wordt door iedereen gewaardeerd.

De heer E. Langeler
Sinds 1953 zet de heer Langeler zich al in voor de samenleving. Sinds 1999 is hij als vrijwilliger en voorzitter van de bewonerscommissie verbonden aan de Stichting Sutfene. Met hart en ziel heeft hij zich ingezet voor een positieve woon- en leefsfeer op Het Spijk, een door Sutfene en Woningstichting Zutphen ontwikkeld bijzonder centrum voor huisvesting voor ouderen. Daarnaast verleent hij al ruim veertig jaar 24 uur per dag mantelzorg aan zijn echtgenote.

De heer J.H. Lenderink
De heer Lenderink zet zich al vanaf 1975 als secretaris en penningmeester in voor muziekvereniging Advendo, de Stichting Maatschappelijk Belang Lochem en de Stichting Ouderenwerk Lochem. Hij onderscheidt zich door zijn grote inzet, overgave en verantwoordelijkheidsgevoel. Zijn omgeving doet nooit vergeefs een beroep op hem.

De heer W.A.B. Lichtenberg
De heer Lichtenberg zet zich al 35 jaar lang in voor de Lochemse samenleving. Zo was hij medeoprichter en is hij promotor van de Wielerclub De Paaschberg, hij is jarenlang (bestuurlijk) vrijwilliger geweest van de Lochemse IJsclub en Schaatstrainingsgroep en bestuurslid van het Lochems Mannenkoor. Verder heeft hij zich ingezet voor de nieuwbouw van (de sporthal van) het Staring College en was hij actief als vrijwilliger voor de Stichting Welzijn Ouderen.

De heer R.H. Luimes
Het vrijwilligerswerk van de heer Luimes kenmerkt zich door veelzijdigheid. Zo is hij al vijftig jaar actief voor Schietvereniging HaMiWo in Gorssel, al sinds 1974 in bestuursfuncties voor de Gereformeerde Kerk in Eefde-Gorssel en daarnaast nog in bestuursfuncties bij kleuter- en basisonderwijs en begrafenisvereniging Memento Mori in Gorssel. Zijn deskundigheid, samenbindend vermogen en trouw aan mensen vallen in al die functies op.

Mevrouw A.H.P.M. Roeterdink-Geurts
Mevrouw Roeterdink heeft de afgelopen vijftien jaar dag en nacht voor haar ernstig zieke man gezorgd. Zij was een grote stimulans voor hem als hij het even niet meer zag zitten. Daarnaast heeft ze altijd nog tijd weten te vinden voor activiteiten binnen de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen, afdeling Eefde. Jarenlang verzorgt ze ook al de bloemen op de liturgische tafel in de Ontmoetingskerk in Eefde en was ze actief voor de rommelmarkt van diezelfde kerk. Ze is nog steeds vrijwilliger van de Oranjevereniging Eefde en lid van Videogroep Het Accent in Gorssel. Mevrouw Roeterdink is niets te veel!

De heer C. Wijgman
Ook de heer Wijgman is een veelzijdig man. Hij heeft zich meer dan veertig jaar op bijzondere wijze ingezet voor korfbalvereniging ZKC in Zutphen, Toneelvereniging NIO in Zutphen, Oranjevereniging Eefde, muziekvereniging Concordia in Eefde, Klootschietvereniging De Heksenkring in Eefde en Voetbalvereniging Sportclub Eefde. Veel verenigingen hebben al een beroep mogen doen op zijn hulp zonder dat hij hiervoor ooit enige vorm van tegenprestatie heeft gevraagd. Hij is attent en hulpvaardig naar ieder medemens.

Mevrouw H.G.J. Wildschut-Arendsen Raedt
Mevrouw Wildschut heeft zich bijna dertig jaar intensief ingezet voor gymnastiekvereniging DOS uit Barchem als voorzitter en secretaris en de laatste jaren nog als leidster. Voor haar verdiensten heeft ze al eens een onderscheiding van de KNGU ontvangen. In vergaderingen en bijeenkomsten op regionaal en provinciaal niveau wist ze de belangen van de vereniging altijd goed naar voren te brengen. Vanwege haar enorme ervaring wordt ze door het bestuur van DOS nog vaak om advies gevraagd. Kenmerkend zijn haar enthousiasme, doorzettingsvermogen en inventiviteit.