Uitgeverij Bert Bakker
6 mei Anti Dieet Dag: Frans Kok en Jaap Seidell gaan in debat met dr.
Frank
Kok_-_Gezond_eten_gewoon_doen Op 6 mei is het Internationale Anti Dieet
Dag. Ter ere hiervan organiseren Fris in je hoofd! en
Nooitmeeropdieet.nl op vrijdagavond een debat over het nut van diëten.
Tijdens dit debat zal dr. Frank in discussie gaan met onder andere
Frans Kok en Jaap Seidell.
Frans Kok schreef samen met Broer Scholtens Gezond eten, gewoon doen,
dat onlangs bij Uitgeverij Bert Bakker verscheen. Jaap Seidell schreef
samen met Jutka Halberstadt Tegenwicht.
Het Anti Dieet Dag evenement vindt plaats op 6 mei in Maarssen.
Aanvang: 18.00 uur. Entree: EUR 20,00.
Voor meer informatie, kunt u hier terecht.
Over Gezond eten, gewoon doen:
Seidell_-_Tegenwicht Iedereen kent ze, de wonderdiëten van bijvoorbeeld
Sonja Bakker, dr. Frank en Atkins. Je valt er snel flink wat kilo's mee
af. Enkele maanden later echter zit je meestal weer op het oude gewicht
of er zelfs boven. Deze diëten werken dus niet, en ze hebben ook geen
wetenschappelijke onderbouwing. Je krijgt gewoonweg te weinig eten
binnen, en het lichaam kan daar niet tegen.
De voedingswetenschap heeft genoeg van die mooie beloftes van
dieetgoeroes. Het is tijd voor een tegengeluid. Er zijn namelijk
gezonde eetpatronen, die wel vol te houden zijn, lekker zijn en
voldoende calorieën hebben. Gezond eten, gewoon doen van
voedingshoogleraar Frans Kok en wetenschapsjournalist Broer Scholtens
geeft handwijzers voor zo'n gezond eetpatroon en voorbeelden voor
recepten die hierbij horen. Het is een kwestie van met kennis aan tafel
gaan. De nadruk ligt niet op het verliezen van kilo's maar op het
gezond op gewicht houden van je lichaam. Er wordt besproken hoeveel je
moet eten, welke eetkeuzes de voorkeur hebben en waarom die gezond
zijn. Uit een voedingsexperiment dat is uitgevoerd blijkt hoe snel het
lichaam reageert op een ongezond eet- en beweegpatroon.
Gezond eten met voldoende calorieën en bewegen staan centraal, of je nu
wilt afvallen of niet. Gezond eten, gewoon doen!
Frans Kok (1950) is hoogleraar voeding en gezondheid en hoofd van de
afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit. Hij studeerde
voeding in Wageningen en epidemiologie aan Harvard University in de
Verenigde Staten. Hij doet onderzoek op het gebied van voeding,
preventie van ziekten, eetgewoonten en overgewicht. In 2006 was hij
voorzitter van de commissie Richtlijnen Goede Voeding van de
Gezondheidsraad.
Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht
en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar
bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als
wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef over technologie,
bètawetenschappen, medisch en farmaceutisch onderzoek en over voeding
en consumentenproducten.
Over Tegenwicht:
We wonen tegenwoordig in Luilekkerland. De mensheid is erin geslaagd
voor een toenemend deel van de wereldbevolking voedsel in overvloed te
produceren. Ruim vijfhonderd miljoen mensen hebben als gevolg hiervan
nu ernstig overgewicht. Velen kunnen om fysieke, sociale of
psychologische redenen geen weerstand bieden aan de overvloed en
worstelen daardoor met hun gewicht. Diëten, pillen en poeders die een
quick fix beloven, zijn voor hen niet de oplossing. Hoe kunnen we
tegenwicht bieden aan de verleidingen om ons heen die leiden tot
vetzucht en chronische ziekten?
In Tegenwicht wordt het probleem van overgewicht beschreven vanuit een
wetenschappelijk en maatschappelijk perspectief. Hoogleraar voeding en
gezondheid Jaap Seidell en psycholoog en onderzoeker Jutka Halberstadt
analyseren de oorzaken en gevolgen van overgewicht bij volwassenen en
kinderen, ontkrachten de vele mythes en misverstanden daarover en
bieden oplossingen voor de toekomst. Tegenwicht is een must voor
professionals in het beleid, het onderwijs en de gezondheidszorg - en
natuurlijk voor de mensen die zelf dagelijks vechten tegen de kilo's.
Martijn B. Katan, hoogleraar voedingsleer, Vrije Universiteit
Amsterdam:
`Wie dit boek gelezen heeft, begrijpt beter dan de meeste zogenaamde
experts waarom we dik worden en wat ertegen te doen is.'
Jaap Seidell is hoogleraar voeding en gezondheid en directeur van de
afdeling gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit en het VU
medisch centrum in Amsterdam. Hij is een internationaal gerenommeerd
onderzoeker op het gebied van zowel de oorzaken en gevolgen van
overgewicht en obesitas als de effectiviteit van overgewichtpreventie
en obesitaszorg. Hij is vanwege zijn kennis een veelgevraagd adviseur
van organisaties in binnen- en buitenland zoals de
Wereldgezondheidsorganisatie, de Gezondheidsraad, overheden,
consumentenorganisaties en organisaties van patiënten en zorgverleners.
Jutka Halberstadt is psycholoog en doet onderzoek naar obesitas aan de
Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij is tevens projectleider bij het
Partnerschap Overgewicht Nederland. Voorheen schreef zij als journalist
voor onder meer de Volkskrant en Psychologie Magazine over voeding,
gedrag en gezondheid, maar ook over bredere maatschappelijke problemen.