Uitgeverij Bert Bakker

6 mei Anti Dieet Dag: Frans Kok en Jaap Seidell gaan in debat met dr. Frank

Kok_-_Gezond_eten_gewoon_doen Op 6 mei is het Internationale Anti Dieet Dag. Ter ere hiervan organiseren Fris in je hoofd! en Nooitmeeropdieet.nl op vrijdagavond een debat over het nut van diëten. Tijdens dit debat zal dr. Frank in discussie gaan met onder andere Frans Kok en Jaap Seidell.

Frans Kok schreef samen met Broer Scholtens Gezond eten, gewoon doen, dat onlangs bij Uitgeverij Bert Bakker verscheen. Jaap Seidell schreef samen met Jutka Halberstadt Tegenwicht.

Het Anti Dieet Dag evenement vindt plaats op 6 mei in Maarssen. Aanvang: 18.00 uur. Entree: EUR 20,00.

Voor meer informatie, kunt u hier terecht.

Over Gezond eten, gewoon doen:

Seidell_-_Tegenwicht Iedereen kent ze, de wonderdiëten van bijvoorbeeld Sonja Bakker, dr. Frank en Atkins. Je valt er snel flink wat kilo's mee af. Enkele maanden later echter zit je meestal weer op het oude gewicht of er zelfs boven. Deze diëten werken dus niet, en ze hebben ook geen wetenschappelijke onderbouwing. Je krijgt gewoonweg te weinig eten binnen, en het lichaam kan daar niet tegen.

De voedingswetenschap heeft genoeg van die mooie beloftes van dieetgoeroes. Het is tijd voor een tegengeluid. Er zijn namelijk gezonde eetpatronen, die wel vol te houden zijn, lekker zijn en voldoende calorieën hebben. Gezond eten, gewoon doen van voedingshoogleraar Frans Kok en wetenschapsjournalist Broer Scholtens geeft handwijzers voor zo'n gezond eetpatroon en voorbeelden voor recepten die hierbij horen. Het is een kwestie van met kennis aan tafel gaan. De nadruk ligt niet op het verliezen van kilo's maar op het gezond op gewicht houden van je lichaam. Er wordt besproken hoeveel je moet eten, welke eetkeuzes de voorkeur hebben en waarom die gezond zijn. Uit een voedingsexperiment dat is uitgevoerd blijkt hoe snel het lichaam reageert op een ongezond eet- en beweegpatroon.

Gezond eten met voldoende calorieën en bewegen staan centraal, of je nu wilt afvallen of niet. Gezond eten, gewoon doen!

Frans Kok (1950) is hoogleraar voeding en gezondheid en hoofd van de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit. Hij studeerde voeding in Wageningen en epidemiologie aan Harvard University in de Verenigde Staten. Hij doet onderzoek op het gebied van voeding, preventie van ziekten, eetgewoonten en overgewicht. In 2006 was hij voorzitter van de commissie Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad.

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef over technologie, bètawetenschappen, medisch en farmaceutisch onderzoek en over voeding en consumentenproducten.

Over Tegenwicht:

We wonen tegenwoordig in Luilekkerland. De mensheid is erin geslaagd voor een toenemend deel van de wereldbevolking voedsel in overvloed te produceren. Ruim vijfhonderd miljoen mensen hebben als gevolg hiervan nu ernstig overgewicht. Velen kunnen om fysieke, sociale of psychologische redenen geen weerstand bieden aan de overvloed en worstelen daardoor met hun gewicht. Diëten, pillen en poeders die een quick fix beloven, zijn voor hen niet de oplossing. Hoe kunnen we tegenwicht bieden aan de verleidingen om ons heen die leiden tot vetzucht en chronische ziekten?

In Tegenwicht wordt het probleem van overgewicht beschreven vanuit een wetenschappelijk en maatschappelijk perspectief. Hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell en psycholoog en onderzoeker Jutka Halberstadt analyseren de oorzaken en gevolgen van overgewicht bij volwassenen en kinderen, ontkrachten de vele mythes en misverstanden daarover en bieden oplossingen voor de toekomst. Tegenwicht is een must voor professionals in het beleid, het onderwijs en de gezondheidszorg - en natuurlijk voor de mensen die zelf dagelijks vechten tegen de kilo's.

Martijn B. Katan, hoogleraar voedingsleer, Vrije Universiteit Amsterdam:

`Wie dit boek gelezen heeft, begrijpt beter dan de meeste zogenaamde experts waarom we dik worden en wat ertegen te doen is.'

Jaap Seidell is hoogleraar voeding en gezondheid en directeur van de afdeling gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit en het VU medisch centrum in Amsterdam. Hij is een internationaal gerenommeerd onderzoeker op het gebied van zowel de oorzaken en gevolgen van overgewicht en obesitas als de effectiviteit van overgewichtpreventie en obesitaszorg. Hij is vanwege zijn kennis een veelgevraagd adviseur van organisaties in binnen- en buitenland zoals de Wereldgezondheidsorganisatie, de Gezondheidsraad, overheden, consumentenorganisaties en organisaties van patiënten en zorgverleners.

Jutka Halberstadt is psycholoog en doet onderzoek naar obesitas aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij is tevens projectleider bij het Partnerschap Overgewicht Nederland. Voorheen schreef zij als journalist voor onder meer de Volkskrant en Psychologie Magazine over voeding, gedrag en gezondheid, maar ook over bredere maatschappelijke problemen.