Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

PvdA-jongeren: PvdA moet weer volkspartij worden

De Jonge Socialisten in de PvdA (JS) vindt het broodnodig dat de PvdA een andere koers gaat varen, zo schrijven voorzitter Jelle Menges en politiek secretaris Thomas Hendrikx vandaag op de opiniepagina van de Volkskrant. Momenteel legt de PvdA onder het motto: 'het moet eerlijker' teveel de nadruk op droge koopkrachtplaatjes, terwijl de partij volgens de JS hiermee de ogen sluit voor wat er in dit land speelt.

Nederland heeft te maken gehad met ontzuiling, ontkerkelijking, globalisering, individualisering en de komst van grote groepen immigranten. Sociale verbanden en structuren vielen weg, oude zekerheden verdwenen en we werden geconfronteerd met de islamitische religie en cultuur, waarvan een aantal aspecten botst met onze cultuur. Vragen over gemeenschap identiteit ontsproten uit gevoelens van verwarring, onzekerheid en onvrede. Kortom, de vaste grond onder onze voeten verdween.

De PvdA heeft deze ontwikkelingen niet doorgehad en soms zelfs ontkent. De PvdA werd een bestuurspartij, die haar oude achterban van zich vervreemde en zo de wind in de zeilen van de populisten blies. Gemier over koopkrachtplaatjes doet geen recht aan de uitdagingen waar dit land voor staat en zal de oude achterban niet bij de PvdA doen terugkeren.

Daarom moet de PvdA een koers varen die niet is gericht op koopkrachtplaatjes, maar op het erkennen van maatschappelijke problemen en het beantwoorden van prangende vragen over gemeenschapszin en identiteit. De PvdA moet alle lagen van de bevolking proberen te binden op basis van gemeenschappelijke waarden, waar we vol trots voor staan. Zonder cultuurrelativistisch gepamper, maar met duidelijke grenzen. Dan wordt de PvdA weer de volkspartij, die ze ooit was.



Ingezonden persbericht