D66

vrijdag 6 mei 2011

D66 vraagt opheldering doorgifte medische gegevens naar VS

Europarlementariër Sophie in 't Veld heeft de Europese Commissie om opheldering gevraagd over de mogelijke verplichting voor Europese verzekeraars om persoonlijke en medische gegevens van verzekerden in de VS naar Amerika te sturen.

Amerikaanse zorgwet vereist overdracht persoonsgegevens

Aanleiding voor de vragen van In 't Veld is de invoering per 1 juni van de nieuwe Zorgwet in Amerika, die Europese verzekeringsmaatschappijen op straffe van hoge boetes verplicht om persoonlijke en medische gegevens van Amerikaanse verzekerden door te geven aan de Amerikaanse overheid. In 't Veld: "Het wordt voor bedrijven steeds ingewikkelder om internationaal te opereren. Steeds vaker moeten zij volgens Amerikaanse wetgeving allerlei persoonsgegevens overdragen, zelfs bedrijven die niet in de VS zijn gevestigd. Dit kost de bedrijven niet alleen veel tijd en geld, maar gaat bovendien in tegen het geldend Europees recht op het gebied van gegevensbescherming".

Impasse voor Europees recht

Bedrijven met een vestiging in de VS vallen onder Amerikaanse jurisdictie en moeten regelmatig de gegevens van hun gebruikers afstaan aan de Amerikaanse overheid. Zo vallen de gegevens van Europese telecom- en internetgebruikers onder de Amerikaanse wet. In 't Veld: "Slechts weinigen realiseren zich dat hun telefoontjes of berichtjes onderschept kunnen worden, of dat ze met elke tweet of zoekopdracht op Google hun gegevens beschikbaar maken. Het staat misschien wel in de kleine lettertjes, maar er verschijnt dan ook geen schermpje ´U verlaat nu EU jurisdictie en betreedt VS jurisdictie´".

Volgens de Europese Richtlijn Gegevensbescherming mag een bedrijf niet zonder expliciete toestemming van de desbetreffende persoon gegevens overdragen aan een land buiten de EU. Maar met de invoering van de Amerikaanse Zorgwet worden Europese verzekeringsmaatschappijen nu hiertoe verplicht. Voor elke dag dat deze gegevens niet zijn verstuurd, kan de VS hoge boetes uitdelen die kunnen oplopen tot wel duizend euro per dag. "Dankzij de Amerikaanse regelgeving worden Europese bedrijven met de rug tegen de muur gezet. Deze kwestie illustreert opnieuw de urgentie van goede trans-Atlantische afspraken over bescherming van persoonsgegevens", aldus In ' t Veld.