Artsen zonder Grenzen

Libië: Artsen zonder Grenzen breidt hulp Misrata uit

06-05-2011

Terwijl de bombardementen op de Libische stad Misrata doorgaan, breidt Artsen zonder Grenzen haar activiteiten daar uit. In de stad bieden 22 medewerkers in 1 ziekenhuis chirurgische en op 2 andere plekken andere medische hulp. Er is een groot gebrek aan gespecialiseerde medische staf.

Operaties

Een chirurgisch team werkt nu in het Abbad ziekenhuis in het noorden van de stad. In de afgelopen 48 uur hebben ze 10 levensreddende operaties uitgevoerd. Artsen zonder Grenzen werkt ook in het Kasr Ahmed ziekenhuis, in het oosten van de stad. Zo'n 300.000 mensen hebben daar hun toevlucht gezocht voor de gevechten in het westen van de stad. In het ziekenhuis herstelt het team de operatiekamer en breidt het de opnamecapaciteit uit van 12 naar 50 bedden. De weinige nog werkende klinieken hebben bij elkaar maar 100 bedden voor de hele stad.

Klinieken

`De Libische medische staf die de afgelopen 7 weken 24 uur per dag heeft gewerkt, is uitgeput', zegt Mego Terzian, noodhulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen. `Daarbij komt nog dat de weinige overgebleven klinieken geen verpleegkundigen meer hebben, omdat de meesten van hen buitenlanders waren die zijn vertrokken.'

Gewonden

`Uit angst dat ze de toestroom van gewonden niet aan zullen kunnen en vanwege het gebrek aan personeel zijn de Libische artsen gedwongen patiënten naar huis te sturen na 2 dagen, zelfs als ze nog niet helemaal stabiel zijn', zegt Terzian.

Team

Op 28 april kwam een team van 9 man van Artsen zonder Grenzen in Misrata aan, bestaande uit 2 chirurgen, 2 anesthesisten, 3 verpleegkundigen, een arts en een logistiek medewerker. Zij kwamen het team van 3 medewerkers versterken dat al in Misrata was om de situatie te verkennen.

Chirurgische afdeling

Artsen zonder Grenzen werkt ook in de kliniek Ras Thuba, waar ze bevallingen begeleidt en keizersnedes uitvoert. Het team zal de capaciteit van de chirurgische afdeling uitbreiden naar 60 bedden. Een psycholoog van Artsen zonder Grenzen biedt psychosociale hulp aan het Libische medische personeel, dat sinds het uitbreken van het conflict onder enorme druk in erg moeilijke omstandigheden heeft gewerkt.

Drinkwater

In Misrata is de drinkwatervoorziening erg gebrekkig, met regelmatig volledige onderbrekingen. Om het gebrek aan medicijnen en medische materialen aan te vullen, heeft Artsen zonder Grenzen al 25 ton medische voorraden en medicijnen gestuurd.

Evacuaties

Artsen zonder Grenzen is sinds 18 april aanwezig in Misrata en is de enige onafhankelijke medische noodhulporganisatie in de stad. In de eerste helft van april voerde Artsen zonder Grenzen 2 medische evacuaties per schip uit, waardoor 100 gewonden opgenomen konden worden in Tunesische ziekenhuizen.

Zintan

In Zintan, 140 kilometer zuidwestelijk van Tripoli, werkt Artsen zonder Grenzen in het ziekenhuis. In de afgelopen dagen zijn daar 30 gewonden opgenomen. Ons team ondersteunt de afdeling spoedeisende hulp en traint de medische staf.

Tunesië

In Tunesië, aan de grens met Libië, bieden onze teams psychologische hulp aan vluchtelingen. Ze werken ook in doorgangs- en vluchtelingenkampen, waar de mensen op repatriëring of hervestiging wachten. Verder hebben we mobiele klinieken ingezet langs de Tunesische grens, tussen Dehiba en Ras Ajdir, waarbij we ons richten op medische en psychologische hulp.

Bekijk eerdere berichtgeving over onze noodhulp in verband met de crisis in Libië