Gemeente Lelystad

Middendreef en Gordiaandreef weer volledig toegankelijk

Vrijdag 6 mei 2011

Na acht maanden werkzaamheden aan het wegdek en het verbeteren van de infrastructuur zijn de Middendreef en de Gordiaandreef weer volledig toegankelijk voor verkeer. Begin mei leverden afrondende werkzaamheden nog een dag lang enige verkeerschaos op. Deze problemen behoren nu tot het verleden. Vanaf nu kan het verkeer in beide richtingen weer volledig gebruikmaken van deze dreven.

Groot onderhoud versneld uitgevoerd

Na de strenge winter van 2009-2010 dreigden vorst en strooizout het asfalt en de fundering van de Middendreef en de Gordiaandreef ernstig te beschadigen. Met als gevolg een onbruikbare weg. Daarom besloot de gemeenteraad in het voorjaar van 2010 het geplande groot onderhoud aan de weg versneld uit te voeren.

Gefaseerd project

Het onderhoud is gefaseerd uitgevoerd. Daarbij is de aanleg van de Hanzelijn mede een bepalende factor geweest. De werkzaamheden aan de Middendreef, die parallel aan de spoorlijn loopt, zijn op het werk aan de Hanzelijn (onder meer vanwege de onderdoorgangen die vanuit de Landstrekenwijk en Tjalk op de Middendreef uitkomen) afgestemd.

Zes maanden langer geduurd

Voor de winter is de fundering en de tussenlaag van de weg versterkt. In het voorjaar is de toplaag aangebracht. De vroeg invallende winter van 2010, de continue afstemming met de Hanzelijn en de fasering hadden tot gevolg dat het groot onderhoud bijna zes maanden langer heeft geduurd dan gebruikelijk, bij `normale' omstandigheden. De toplaag is bewust pas in het voorjaar aangebracht vanwege een grotere kans op goed weer. Daarnaast kon op deze manier het in januari 2011 door de gemeenteraad vastgestelde geluidsbeleid in uitvoering gebracht worden. Want de Gordiaandreef en de Middendreef zijn de eerste `stille' dreven in Lelystad, met een asfaltmengsel dat geluid reduceert en een langere levensduur heeft.

Infrastructurele aanpassingen

Tijdens het groot onderhoud heeft de gemeente Lelystad ook meteen de kans gegrepen om geplande infrastructurele aanpassingen door te voeren ter verbetering van de doorstroming en de verkeersveiligheid te vergroten. Zo zijn de bushaltes verlengd en verhoogd, waardoor de opstap naar de bus met name voor ouderen veel comfortabeler is geworden. Ook zijn er deels vrije busstroken aangelegd om per direct de doorstroming van de lijndienst richting het stadshart te verbeteren.

Ingespeeld op toekomst

Het belangrijkste is dat er op deze manier ingespeeld wordt op de toenemende vraag in de toekomst naar hoogwaardig openbaar vervoer. Dit vooral met het oog op de ontwikkeling van het nieuwe stadsdeel Warande en de ontwikkeling de luchthaven. Verder is het kruispunt Middendreef-Gordiaandreef verkleind, waardoor de verkeerssituatie overzichtelijker is geworden. Ook is de wegmarkering en de bebording weer op orde gebracht.

Laatste werkzaamheden

De komende twee weken vinden aan de Gordiaandreef en Middendreef nog enkele lichte laatste werkzaamheden plaats, maar die hebben geen afsluiting tot gevolg. Het verkeer kan ongehinderd doorgang vinden. Ja