Gemeente Boxmeer


Genomineerden voor de Dr. PeelenCultuurprijs 2011 bekend

Op zondag 29 mei, tijdens BoxMeerCultureel, reiken burgemeester K. van Soest en wethouder W. Hendriks-van Haren om 17.00 uur de Dr. PeelenCultuurpijs 2011 uit. Voor deze prijs zijn dit jaar genomineerd: Stichting Comité Boxmeerse Vaart, Stichting Koningskerkje en Stichting de Oude Schoenendoos.

Beeld Dr Peelencultuurprijs Stichting Comité Boxmeerse Vaart houdt met grote inzet en met veel vrijwilligers de indrukwekkende traditie van de Boxmeerse Vaart in stand. De Vaart is als cultuuruiting en geloofsuiting een eeuwenoude traditie vol folklore en volksvroomheid, die mensen in Boxmeer en ver daarbuiten al meer dan 600 jaar bindt en bijeenbrengt. Een kostbaar en oeroud stuk Boxmeers cultuurgoed en immaterieel erfgoed.

De Boxmeerse Vaart zet Boxmeer op de kaart. De verbondenheid waarmee het Comité samen met de Boxmeerse gemeenschap aan de Vaart werkt, maakt de Vaart bijzonder.

Stichting Koningskerkje verdient de nominatie voor de zorgvuldige wijze waarop zij cultureel erfgoed het Koningskerkje onderhoudt en openstelt. Zonder afbreuk te doen aan de historische waarde van het kerkje voegt zij er hedendaagse culturele bestemmingen aan toe. Met exposities, lezingen, muziekvoorstellingen en workshops brengt de stichting heel actief, open en toegankelijk kunst naar een breed publiek toe, zowel naar jeugd, jongeren als volwassenen, zowel kunst met grote K als kunst met een kleine k, zowel voor inwoners van de gemeente Boxmeer als van elders.

Stichting de Oude Schoenendoos verdient alle lof voor de wijze waarop zij de geschiedenis van de voormalige gemeente Vierlingsbeek (de kerkdorpen Vierlingsbeek, Overloon, Maashees, Holthees, Groeningen en Vortum-Mullem) in woord en beeld verzamelt, archiveert en voor iedereen toegankelijk maakt. De Stichting werkt mee aan vele tentoonstellingen en publicaties en geeft daarbij blijk van groot historisch inzicht. Daarnaast ondersteunt de Stichting meerdere organisaties en particulieren door het in bewaring nemen van archieven.

Sinds 2005 overhandigt de gemeente jaarlijks de Dr. PeelenCultuurprijs aan een inwoner, vereniging of organisatie die iets bijzonders betekent voor de gemeente Boxmeer op het gebied van cultuur. De prijs is vernoemd naar Dr. Peelen (1601-1667), die in Boxmeer vooral op sociaal-culturele gebieden actief is geweest. Een onafhankelijke selectiecommissie, de commissie Dr. PeelenCultuurprijs gemeente Boxmeer, heeft de voordrachten beoordeeld en de drie genomineerden aan het college van burgemeester en wethouders voorgedragen. De winnaar van de Dr. PeelenCultuurprijs ontvangt een door kunstenaar Sias Fanoembi vervaardigd bronzen beeldje van Dr. Peelen en een geldbedrag van EUR 500,-.

Dr. PeelenCultuurprijs van de gemeente Boxmeer