GroenLinks


Maak Moederdag spoedig MoederSdag

Deze zondag is het Moederdag. Dit is een dag voor alle moeders, dus ook voor meemoeders. GroenLinks Tweede Kamerlid Ineke van Gent wil dat dit kabinet meemoeders het mooiste moederdagcadeau van allemaal geeft en nu het wetsvoorstel `Juridisch ouderschap en de rechten van paren van gelijk geslacht' aanbiedt aan de Tweede Kamer, zodat deze ongelijkwaardige behandeling van homo-ouderschap snel wordt beëindigd.

Ruim 25.000 kinderen groeien op in een roze gezin. Een gezin met twee vaders of moeders is inmiddels, gelukkig, de gewoonste zaak van de wereld geworden, maar nog steeds maakt de wet een onderscheid naar hetero- en homo-ouderschap.

Gevolg: meemoeders moeten ellenlange adoptieprocedures doorlopen voordat het meemoederschap juridisch geregeld is.

Oude belofte inlossen

"Het kabinet moet een oude belofte inlossen. Want hier wordt al jaren over gepraat. Sinds het homohuwelijk in april 2000 werd ingevoerd, zijn de progressieve partijen met de VVD bezig geweest dit op de agenda te krijgen. In 2009 heeft het kabinet Balkenende-Bos nog beloofd prioriteit te gaan geven aan gelijke rechten voor lesbische ouders. Daarna is het stilgevallen. Nu moet dit kabinet de belofte eens gaan inlossen", zegt Van Gent.

In november 2009 heeft de Tweede Kamer op voorstel van GroenLinks het kabinet gevraagd om snel een einde te maken aan deze vorm van ongelijke behandeling. Minister Van Bijsterveldt van OC en W verwacht pas in de loop van de zomer een wetsvoorstel te kunnen aanbieden.

Van Gent: "Dat duurt te lang. Met de VVD heeft GroenLinks jaren gestreden voor homo-emancipatie. Laat Rutte als liberale premier het karwei nu afmaken."