Nieuw-Vlaamse Alliantie




Volksnationalisme zegeviert!

klok 6 mei 2011

Het nationalisme in Schotland en Baskenland beleeft hoogdagen. Na het prachtige resultaat van het Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum begin april, dendert de regeringspartij SNP (Scottish National Party) bij regionale verkiezingen naar een absolute meerderheid. Daarnaast besliste het Spaanse Grondwettelijk Hof donderdagnacht dat de Baskische nationalistische partij Bildu* - waarvan Eusko Alkartasuna (EA, lid van de Europese Vrije Alliantie) deel uitmaakt - dan toch kan meedoen aan de gemeentelijke verkiezingen op 22 mei. Hiermee werd het verbod op Bildu dat op 1 mei door het Spaanse hooggerechtshof werd uitgesproken, ongedaan gemaakt.

Frieda Brepoels, Europarlementslid voor de N-VA, reageert bijzonder opgetogen over de verkiezingsoverwinning van de Scottish National Party, die de afgelopen vijf jaar Schotland vanuit een minderheidsregering bestuurde: "Deze overwinning mag gerust historisch genoemd worden. Volgens voorlopige resultaten gaat de SNP er met zo'n 12% op vooruit. Regeringsleider Alex Salmond trok, ondanks forse oppositie, de kaart van meer Schotse autonomie. Dat de kiezer zo massaal steun verleent aan deze uittredende regering is het ultieme bewijs dat het recept aanslaat. Als N-VA feliciteren wij de SNP dan ook met dit uitstekend resultaat."

De nachtelijke beslissing van het Grondwettelijk Hof in Madrid is dan weer een overwinning voor de democratie. Brepoels: "Het verbod dat afgelopen zondag door het Hooggerechtshof werd uitgesproken was onrechtvaardig en werd massaal veroordeeld, zowel binnen als buiten Baskenland. Het recht om aan vrije en eerlijke verkiezingen deel te nemen is fundamenteel. Mijn brief* met de uitdrukkelijke oproep om dit recht te respecteren, die werd gesteund door vele collega Europarlementsleden, heeft voor de nodige druk gezorgd. Ook de actie van Jong N-VA gisteren voor de Spaanse ambassade droeg hiertoe bij."

"Onze acties en die van de Basque Friendship Group in het Europees Parlement betekenden voor de Basken een grote steun. Toonaangevende Baskische politici menen nu dat een nieuwe tijd is aangebroken. Ik mag samen met hen hopen dat zij gelijk krijgen en dat Baskenland ongehinderd verder kan gaan op weg naar duurzame vrede", meent nog Brepoels.


* Bildu werd in maart 2011 opgericht en groepeert naar autonomie strevende Baskische partijen. De coalitie bestaat uit twee partijen: Eusko Alkartasuna (EA) en Alternatiba. EA werd opgericht in 1986 en is lid van de Europese Vrije Alliantie (EVA). Het kleinere Alternatiba wordt aangevuld door onafhankelijken. Deze onafhankelijken worden door Madrid beschuldigd banden te hebben met de in 2003 verboden Herri Batasuna.


* Gisteren verstuurden Europarlementsleden van 5 politieke fracties op initiatief van Frieda Brepoels een brief waarbij grote ongerustheid werd uitgesproken over het verbod op deelname van Bildu aan de lokale verkiezingen van 22 mei. Commissievoorzitter Barroso, voorzitter van de Europese Raad Van Rompuy en Spaans premier Zapatero werden opgeroepen alles in het werk te stellen vrije en eerlijke verkiezingen mogelijk te maken in Spanje, en bij uitbreiding in alle delen van de EU. Auteur(s): Frieda Brepoels, Europees parlementslid Contactinfo:

Secretariaat Frieda Brepoels Tel: 02 284 78 62 Fax: 02 284 78 62 E-post: frieda brepoels europarl europa eu Url: www.friedabrepoels.eu