Gemeente Someren


Parkeren met parkeerschijf in centrum Someren

Blauwe zone vanaf 6 juni a.s.

Buiten wordt door de aannemer hard gewerkt om de invoering van de blauwe zone op 6 juni aanstaande te laten plaatsvinden. Komende week worden de laatste puntjes op de i gezet. In dit artikel vindt u informatie over de verkeersregels in de blauwe zone. In 't Contact van 25 mei 2011 is een folder over de blauwe zone toegevoegd .

Wat is een blauwe zone?

Onder veel mensen heerst nog steeds onduidelijkheid over het gebruik van een blauwe zone. De officiële benaming is `parkeerschijf-zone'. Een parkeerschijfzone is een gebied waarin voertuigen alleen mogen worden geparkeerd in parkeervakken óf naast het trottoir indien deze is voorzien van een blauwe streep.

Wanneer geldt de blauwe zone?

De blauwe zone is van kracht van:


- maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 18.00 uur ;


- vrijdag van 8.00 tot 21.00 uur.

Binnen deze tijden is het toegestaan maximaal twee uur te parkeren, zoals op de verkeersborden staat aangegeven. Buiten deze tijden en op koopzondag is het niet nodig om een blauwe parkeerschijf achter de voorruit te leggen. Wel bent u nog steeds verplicht te parkeren in een parkeervak of naast het trottoir indien deze is voorzien van een blauwe streep. Mensen die in het bezit zijn van een gehandicaptenparkeerkaart hoeven geen gebruik te maken van een parkeerschijf.

Waar geldt de blauwe zone?

De blauwe zone geldt voor de Postelstraat, Postelplein, Kerkstraat Wilhelminaplein, gedeelte Kanaalstraat, gedeelte Speelheuvelstraat en de parkeerplaats bij de Jumbo, gedeelte Hoornmanstraat, gedeelte Verdonckstraat, gedeelte Floreffestraat, parkeerplaats achter de Albert Heijn. Hier geldt de maximale parkeerduur van 2 uur. Zodra u het gebied binnenrijdt, ziet u borden waarop de blauwe zone staat aangegeven.

Parkeerschijf

Een parkeerschijf moet u zo instellen dat de pijl het tijdstip van aankomst aangeeft. Het tijdstip van aankomst mag u naar boven afronden op het eerstvolgende hele of halve uur. Het tijdstip van aankomst op de parkeerschijf mag alleen handmatig worden ingesteld. Een parkeerschijf met een mechanisme dat het tijdstip van aankomst automatisch verschuift mag u niet gebruiken.

De parkeerschijf mag alleen achter de voorruit van de auto geplaatst worden en dient van buitenaf goed zichtbaar te zijn. Het verdraaien van de parkeerschijf (na 2 uur geparkeerd te hebben) zonder de auto te verzetten is niet toegestaan. Het niet naleven van bovenstaande regels kan een boete van EUR 70,- opleveren.

Waar kunt u parkeren indien u langer in het centrum wilt zijn dan 2 uur?

Hiervoor zijn verschillende parkeerterreinen beschikbaar. Dit zijn parkeerterreinen die goed bereikbaar zijn en die ook over voldoende parkeerplaatsen beschikt. Dit zijn met name parkeerterrein achter De Ruchte, parkeerterrein bij sporthal De Postel, parkeerterrein achter Meeus (ingang Verdonckstraat) en het parkeerterrein achter boekhandel v.d. Moosdijk (ingang Ter Hofstadlaan). Met borden wordt duidelijk aangegeven waar u lang kan parkeren. U wordt verzocht om op deze terreinen te parkeren om zo de overlast voor de bewoners in de aangrenzende straten de beperken. In diverse van deze aangrenzende straten geldt momenteel al een parkeerverbod. Ook hier wordt op gecontroleerd.

Met het naleven van deze regels zal de invoering van de blauwe zone goed van start gaan waardoor we een aantrekkelijk centrum krijgen dat goed bereikbaar is en waar prettig gewinkeld en gewoond kan worden.