Gouden Autosleutelhanger zoekt en beloont beste student autotechniek

29/03/2011 10:56

FIELD / URBAN COMMUNICATION

FEDERAUTO Vlaanderen organiseert op vrijdag 6 mei 2011 de 42ste editie van de wedstrijd de 'Gouden Autosleutelhanger'. In samenwerking met Educam, Volvo, Midas en Toekomstopwielen.be wil het zo de jeugd opnieuw motiveren om voor een autotechnische studierichting te kiezen. Honderd leerlingen autotechniek en automechanica nemen het in de wedstrijd tegen elkaar op. Ze strijden om de 'Gouden Autosleutelhanger' en de bijhorende titel van 'beste leerling autotechniek'.

Al te vaak wordt de autosector geklasseerd als een sector die geen mooie perspectieven biedt aan jongeren. Ouders zien hun kinderen dan ook liever geen autotechnische opleiding volgen en hopen dat hun passie voor alles op wielen beperkt blijft tot wat knutselen in de eigen garage.

Niets is echter minder waar. Gemotiveerde vakmannen (en -vrouwen) vinden in de autosector gemakkelijk een job die bij hen past. Met een diploma in de autotechniek kan je in veel meer bedrijven aan de slag dan men op het eerste gezicht zou denken. Garages en koetswerkbedrijven zijn de bekendste autobedrijven maar daarnaast zijn er ook nog pechverhelpingsbedrijven, autoconstructeurs of de automobielinspectie. Ook een carrière als schade-expert, leraar of technicus bij een vervoersmaatschappij zoals De Lijn behoort tot de mogelijkheden.

Toekomstopwielen.be voorspelt mooie carrière voor gediplomeerde autotechniekers

Toekomstopwielen.be is een actie van de autosector en een initiatief van FEBIAC (Belgische automobiel- en tweewielerfederatie), FEDERAUTO (Belgische confederatie van de autohandel en reparatie en van de aanverwante sectoren) ABVV Metaal en ACV Metaal en wordt gecoördineerd door EDUCAM (hét kennis- en opleidingscentrum van en voor de autosector en de metaalaanverwante sectoren ).

Het initiatief wil jongeren die gepassioneerd zijn door techniek ertoe aanzetten een opleiding en beroep in functie van hun talenten te kiezen. Daarnaast wil het ook leerkrachten en werkgevers helpen bij de ondersteuning van deze technische talenten tijdens hun studies en beroepscarrière.

De Gouden Autosleutelhanger 2011: de trofee van de passie!

In de loop van de jaren is de gouden autosleutelhanger een kwaliteitslabel geworden waarmee de winnende scholen en opleidingscentra écht kunnen uitpakken.

Dit jaar vaardigen maar liefst 76 Vlaamse en Waalse scholen elk een team van 2 studenten af. Alle deelnemers zijn leerlingen TSO autotechniek of leerjongens- en leermeisjes (SYNTRA, IFAPME, EFPME, IAWM) van het laatste jaar automechanica.

De wedstrijd is opgesplitst volgens de twee landsdelen. Op 30 april strijden de Waalse deelnemers om de titel in het competentiecentrum AutoFORM in Luik. Op 6 mei is het dan de beurt aan de Vlaamse leerlingen en scholen. De Vlaamse editie vindt plaats in het gloednieuwe EDUCAM training center te Lokeren.

In de eerste voorronde werken de verschillende schoolteams een aantal praktische proeven af. Nadien leggen alle leerlingen, individueel, een theoretische test af. Hierbij staat de moderne autotechnologie centraal. Na dit eerste deel van de wedstrijd selecteert een professionele jury, bestaande uit afgevaardigden van FEDERAUTO, het competentiecentrum AutoFORM, EDUCAM en VOLVO, per wedstrijd vier leerlingen die onderling zullen strijden om de hoofdprijs.

Deze vier finalisten nemen het tegen elkaar op in een ultieme praktische proef. Elke finalist neemt een Volvo S60 onder handen. In elk van deze voertuigen is het zelfde defect aangebracht in de mechanica of elektronica. De leerling die het snelst de juiste diagnose stelt én de beste oplossing aanbrengt wint de Gouden Autosleutelhanger 2011. Nummer twee en drie worden beloond met een zilveren en bronzen exemplaar. Naast deze individuele prijzen kunnen ook de scholen zelf in de prijzen vallen via het scholenklassement.

De winnaar kan op indrukwekkende geschenken van de sponsors rekenen.

Ook naast de wedstrijd is er heel wat te doen. Er zijn enkele aangepaste animaties voorzien en de belangrijkste sponsors zijn ter plaatse met stands.

Praktische gegevens:

GAS Vlaanderen

6 mei 2011, EDUCAM training center Brandstraat 3, 9160 Lokeren

Wedstrijd vanaf 8u30, Prijsuitreiking: vanaf 16u30

PCO Wallonië

30 april 2011, kenniscentrum AutoFORM - Rue Saint-Nicolas 68, 4000 Luik

Wedstrijd vanaf 8u30, Prijsuitreiking: vanaf 16u30

Wenst u meer informatie? Contacteer:

Serge Istas van FEDERAUTO

Via e-mail: serge.istas@federauto.be of tel: 02 778 62 00

Of

Erika Bonroy van FEDERAUTO

Via e-mail: erika.bonroy@federauto.be of tel: 02 778 62 00

Wenst u beeldmateriaal? Contacteer het persbureau:

Field Communication

Lieven Hérie: via e-mail: lieven.herie@field.be of tel: 0475 96 22 64

Bert Vansteelandt: via e-mail: bert.vansteelandt@field.be of tel: 0477 77 66 80

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel