Ingezonden persbericht


Persbericht

Den Haag, 6 mei 2011

Weg met The European Library

Ga op reis naar de Noordpool, boek een autovakantie uit de jaren dertig naar Oost-Europa of blader door honderden oude ansichtkaarten, plattegronden en gidsen.

Deze en vele honderden andere items zijn nu te zien (en vaak ook te downloaden) in de webtentoonstelling Travelling through history van The European Library. Het is een selectie uit meer dan een miljoen digitale bronnen afkomstig uit collecties van dertien gerenommeerde nationale en wetenschappelijke bibliotheken in Europa. Deze kaarten, handschriften, foto's, films, ansichtkaarten, boeken en alba amicorum zijn de afgelopen twee jaar gedigitaliseerd in het project EuropeanaTravel.

Alba amicorum
EuropeanaTravel is een EU-project met als doel het online brengen van deelcollecties met het thema reizen, toerisme en handelsroutes. De KB nam deel aan het project met de digitalisering van een groot deel van haar collectie alba amicorum (430 in totaal). Dit zijn boekjes waarin de eigenaar bijdragen verzamelde van vrienden, kennissen, dan wel beroemde tijdgenoten, waarmee hij of zij in contact stond. Het album amicorum is nauw verbonden met het universitaire milieu en is ontstaan in de periode dat studenten zich niet tot één bepaalde universiteit beperkten, maar een zogenaamde academische rondreis maakten die hen door grote delen van Europa voerde. Het album was daarbij een trouwe metgezel en vulde zich met bijdragen van de hoogleraren bij wie ze college liepen en natuurlijk van medestudenten.

Travelling through history
In de webtentoonstelling Travelling through history zijn in totaal 30 bijdragen (inscripties) uit verschillende alba te zien. Een van de onbetwiste topstukken is de inscriptie uit het album amicorum van de Nederlandse wetenschapper Bernardus Paludanus (1550 - 1633. Dit boekje, klein maar lijvig, bevat zo'n 1900 bijdragen, onder andere van de vele mensen die Paludanus thuis in Nederland bezochten. Hij nam het boekje ook mee op zijn vele reizen naar onder andere Palestina en Venetië, waar plaatselijke kunstenaars Venetiaanse schoonheden en een gondola in zijn boek tekenden. Andere topstukken uit de webtentoonstelling zijn het fotoalbum van de Britse archeoloog Sir Arthur Evans met foto's van zijn reis in 1932 door Kroatië, Bosnië en Herzegovina, een reisgids voor Polen uit 1821 en een kaart van Wenen in de vorm van een roos.

De gedigitaliseerde alba amicorum zijn te vinden in de catalogi van de KB, The European Library en Europeana.

-------------------------------------



Ingezonden persbericht