Ingezonden persbericht


Ruime meerderheid heeft innovatie hoog op de agenda staan, maar. Innovatie-subsidies overheid nog te weinig bekend bij mkb-bedrijven

Alphen aan den Rijn, 6 mei 2011

Innovatie staat duidelijk 'hoog' op de agenda van Nederlandse mkb-bedrijven. Een ruime meerderheid (62%) beschouwt het als een belangrijk onderdeel van haar bedrijfsstrategie gedurende 2011. Zo blijkt uit het jaarlijkse International Business Report (IBR 2011) van accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton. Dat lijkt een opsteker te zijn voor het overheidsbeleid dat Nederland als kenniseconomie promoot en daartoe ook stimulerende maatregelen treft. "Toch leert de praktijk dat de werking en de fiscale aantrekkelijkheid van de in 2010 door de overheid in het leven geroepen innovatiebox (voordelige belastingregeling voor innovatieve bedrijven) nog te weinig bekend is. Ook de specifieke 'loonkostensubsidie' - de WBSO - waarmee een loonbelastingkorting kan worden verkregen voor aan innovatie bestede man-uren, kan nog veel vaker worden toegepast", aldus Geert de Jong, fiscalist bij Grant Thornton.

Op de onderzoeksvraag waar de mkb'ers hun innovatiestrategie gedurende 2011 op richten, geeft 21% productinnovatie aan, 20% kiest procesinnovatie en ruim 58% richt zich op beide vormen. Eén procent had nog geen keuze gemaakt op het moment dat de vraag werd gesteld. Vorige maand nog kondigde minister Verhagen aan dat hij bovenop meer fiscale steun en administratieve lastenverlichting 17 miljoen euro extra beschikbaar stelt aan het mkb. Dit om de bedrijven te stimuleren meer samen te gaan werken als het gaat om het nieuwe producten en processen.

Bezorgdheid over innovatiekracht BV Nederland

De Jong: "Wereldwijd staat Nederland nog net nummer 10 op de ranglijst van beste kenniseconomieën die het Global Competitiveness Report onlangs in de media bracht. Toch is er in het algemeen veel bezorgdheid over de innovatiekracht van BV Nederland en ons onderwijs. Uit het KIA FOTO-rapport van eerder dit jaar bleek bijvoorbeeld dat onze innovatiekracht zou achterblijven op alle fronten - van technologie tot marketing en organisatie, in de industrie en in de dienstensector - bij die van andere landen. Ook private onderzoeksinvesteringen schijnen achter te blijven en de Nederlandse overheid is volgens hetzelfde rapport geen topinvesteerder in onderwijs en onderzoek."


- EINDE PERSBERICHT -


Noot voor de redactie,