Ingezonden persbericht


6 mei a.s.
Een bijzondere zorgboerderij op een bijzondere locatie Dijkgatshoeve in Wieringerwerf bereikt hoogste punt

Zorgboerderij Dijkgatshoeve in Wieringerwerf bereikt vandaag het hoogste punt. Aannemer Scholtens Bouw BV uit Wognum ligt hiermee op bouwschema. Naar verwachting wordt Dijkgatshoeve half september opgeleverd, waarna de 25 bewoners vanaf half oktober terecht kunnen. De zorgboerderij is een gezamenlijk project van Bouwcompagnie (de ontwikkelafdeling van Wooncompagnie), de zorginstelling Scorlewald, de overkoepelende Raphaëlstichting waaronder Scorlewald valt en Staatsbosbeheer.

Bijzonder project, bijzondere locatie
Zorgcoördinator Rob Hardewijn van de Raphaëlstichting spreekt van een heel bijzondere zorgboerderij op een heel bijzondere locatie. "Dijkgatshoeve ligt aan de IJsselmeerdijk in een prachtig natuurgebied van maar liefst 80 hectare van Staatsbosbeheer. Verder wordt de boerderij gedeeltelijk selfsupporting; de 25 bewoners gaan namelijk hun eigen energie produceren. Het wordt een CO2 neutraal woonhuis met aardwarmte, zonnecollectoren en een computergestuurde houtkachel die energie produceert."

Woon-en werkgemeenschap
De gloednieuwe zorgboerderij is opgetrokken in de stijl en op de plek van de voormalige graanschuur. De boerderij telt zestien wooneenheden voor mensen met een verstandelijke beperking die 24 uurs zorg nodig hebben. Verder komen er negen appartementen voor mensen met een psychosociale hulpvraag. Alle 25 bewoners gaan wonen en werken op de boerderij.

Biologisch-dynamische veeteelt
Boer en natuurbeheerder Gabriël Zeeman, die in een woonhuis naast de boerderij komt te wonen, gaat de bewoners begeleiden bij hun werk op Dijkgatshoeve. Hoewel de eerste bewoners in oktober komen, is Zeeman al druk met voorbereidende werkzaamheden op de biologisch-dynamische boerderij. "Het merendeel van de twintig melkkoeien is al op de boerderij en zelf heb ik twee paarden meegenomen. In de toekomst komen daar vleeskoeien bij. Ook willen we jong vee gaan houden. Bewoners mogen zelf bijvoorbeeld een geit of kippen meenemen en zijn daar verantwoordelijk voor."

Kaas, kwark en ijs
De boerderij heeft verschillende werkgebieden waar de bewoners aan de slag kunnen. Zo moet het vee worden verzorgd en de natuur worden beheerd. Daarnaast is er een groentetuin gepland en krijgt de boerderij een eigen kaas- en kwarkmakerij om de melk te verwerken. Ook komt er een winkeltje waar boerderijproducten worden verkocht. Bezoekers van het natuurgebied zijn verder van harte welkom in de theeschenkerij waar thee, koffie, lekkers en zelfgemaakte ijsjes worden verkocht.

Voor meer informatie over Wooncompagnie: www.wooncompagnie.nl.