Ingezonden persbericht


Persbericht

Utilité - Foto's en installaties van Ellen Korth

Van 6 mei t/m 5 juni 2011 zijn in de Bergkerk (Deventer) en in Galerie Agnes Raben (Vorden) foto's en installaties van Ellen Korth te zien die deel uitmaken van het omvangrijke kunstproject Utilité.

Beeldend kunstenaar Ellen Korth wordt al enkele jaren gefascineerd door de passie die mensen aan de dag leggen voor het handwerken. Ze wilde daar iets mee doen in haar kunst. Het begon met een inventarisatie. Dat dijde uit tot een enorm arsenaal van verhalen, interviews, foto's, breiwerkjes, brieven, ontboezemingen. Het veldwerk mondde uit in een archief van ervaringen en wetenswaardigheden waarin het leven in alle facetten en verschijningsvormen is samengebald.

In de volgende fase zijn deze kunstwerken met andere elementen samengevoegd tot complexe multidisciplinaire installaties waarin verschillende facetten van het thema op uiteenlopende manieren worden belicht. Ook geluid maakt deel uit van het geheel. De verschillende onderdelen vertellen in onderlinge samenhang een compleet en veelzijdig verhaal.

De behoefte van ellen Korth om mensen nadrukkelijk bij haar werk te betrekken heeft geleid tot een dubbelexpositie in Deventer en Vorden waarin de kunstenares nadrukkelijk inzoomt op mannen en vrouwen die zich vol overgave storten op oude handwerktechnieken. Het gaat daarbij niet alleen om de bezigheden zelf, maar vooral ook om achterliggende drijfveren en motivaties.

In de Bergkerk is een video-installatie te zien in de vorm van een trui. Op 27 beeldschermen zijn breiende handen te zien. Op speciale platen zijn kernwoorden te lezen die Korth destilleerde uit brieven van deelnemers. Op de achtergrond is te horen hoe het geroezemoes van de breiclub langzaam overgaat in het zachte getik van breinaalden. De installatie bestaat verder uit twee biechtcabines waar belangstellenden aan de hand van audioguides korte samenvattingen van de interviews kunnen beluisteren, terwijl ze oog in oog staan met levensgrote portretten van twee geïnterviewden. In twintig vitrines in de Bergkerk worden handwerkjes getoond die door de geïnterviewden zijn gemaakt.

In Galerie Agnes Raben zijn fotowerken te zien en op de wanden van de galerie zijn friezen van brieffragmenten aangebracht. Het beeld wordt gecompleteerd door een bijzonder vormgegeven boek dat een intiem inkijkje biedt in de levens van mensen die met elkaar verbonden zijn door hun passie voor breien. In het boek ontvouwt zich letterlijk het leven van mensen.

Bij de tentoonstellingen en het boek verschijnt een tekst van schrijver en kunstrecensent Wim van der Beek.

Tentoonstelling: Utilité - foto's en installaties van Ellen Korth,. Locaties: Bergkerk Deventer, 6 mei t/m 5 juni 2011 en Galerie Agnes Raben Vorden 8 mei t/m 19 juni. Informatie: www.galeries.nl/agnesraben of tel. 0575 551647.


---- --