Ingezonden persbericht


PERSBERICHT LantarenVenster Rotterdam: zes concerten in de eerste weken van mei

Octurn + Sylvie Courvoisier/Mark Feldman Quartet
Vrijdag 6 mei, aanvang 20:30, entree ¤ 17 Red Ear Satellite dubbelconcert
Octurn is een hedendaags jazzkwintet met Brussel als thuisbasis. Al meer dan tien jaar maakt de groep het Europese muzieklandschap onveilig met een ongewone mix van stijlen en een uniek klankenpalet. Octurn verlegt de grenzen van de jazz in zijn experimenten met ritme, harmonie en orkestratie. Het motto van Octurn is universeel: hartstochtelijk op zoek naar klank', aldus de Belgische krant De Morgen. De muziek heeft een bezwerend karakter, door de vasthoudende ritmes en de door elkaar gevlochten akkoorden. Deze meditatieve, soms door Tibetaans boeddhisme geïnspireerde, muziek valt nog het best te vergelijken met een samensmelting van complexe Steve Coleman ritmes en de abstracte klankschilderijen van Henry Threadgill. Bezetting: Bo van der Werf - bbaritonsax, Jozef Dumoulin - piano/Fender Rhodes, Nelsonn Veras - gitaar, Jean-Luc Lehr - basgitaar, Chander Sr Sardjoe - drums.

De Zwitserse jazzpianiste Sylvie Courvoisier en de Amerikaanse violist Mark Feldman, ooit countrymuzikant in Nashville, vormen een van de meest hechte en creatieve allianties in de hedendaagse muziekwereld. De levenspartners componeren eigentijdse kamermuziek met veel vrijheid en ademruimte, ook voor de jonge bassist Thomas Morgan en veteraan drummer Gerry Hemingway. Feldman speelde met John Abercrombie en is in vele projecten van John Zorn terug te vinden. Het kwartet zet een filosofie van John Cage naar eigen hand: onderlinge communicatie door middel van improvisatie met behoud van de eigen identiteit, en tegelijkertijd een beetje opgaan in die van de ander. In 2010 kwam de cd To Fly to Steal uit op Intakt Records. Deze werd in internationaal door de pers positief ontvangen. Bezetting: Sylvie Courvoisier - piano , Mark Feldman - viool , Thomas Morgan - coontrabas, Gerry Hemingway - drums. >
Kaki King
Zaterdag 7 mei, aanvang 20:30, entree ¤ 14

Muziekblad Rolling Stone riep Kaki King (1979) een paar jaar geleden uit tot Guitar God. King is de eerste vrouw die deze eer ten beurt valt. De singer-songwriter uit Atlanta Georgia, ooit begonnen als protégé van Dave Grohl, is een virtuoos gitariste die het ene moment supersnelle riffs speelt, om vervolgens lieflijke improvisaties uit haar instrument te toveren, maar ook haar techniek opzij kan zetten om een rocksong te zingen. King is een veelzijdig talent en valt niet zomaar in een hokje te stoppen. Haar muziek beweegt zich tussen folk en alternatieve rock. Ze schreef muziek voor de film Into the Wild (genomineerd voor een Golden Globe), deelde het podium met die andere gitaargod Jimmy Page, en werkte met hiphopproducer Timbaland. Vorig jaar is haar vijfde album, Junior (Rounder), verschenen, waarvoor ze zich liet inspireren door Koude Oorlog-thematiek van spionage en dubbelrollen. Voor de verandering speelde ze eens niet alle partijen zelf in, maar werkte ze samen met jazztrompettist en multi-instrumentalist Dan Brantigan en drummer Jordan Perlson. De laatste jaren lijkt King haar voornaamste experimenteerdrift te hebben verruild voor een meer toegankelijk geluid. Haar dromerige luisterliedjes klinken warmer. Gelukkig tovert de New Yorkse nog altijd verbluffende geluiden uit haar gitaar, die ze veelal als piano of als percussie-instrument benadert. Ook samplet ze haar eigen spel live tot gelaagde en geheel nieuw liedjes.

Een live optreden van dit charmante gitaarwonder uit Chicago is een absolute aanrader... (nu.nl)

Joseph Arthur
Zondag 8 mei, aanvang 20:30, entree ¤ 12,50

Vorig jaar nog was Joseph Arthur de drijvende kracht achter de supergroep Fistful Of Mercy, waarin hij samen met Ben Harper en Dhani Harrison zit. Maar dat weerhoudt Arthur er niet van om ook zijn solocarrière voort te zetten. In de loop van dit jaar komt er een nieuw album uit met wederom tot in de puntjes verzorgde nummers. In eerste instantie lijken deze zo uit de mouw geschud, maar ze zitten vol met inventieve melodieën en hebben fantasierijke teksten. Sinds hij in 1997 debuteerde op het label van Peter Gabriel, legde de uit Akron, Ohio afkomstige Amerikaanse singer/songwriter en kunstschilder een opmerkelijke productiviteit aan de dag. Temporary People, zijn zevende cd en de tweede met The Lonely Astronauts, volgt amper een jaar na Let's Just Be, maar tussen maart en juli bracht hij ook nog eens vier ep's uit en opende hij zijn eigen kunstgalerie. Arthur kiest voor een organische, semi-akoestische sound die aanleunt bij die van Dylan in zijn mid-sixties periode (zoemend orgeltje, snijdende slidegitaar) en zijn afwisselend ingetogen en uitbundige songs over verlies, afwijzing en schuld blijven intens luistervoer. Luister naar Say Goodbye, Turn You On of de titeltrack en je snapt meteen waarom Lou Reed en Michael Stipe de zanger koesteren. De nieuwe cd van Joseph Arthur wordt dit voorjaar uitgebracht door Munich Records.

Blick Bassy + special guest Ntjam Rosie en support act Levi Silvanie Donderdag 12 mei, aanvang 20:30, entree ¤ 15
Blick Bassy is dè nieuwe soulstem uit Afrika. Bassy, afkomstig uit Kameroen, zingt met zijn ziel en een fluwelen stem. Zijn jazzy, groovy muziek slaat een brug tussen Midden- en West-Afrika. In LantarenVenster presenteert hij zijn tweede cd, genaamd Hongo Calling. Dit album wordt op 26 april uitgebracht door World Connection. Bassy neemt de luisteraar mee op een muziekavontuur en volgt de tragische slavenroute van Kameroen in Centraal Afrika via Benin, Senegal en de Kaapverdische eilanden naar Brazilië. In dat land werd een groot deel van de cd opgenomen, en werkte Bassy onder meer samen met singer-songwriter Lenine. Live maakte hij een verpletterende entree in Nederland op het Amsterdam World festival 2009. Bassy was leadzanger en componist van de groepen Jazzcrew en Macase en werkte als soloartiest eerder samen met Manu Dibango en Etienne Mbappé. In 2008 won hij de Franse RFI awards. De warme en zachte klank van zijn stem wordt geassocieerd met de muziek van landgenoten Richard Bona en Lokua Kanza. Als speciale gast zal de Rotterdamse soulzangeres Ntjam Rosie enkele nummers zingen.

"Blick Bassy gaat uitgroeien tot een belangrijk exponent van de West-Afrikaanse muziek." (Platomania)

"De getalenteerde zanger Blick Bassy heeft een zacht bedwelmend stemgeluid, dat doet denken aan dat van landgenoot Richard Bona. Bassy zingt met veel bezieling." (NRC)

Support act Levi Silvanie is een zeer getalenteerd en charmant singer-songwriter, drummer en gitarist. Muziek weerklonk altijd in zijn ouderlijk huis op Curaçao. Op jonge leeftijd speelde hij al in de kerk, in gospel- en jazzshows en trad hij op met verschillende bands in de lokale muziekcafé's. Op 12-jarige leeftijd werd hij de drummer van Duo Gleva. Samen met zijn ouders toerde hij door het Caribisch gebied en Europa. Levi raakte geïnteresseerd in het spelen van andere instrumenten, greep zijn vader's gitaar en maakte eigen nummers boordevol soul. De swingende Levi is een genot om naar te luisteren!

Christian McBride & Inside Straight
Vrijdag 13 mei, aanvang 20:30, entree ¤ 19
Bassist Christian McBride is relatief jong maar heeft een indrukwekkende staat van dienst. Hij brak door in de band van Wynton Marsalis, en speelde zowel met jazzlegendes als McCoy Tyner, Ray Brown en Sonny Rollins, als met The Roots, Carly Simon en James Brown. McBride behoort tot de lichting en generatie jazzmuzikanten, die in de jaren negentig op relatief jonge leeftijd debuteerden en door de enorme instrumentbeheersing en virtuositeit snel naam maakten in de jazzwereld. Een nieuwe orde waar ook bijvoorbeeld Joshua Redman en Roy Hargrove deel van uitmaakten. Nu behoren deze muzikanten tot de top van de hedendaagse jazz. Met zijn groep Inside Straight speelt McBride de muziek die hem het beste ligt: akoestische jazz, van uitdagende swing tot bluesy grooves. Zijn basspel klinkt altijd krachtig, zowel in solo's als in begeleiding. Het groepsgeluid van Inside Straight doet - zeker wanneer de vibrafoon van Warren Wolf wordt ingezet - bij vlagen denken aan Mike Manieri's Steps Ahead. En wanneer het accent ligt op de andere instrumenten, hoor je de invloeden van Chick Corea (in wiens groepen McBride jarenlang speelde). Maar bovenal vallen iedere keer weer zijn meesterlijk gevoel voor timing en zijn prachtige basgeluid op. Christian McBride won onder meer de Downbeat Readers Poll en een Grammy Award.

"His sound is crystal-clear throughout the range, his lines springy and light." (The Guardian)

Bezetting: Jaleel Shaw: sax, Peter Martin: piano, Christian McBride: contrabas, Ulysses Owens: drums, Warren Wolf: vibrafoon

Anne Guus Teerhuis Trio & Sanem Kalfa
Zaterdag 14 mei, aanvang 20:30, entree ¤ 15, dubbeelconcert

Anne Guus Teerhuis Trio: Tarhouse Tales (voor de pauze)

Het trio van pianist Anne Guus Teerhuis (Tarhouse) valt in de categorie modern creative, een combinatie van jazz met klassiek, pop en rock. Zijn muziek is zo veelzijdig als Teerhuis zelf: in 2006 studeerde hij af als tandarts en in 2007 summa cum laude aan het conservatorium. In 2009 won hij het YPF Jazz Pianoconcours. Teerhuis: "Mijn composities zijn geïnspireerd door zichzelf. Het begint met een idee, waarmee ik eindeloos ga puzzelen, waarbij de muziek mij telkens ergens anders heen leidt. Ik schrijf mijn stukken keer op keer opnieuw, of verder, want iets is nooit 'af'. Soms wilde ik dat ik weer opnieuw alles moest leren, want de verrukking van ontdekking is eindeloos groter dan het dode resultaat. Een van mijn grootste wensen is om traditie nieuw te laten klinken. Om dat te kunnen probeer ik af en toe zo ver mogelijk van traditie af te wijken, om daarna de schoonheid ervan weer te kunnen bewonderen." Anne Guus Teerhuis wordt geflankeerd door Kristijan Krajncan op drums, muzikaal en met een spectaculaire techniek en Glenn Gaddum jr., de Charlie Parker op bas, afwisselend lyrisch en groovy.

Sanem Kalfa: Music Painting (na de pauze)

de Zwarte Zee kreeg Sanem Kalfa mee van haar geboortegrond in het noordoosten van Turkije. Kalfa studeerde cello in Ankara en speelde op vele festivals in Europa. Tot ze gegrepen werd door de jazz én ontdekte dat ze een zangstem had. Ze verhuisde naar Nederland om jazz zang te studeren. Daarna ging het snel: bij het Jazz Vocalisten Concours Zwolle 2009 won ze de tweede prijs en ze vervolgde haar zangstudie in New York bij zanger, componist en pedagoog JD Walter. Sanem heeft in korte tijd een eigen stijl ontwikkeld. Het is een bijzondere ervaring haar op unieke wijze jazz standards te horen zingen waarin de kleuren van de rijke Turkse tradities en haar klassieke achtergrond te herkennen zijn. Sanem Kalfa's interpretaties van Turkse composities, klassieke stukken en jazz standards zijn subtiel, muzikaal en ontroerend. Bezetting: Sanem Kalfa: zang, Anne Guus Teerhuis: piano, Glenn Gaddum Jr.: bas, Kristijan Krajncan: drums

Ga voor meer informatie naar www.lantarenvenster.nl/jazz

Kaarten voor de concerten zijn online te koop via www.lantarenvenster.nl/jazz en aan de kassa van LantarenVenster, Otto Reuchlinweg 996 te Rotterdam.