Ingezonden persbericht


Europese liberalen spreken over toekomst pensioenen

LYMEC-Congres komt in Utrecht bijeen om te spreken over toekomst pensioenen in Europa

Den-Haag, 4 april 2011 - Komend weekend vindt in Utrecht het halfjaarlijks congres van LYMEC plaats. LYMEC is de koepel van liberale jongerenorganisaties in Europa. Op het congres zullen meer dan 120 jongeren uit heel Europa bij elkaar komen en spreken over de toekomst van pensioenen in Europa. Het congres start op vrijdag 6 mei in het NH Hotel in Utrecht en wordt afgesloten op zondag 8 mei.

Het congres wordt geopend door minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal. Daarnaast zullen onder andere Minister van Sociale Zaken & Werkgelegenheid Henk Kamp, fractieleider van D66 in het Europees Parlement Sophie in 't Veld en vice-voorzitter van de Europese liberalen (ELDR) Marc Guerrero de aanwezigen toespreken.

Voorafgaand aan het congres vindt er in Haarlem een conferentie plaats waar ongeveer 30 vertegenwoordigers van LYMEC lidorganisaties zullen werken aan een liberaal pensioenplan. Zij worden op donderdag toegesproken door een aantal pensioenexperts waaronder hoogleraar Fieke van der Lecq . Vervolgens zullen de deelnemers werken aan een gezamenlijke visie op pensioenen en de rol van de Europese Unie daarin.

LYMEC voorzitter Alexander Plahr: 'We moeten ervoor zorgen dat de kosten eerlijk worden verdeeld tussen de verschillende generaties. Pensioensystemen in Europa moeten worden hervormd en het opbouwen van schulden moet worden voorkomen. Anders betalen toekomstige generaties de rekening voor het ontkennen van problemen.'

Jeroen Diepemaat, LYMEC bestuurslid uit Nederland voegt daar aan toe: 'De Nederlandse regering heeft net een plan ingediend om de pensioenleeftijd te verhogen van 65 naar 66. Dat is slechts een eerste kleine stap om ons pensioenstelsel houdbaar te maken in een vergrijzende maatschappij.'

LYMEC verenigt bijna 60 liberale jongerenorganisaties uit 37 verschillende landen in Europa. In Nederland zijn de Jongeren Organisatie Vrijheid & Democratie (JOVD) en de Jonge Democraten (JD) aangesloten bij LYMEC.



Ingezonden persbericht