Wereld Natuur Fonds Nederland

Persbericht

Zeist, 8 mei 2011

Cameravallen van WNF leggen Sumatraanse tijger met drie welpen vast

Speelplaats jonge tijgers mogelijk tot pulp vermalen

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft met verborgen camera's in de jungle van het Indonesische eiland Sumatra in twee maanden tijd opnamen gemaakt van in totaal twaalf tijgers. Hieronder bevinden zich twee moeders met welpen. Ontroerend zijn de bewegende beelden van de tijgerdrieling die in het bos met blaadjes aan het spelen is. Zeker voor wie zich bedenkt dat het gebied op de nominatie staat om te worden gekapt.

Het Sumatraanse WNF-team dat de zogenoemde cameravallen - verborgen camera's die reageren op beweging - installeerde, is overweldigd door het grote aantal tijgers dat binnen twee maanden werd vastgelegd. Onduidelijk is of het succes te danken is aan het feit dat het team steeds beter in staat is om de camera's op de juiste plekken te plaatsen of omdat het leefgebied van de tijger steeds verder krimpt. Naar schatting leven minder dan 3500 tijgers in het wild, waaronder circa 400 Sumatraanse tijgers.

Houtkapconcessie

De opnames zijn gemaakt in een landschap dat Bukit Tigapuluh (Dertig heuvels) heet en op de grens ligt van de provincies Riau en Jambi. Tijdens de Internationale Tijgertop, vorig jaar november gehouden in St. Petersburg onder leiding van de Russische premier Vladimir Poetin, zegde de Indonesische regering nog toe het gebied extra te willen beschermen omdat er zoveel tijgers voorkomen. Feit is echter dat grote delen van het gebied liggen in een houtkapconcessie van de papier- en pulpgigant Asia Pulp & Paper, dat op zijn beurt onderdeel is van de Sinar Mas Group.

De camera's werden geplaatst in een corridor tussen Nationaal Park Bukit Tigapuluh en een wildreservaat. Het Nationaal Park biedt onderdak aan circa 30 tijgers, ruim 150 Sumatraanse olifanten en zeker 130 orang-oetans. De corridor, die duidelijk van belang is voor de migratie van dieren tussen beiden natuurgebieden, is echter geen beschermd gebied en mag volkomen worden kaalgepakt zodra de Indonesische regering daarvoor een vergunning afgeeft. Die vergunning is reeds aangevraagd door APP.

Nederlandse media

Omdat het hier een toeleverancier van de industrie betreft, zullen niet veel mensen in ons land van de Aziatische papier- en pulpgigant gehoord hebben. Desondanks doet APP de afgelopen maanden regelmatig van zich spreken in de Nederlandse media. In paginagrote advertenties (zie bijlage 1) in landelijke en regionale kranten laat het bedrijf zich voorstaan op zijn natuur- en milieuvriendelijke beleid. En dat terwijl ruim veertig natuurbeschermings- en milieuorganisaties in de zomer van 2010 een brief (zie bijlage 2) schreven aan het Europees Parlement om de noodklok luidden over de praktijken van APP, die in de brief 'the least responsible pulp and paper producer globally' wordt genoemd.

Onderzoek (zie

Wereld Natuur Fonds Nederland