Ministerie van Defensie

Hr.Ms. Tromp houdt vermoedelijke piraten aan

6 mei 2011, 22.19 uur

Gisteravond is op ongeveer 10 mijl uit de Somalische kust een snelle motorboot (whaler) met daarin 4 man, mogelijk piraten, aangehouden door het Nederlandse fregat Hr.Ms. Tromp.

Nadat hun boot was vernietigd, zijn de verdachten voor interviews aan boord van het fregat genomen. De mannen zijn vandaag in een bootje afgezet vlakbij de Somalische kust.

Afgelopen woensdag ontdekte een Spaans maritiem patrouillevliegtuig de whaler met veertien olievaten aan boord, en daarbij nog een skiff. De commandant van de NAVO Task Force (CTF 508), de Nederlandse commandeur Michiel Hijmans, gaf daarop de opdracht aan Hr.Ms. Tromp om deze groep op te sporen.

Later die dag ontdekte de Lynxhelikopter van Hr. Ms. Tromp de whaler met daarop de vier mannen. De skiff had inmiddels het hazenpad gekozen. De Tromp heeft vervolgens met behulp van de eigen snelle motorboten (RHIBS) en de speciale eenheid van het Korps Mariniers de whaler aangehouden en de mannen aan boord genomen.

De NAVO eenheden concentreren hun anti-piraterijoperatie Ocean Shield momenteel in het Somalische bassin. De nadruk ligt hierbij op het vroegtijdig ontdekken, afschrikken en het verstoren van piratengroepen.