Bouwsector erkent geluidshinder steeds meer als probleem


Volendam, 20110506 -- De bouwsector erkent geluidshinder steeds meer als een probleem. Hierdoor ontwikkelde de KGI Groep het programma Duurzame Stille Woningen. Het aanbrengen van een pakket isolatiemaatregelen door gecertificeerde bedrijven moet leiden tot een herkenbare kwaliteitsgarantie richting opdrachtgevers.

Een half jaar geleden werd het programma Duurzame Stille Woningen (DSW) in de markt geïntroduceerd en inmiddels zijn al enkele woningbouwverenigingen en gemeenten ermee aan de slag. Het programma beslaat het hele traject van ontwerp tot en met uitvoering. Afhankelijk van gesteld budget en de gewenste geluidsisolatie-eisen wordt aan de hand van duidelijke richtlijnen een pakket aan geluidwerende maatregelen samengesteld.  Het programma voorziet volgens ontwikkelaar KGI duidelijk in een behoefte. “In de markt is de aandacht vooral gericht op thermische isolatie. De toegepaste producten hebben vaak echter geringe geluidsisolatiewaarden. Door beide voorzieningen te combineren ontstaat een win-win situatie en kan er duurzamer worden gebouwd” meent directeur Lucas Keizer van KGI, het kenniscentrum op het gebied van geluidsisolatie en akoestiek  .

Geluidoverlast behoort tot de top 5-klachten en zal binnen enkele jaren bovenaan de lijst prijken, zo is de verwachting. Met het ontwikkelde DSW-programma wil KGI het bewustzijn over geluid binnen alle geledingen van de bouwkolom vergroten en de overlast terugdringen. Dat gebeurt onder andere door gecertificeerde trainingen aan architecten en bouwers. “De bouwsector erkent geluidshinder steeds meer als een probleem. Dit programma is een hulpmiddel om daar adequaat op te anticiperen.”

Ontwerp

Doorgaans schort het in de praktijk al aan een actief geluidsbewust ontwerp. "Vooral door dakelementen komt heel veel geluid" weet Jeroen Geurtsen van producent Unilin, een van de KGI-partners. "Veel dakplaten hebben te weinig massa. Een dakplaat moet 20 decibel remmen van buiten naar binnen." Hij omschrijft geluidsoverlast als "een zwaar ondergeschoven kindje waarbij nog veel winst is te halen. Wij hebben producten ontwikkeld die 38 decibel weren."

Uit onwetendheid worden volgens Van Dijk vaak nog dakelementen gekozen met een verkeerde opbouw. Maar ook het niet goed afwerken van dakdoorbrekingen, het onjuist afwerken van de bovenzijde van de woningscheidende bouwmuur of het onjuist inschatten van geluidbelasting door weg-, spoor of vlieglawaai veroorzaken geluidsproblemen.

Sinds begin dit jaar geeft Bouwcirkel, het landelijk opererend cursusbedrijf voor aannemers, specifieke trainingen over geluidsisolatie om in de kennislacune te voorzien. Directeur Rob Goosensen. "Bij geluidsisolatie zie je vaak verschillende combinaties van materialen die elkaar tegenwerken. Bij het aanbrengen van ventilatiesystemen wordt soms de gehele geluidsisolatie teniet gedaan." De training verschaft theoretische kennis en gaat in op praktijkvoorbeelden. "Er is nog veel winst te behalen. Het komt op alle kanten op aannemers af. Gebruikersverenigingen komen ook met vragen over geluidshinder. We zien dat vooral de grotere aannemers hiermee aan de slag gaan. Het is vooral een bewustwordingsproces dat geluidsisolatie beter geregeld kan worden."

Minimaal

Keizer noemt de huidige wettelijke geluidsnormen in het Bouwbesluit “minimaal". Vooral bij een combinatie van (woon/winkel)functies kan dat tot problemen leiden. "Als een project voldoet aan het Bouwbesluit en er ontstaan klachten dan kun je als overheid niet veel meer doen" weet  Technisch beleidsmedewerker Sandra van der Zwaag van de provincie Gelderland uit ervaring. "Wij zien zeker voordelen in de combinatie van warmte en geluidsisolatie. Die combinatie kan een toegevoegde waarde hebben. Het is zonde om van alles met energie te doen en de kans te laten liggen om ook direct geluidshinder aan te pakken en zo het leefklimaat te verbeteren. Dit principe is een goede insteek." 

Ook in de renovatiesector is nog een behoorlijke inhaalslag te maken. Het biedt projectontwikkelaars in de kantorenmarkt de mogelijkheid om zich te onderscheiden volgens  Keizers. Hij verwacht dat binnen een jaar de helft van alle opdrachten in de renovatiesector gebruik zullen maken van het programma. "Het aanbrengen van de voorzieningen door KGI-gecertificeerde bedrijven moet uiteindelijk resulteren in een herkenbare kwaliteitsgarantie richting opdrachtgevers.”





KGIGROEP