Ingezonden persbericht

Correctie eerder persbericht. De finish zal plaatsvinden op zaterdag 7 mei.

Aftellen 39e Batavierenrace begonnen

Nijmegen/Enschede, 03 mei 2011 - Op vrijdag 6 mei om middernacht zal het startschot van de 39e Batavierenrace gelost worden door Hester de Vries, voorzitter van Studenten Sport Nederland. Het hele weekend zal in het teken staan van de Batavierenrace, die met bijna achtduizend fanatieke studenten de grootste in haar soort is. De race eindigt op de campus van de Universiteit Twente te Enschede, waar de lopers op zaterdagmiddag zullen finishen. Naast het sportieve element kent de Batavierenrace ook een recreatief gedeelte in de vorm van het Batavierenfeest, dat met bijna twaalfduizend bezoekers het grootste studentenfeest is van de Benelux.

Deelnemersveld
Met 332 ploegen die aan de start verschijnen, zullen er naar verwachting meer dan achtduizend fanatieke studenten deelnemen aan de race. Dit is meer dan de 7.841 deelnemers die mee liepen in 2007, waarmee de Batavierenrace het wereld record voor grootste estafetteloop vestigde. Dit betekent dat deze editie de grootste Batavierenrace ooit zal worden. Het belooft dan ook een ongekend spannende strijd te worden in zowel de Universiteitscompetie als in het algemene klassement. De maatstaaf is gezet door het team van de Radboud Universiteit Nijmegen en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen, zij waren de vorige editie de snelste en wisten in 10 uur, 42 minuten en 12 seconden van Nijmegen naar Enschede te lopen. De concurrentie is dan ook erg gedreven om de prestigieuze titel van snelste Universiteit van Nederland te veroveren. De grootste bedreiging wordt gevormd door de teams uit Groningen, Amsterdam, Enschede en Eindhoven. In het algemeen klassement zijn Aeolus, de Wimpies, Appeltaart, Aquila, SNOT en Suicide Bunnies & Friends de teams die meestrijden om de prijzen.

Batavierenfeest
De Batavierenrace is in de eerste plaats een (top)sport evenement, maar kent daarnaast ook een recreatieve kant. Het Batavierenfeest, dat ieder jaar in Enschede plaats vindt na de finish, trekt dan ook enorm veel studenten uit heel Nederland. Met jaarlijks bijna twaalfduizend bezoekers is dit dan ook het grootste studentenfeest van de Benelux. Hier zullen onder anderen optredens zijn van de Housedieren, Lijn 7 en verschillende DJ's. Ook bij de start zal er een feest zijn dat plaats zal vinden op het Universitair Sportcentrum te Nijmegen. Jillz at your Request treedt de hele avond op en er zullen showdunk en capoeira presentaties zijn.

Internationaal
Dit jaar zullen er maar liefst vijftien internationale teams mee lopen aan de Batavierenrace. Deze internationale interesse in de Batavierenrace komt voornamelijk uit Slovenië, dat met vijf teams aanwezig zal zijn tijdens de race. Ook komen er teams uit Duitsland, Engeland en Noorwegen. De overige internationale teams bestaan uit internationale studenten met verschillende nationaliteiten. De organisatie probeert de deelname van internationale teams te promoten door ze een speciaal programma aan te bieden, met onder andere een internationale dag met een rondleiding over de campus van de Radboud Universiteit en door het historisch centrum van Nijmegen. .

Batavierenrace
Op 7 mei 2011 zal voor de 39e keer het startschot klinken van 's werelds grootste estafetteloop, de Batavierenrace. Ieder jaar rennen bijna achtduizend sportieve studenten vanaf het Universitair Sportcentrum in Nijmegen via Duitsland, de Achterhoek en het centrum van Enschede naar de campus van de Universiteit Twente in Enschede. De totale lengte van het parcours bedraagt 177 kilometer, een afstand die door de snelste ploegen in minder dan elf uur wordt afgelegd. De Batavierenrace telt vijfentwintig etappes die door teams van vijfentwintig studenten worden afgelegd. Met ruim achtduizend deelnemers is de Batavierenrace de grootste in zijn soort. De race wordt georganiseerd voor en door studenten en bestaat al sinds 1973. Na afloop van de race vindt op de campus van Universiteit Twente het grootste studentenfeest van de Benelux plaats, waar ongeveertwaalduizend bezoekers op afkomen.



Ingezonden persbericht