Ingezonden persbericht


VRIJHEID MAAK JE MET ELKAAR 6 mei 2011

Vrijheid in Utrecht op ontspannen manier gevierd

Ruim 30.000 bezoekers vierden op donderdag 5 mei dat zij in vrijheid kunnen leven. In een aangenaam vol en gezellig Park Transwijk kon men de hele dag genieten van een programma vol muziek, dialoog en inhoud.

Veel belangstelling
Ondanks dat de organisatie de terreincapaciteit had vergroot van 10.000 naar 12.500 bezoekers tegelijkertijd, moest de organisatie vanaf 16.00 uur een afremmend beleid invoeren. Via de website, social media en tekstborden bij de invalswegen werden de bezoekers geïnformeerd over de drukte en de verwachtte wachttijden. Door deze berichten zijn veel bezoekers later gekomen, waardoor grote drukte bij de ingangen voorkomen werd. Hierdoor was de wachttijd nooit langer dan 15 minuten en verliep de in- en uitstroom rustig.

Vrijheid Sowieshow
In de nieuwe Vrijheid Sowieshow kwam inhoud en entertainment samen in een interactief multimedia spektakel. Tijdens deze show werd de Tolerantieprijs uitgereikt aan Sport op School, kon je luisteren naar een van de organisatoren van de opstanden in Egypte en legde Frans Timmerman uit hoe je het beste kan onderhandelen.

Bevrijdingsfestival Utrecht zag Groen
Bevrijdingsfestival Utrecht werkt aan een duurzamer festival. In een publieksenquête afgenomen bleek dat bezoekers het thema duurzaamheid belangrijk vinden. Het meest in het oog sprongen de duurzame publiekscatering waar men kon genieten van een biologisch patatje. In 2012 gaat Bevrijdingsfestival Utrecht voor een Green Key certificaat voor duurzame evenementen, en is daarmee een van de eerste festivals dat volledig 'groen' is.

5voor5-moment
Om vijf minuten voor vijf werden alle veertien landelijke Bevrijdingsfestivals met elkaar verbonden door een satellietverbinding. Tegelijkertijd deden acteur Peter Tuinman en de ambassadeurs voor de vrijheid Moke, Waylon en The Opposites en The Partysquad een oproep om onze vrijheid te koesteren.

Twitterdebat
De hele dag kon er worden getwitterd op een groot scherm. Honderden vrijheidstweets kwamen binnen op #BFU11 en #5meidebat. Een van de bezoekers vroeg via Twitter zelfs zijn vriendin ten huwelijk.


---