Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

6 mei 2011

4 en 5 mei 2011

Amsterdam bracht voor tweede jaar uitgebreid avondprogramma op 4 mei.

Veel nieuwe locaties en evenementen tijdens Amsterdams Bevrijdingsfestival.

Op 4 mei waren er circa veertig goedbezochte herdenkingen in de stadsdelen. De Amsterdamse Stille Tocht van het Museumplein naar de Dam trok dit jaar meer bezoekers.

Brug van 4 naar 5 mei

Het Amsterdamse 4 en 5 mei comité sloeg voor het tweede jaar een brug tussen 4 en 5 mei, met verdieping na de herdenkingen via theater, film, concerten en debat. Dit jaar sloten meer theaters aan bij Theater na de Dam dat in twintig theaters veel bezoekers trok. Naast een uitgebreid theaterprogramma, waren er diverse filmvertoningen, concerten, lezingen en tentoonstellingen.

Actie 'Joodse huizen'

40.000 Amsterdammers zochten op de website joodsmonument.nl hun adres op en bekeken de informatie over Joodse bewoners die er ooit woonden. Het Joodse Huizen kreeg veel nationale en internationale persaandacht.

Breed programma op 5 mei

Op 5 mei bracht het Amsterdams Bevrijdingsfestival muziek op drie podia rond de Dam. Een ontspannen en open stadsfeest dat 40.000 bezoekers trok, met muzikale toppers als Waylon, Zwart Licht, Jack Parow en een spetterende afsluiting van Robian & het Recept, Jah6, Jungle by Night en Dazzled Kid. Op het Plein van de Vrijheid was er het jongerendebat Jong & Vrij en werden 1.500 ballonnen met een vrijheidswens losgelaten. Arabische Lente was het thema in Mediamatic met een demonstrant van het Tahrirplein en op het openluchtfestival Horia! (Vrijheid!) in Podium Mozaïek. In vele wijken waren er lokale bevrijdingsfeesten. 5 mei werd afgesloten met twee goed bezocht debatten in Felix Meritis en Meneer de Wit en het Actie Lab in Paradiso.

Boekpresentaties

Op 5 mei werden twee nieuwe boeken gepresenteerd: MOKUM, een reisgids voor de vrije stad Amsterdam en Wij Amsterdam, met foto's en verhalen over nieuwe Amsterdammers.



Ingezonden persbericht