Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 6 mei 2011

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Na advies van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met de Kaderovereenkomst tussen de EU en Zuid-Korea. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Na advies van de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het ontwerpdecreet goed dat instemt met de vrijhandelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Zuid-Korea. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering beslist tot co-financiering van het EFRO-project 674 'Gezamenlijke infrastructuur voor de bedrijven op de Technologiezone in Geel' in het kader van het doelstelling 2-programma Vlaanderen voor de periode 2007-2013. Ze kent hiervoor een subsidie van 2,71 miljoen euro toe aan de Provincie Antwerpen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de Strategienota Onwikkelingssamenwerking Vlaanderen-Mozambique 2011-2015.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering benoemt de leden van de commissie co-existentie van conventionele, biologische en genetisch gemodificeerde gewassen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Tom Dechaene wordt voorgedragen als kandidaat-bestuurder bij KBC.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering verleent eervol ontslag aan een aantal leden van de raad van bestuur van de nv Vlaamse Participatiemaatschappij. Ze draagt meteen een aantal vertegenwoordigers van de regering voor in diezelfde raad van bestuur.

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten, minister Joke Schauvliege, minister Pascal Smet en minister Philippe Muyters

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de invordering van niet-fiscale schuldvorderingen voor de Vlaamse Gemeenschap en haar instellingen. De wijziging belast de Centrale Invorderingscel (CIC) met de gedwongen vordering in de invorderingsdossiers van het Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media. Tot nu toe werden deze dossiers behandeld door de administratie Registratie en Domeinen van de FOD Financiën. Het gaat om schuldvorderingen rond subsidies, administratieve geldboetes en kosten opgelegd op basis van de reglementering rond medisch en ethisch verantwoorde sportbeoefening, en schuldvorderingen die voortvloeien uit vonnissen en arresten uitgesproken ten voordele van het departement of een agentschap ervan.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

In bedrijfscontinuïteitsmanagement (BCM) worden de risico's geïnventariseerd die kunnen leiden tot de onderbreking van de werking van een bedrijf. Bovendien wordt voorgesteld hoe het effect van een onderbreking van de werking zo klein mogelijk kan blijven. De Vlaamse Regering keurt nu het voorstel over BCM binnen de Vlaamse administratie goed. Zo beslist ze om een virtueel coördinatie- en crisiscentrum op te richten. Alle agentschappen en departementen moeten tegen 30 juni 2011 de kritische, essentiële en noodzakelijke processen oplijsten en de overkoepelende dienstverleners zullen tegen 31 december 2011 een bedrijfsimpactanalyse en risicoanalyse uitvoeren en een ontwerp van continuïteitsplan opstellen.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois

Aan Jan Kerremans en Herman Meers wordt eervol ontslag verleend als arrondissementscommissaris. Beiden gaan met pensioen.

Op voorstel van viceminister-president Geert Bourgeois en minister Philippe Muyters

Gilbert Kolacny, administrateur-generaal van het agentschap Ruimte en Erfgoed gaat met pensioen op 1 juni 2011. Het Vlaams personeelsstatuut bepaalt dat een administrateur-generaal bij afwezigheid ambtshalve wordt vervangen door de algemeen directeur. De Vlaamse Regering stelt daarom Annita Stevens aan als waarnemend administrateur-generaal bij het agentschap Ruimte en Erfgoed.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering beslist tot gunning van de overheidsopdracht voor het leveren van vaccins tegen pneumokokken voor het vaccinatieprogramma in Vlaanderen, volgens de modaliteiten in het gunningsverslag. De minister bevoegd voor het gezondheidsbeleid zal deze beslissing uitvoeren.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering kent voor 2011 een subsidie toe van 178.000 euro aan het Centrum ter Preventie van Zelfmoord in Brussel, voor het aanbieden van laagdrempelige tele-hulp met de Zelfmoordlijn, het opsporen van risicogroepen via interactieve internettoepassingen en voor de algemene coördinatie van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding. Een deel van de subsidie is voorzien voor een verhoging van de eindejaarspremie, voor managementondersteuning en werkdrukvermindering.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering kent voor 2011 een subsidie toe van 171.000 euro aan het centrum geestelijke gezondheidszorg DAGG in Lommel, voor de coördinatie en verdere implementatie van het instrument voor psychosociale evaluatie (IPEO) en het instrument voor psychosociale evaluatie en opvang van kinderen en jongeren (K-IPEO) in een pilootfase. De subsidie wordt verhoogd met 1527 euro voor een verhoging van de eindejaarspremie, managementondersteuning en werkdrukvermindering.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

Het decreet over de kwaliteit van gezondheids- en welzijnsvoorzieningen verplicht een voorziening om aan kwaliteitszorg te doen via een kwaliteitsbeleid en een kwaliteitsmanagementsysteem. Voor de erkende voorzieningen in de sector van de kinderopvang legt de Vlaamse Regering nu de verdere concrete bepalingen voor de uitvoering van dit decreet vast. Na advies van de Raad van State keurt ze daarvoor het besluit voor de uitvoering van het kwaliteitsdecreet goed.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de organisatie van de voorschoolse kinderopvang. Het decreet zal leiden tot een verregaande hervorming van het kinderopvanglandschap. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Strategische Adviesraad voor het Vlaamse Welzijns-, Gezondheids- en Gezinsbeleid (SAR WGG), daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering draagt twee wegvakken over aan de stad Poperinge. Het gaat over het wegvak N304 - Deken De Bolaan tussen kmp. 0,196 en kmp 1,273 en N333 - Casselstraat tussen kmp. 7,796 en kmp. 8,913. De stad Poperinge ontvangt voor deze overdracht een investeringssubsidie voor het in goede staat brengen van de weg.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

In het kader van de omzetting van de Europese richtlijn over de havenstaatcontrole (PSC-richtlijn) keurt de Vlaamse Regering principieel het voorontwerp van wijzigingsdecreet goed over de organisatie en de werking van de loodsdienst van het Vlaams Gewest en de brevetten van havenloods en bootman. De PSC-richtlijn heeft tot doel om de veiligheid van de schepen te verhogen, door er toe bij te dragen dat er een drastische vermindering komt van het aantal niet aan de normen voldoende schepen die zich in de onder de jurisdictie van de lidstaten vallende wateren bevinden. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies gevraagd aan de SERV, en daarna aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

In het kader van de realisatie van de Kempense Noord-Zuidverbinding neemt de Vlaamse Regering akte van het gunningsverslag en treedt de conclusies ervan bij. Ze hecht haar goedkeuring aan de gunning van het voorcontract en het DBM-contract 'Realisatie van de Kempense Noord-Zuidverbinding'. De regering verleent Via-Invest een mandaat om het DBM-contract verder te onderhandelen en daarna het voorcontract en het DBM-contract te finaliseren en te ondertekenen.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

De Europese richtlijn over energieprestaties van gebouwen is omgezet in Vlaamse regelgeving via het Energieprestatiedecreet en het uitvoeringsbesluit met de EPB-eisen. Het decreet bepaalt dat de Vlaamse Regering om de twee jaar de berekeningsmethode van de energieprestaties van gebouwen, de procedures, de EPB-eisen en de administratieve lasten van de regelgeving evalueert en indien nodig aanpast. De Vlaamse Regering hecht nu, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerp van wijzigingsdecreet met de algemene bepalingen over het energiebeleid. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het avenant aan het Samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat, het Vlaams, het Waals en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Duitstalige gemeenschap over de Meerwaardeneconomie. Het addendum legt de budgettaire inspanningen vast voor het begrotingsjaar 2009 en verlengt het samenwerkingsakkoord met een jaar. Tegelijk keurt de Vlaamse Regering het voorontwerp van decreet principieel goed dat instemt met deze avenant. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de SERV, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over de loopbaanonderbreking van de personeelsleden van het onderwijs en van de centra voor leerlingenbegeleiding. Het gaat om een volledige herwerking van het besluit van 1997, dat door verschillende wijzigingen door de jaren heen complex en ondoorzichtig was geworden. Daarnaast is er een versoepeling van de huidige regelgeving rond loopbaanonderbreking voor de personeelsleden van het onderwijs en enkele juridisch-technische aanpassingen. Het besluit wordt nu voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van de bevoegde sectorcomités, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan de inwerkingtreding van twee artikels bij de oprichtingsdecreten van respectievelijk het agentschap VDAB en het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - Syntra Vlaanderen. Zo wordt de overdracht van goederen, rechten en plichten naar de agentschappen definitief geregeld en kunnen de oude oprichtingsdecreten (van de rechtsvoorgangers) worden opgeheven.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Op- en afrittencomplex A13/E313 - N19 in Geel-West'. Over dit besluit wordt nog advies ingewonnen van de Raad van State.

Url: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?NB_Registratiepersoonid=10446&pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek&cid=1301377617849

De Vlaamse overheid dankt u voor uw interesse.