Gemeente Maastricht

Gemeente Maastricht sluit 2010 goed af

Gemeenterekening 2010

6 mei 2011

2010 is met een overschot van 73.000 euro afgesloten. 2010 was zowel financieel als bestuurlijk een turbulent jaar. Stabilisatie was het kernwoord in 2010. Dit komt terug in het solide financieel beleid dat gevoerd is met het oog op de toekomst. Ook qua prestaties kan het college terugkijken op een jaar waarin het grootste deel van de voorgenomen resultaten uit de gemeentebegroting 2010 is gerealiseerd of zodanig op de rails gezet dat realisatie is gewaarborgd.

Inzet en ontwikkeling 2010
In 2010 is de koers uit de stadsvisie bevestigd in de ontwikkeling van Maastricht en haar omgeving. Zo zijn er ondanks het sterfteoverschot een toename van het inwoneraantal met meer dan 1000 inwoners door een stijgend aantal studenten. Ook blijken we tegen de beeldvorming in, in staat deze studenten te binden (braingain). Maastricht vormt daarnaast ook nog steeds de economische motor voor de regio, getuige ook de pendelgegevens over 2010. Ook is het aantal werklozen niet opgelopen en de economische opgang zelfs sneller dan landelijk ingezet. Daarnaast is het aantal uitkeringsgerechtigden minder snel gestegen dan landelijk. Maar ook het gelijkblijvend aantal overnachtingen in de stad en de vele nieuwe initiatieven voor evenementen wijzen op een onverminderde populariteit van Maastricht.

In 2010 heeft het college ook nadrukkelijk geïnvesteerd in de toekomst van de stad. Dat komt tot uiting in de acht zogeheten brandpunten waar de stedelijke ontwikkeling zich op concentreert. Dat zijn op het gebied van kennis, cultuur en wonen de ontwikkeling van Belvédère, de herstructurering West en Noord-Oost, Randwyck en Binnenstad (Palace, Wonen Boven Winkels en aanloopstraten); op het gebied van infrastructuur de A2 en het Maaskruisend verkeer en wat betreft bovenlokale voorzieningen de Beatrixhaven en de gebiedsontwikkeling Maastricht-Valkenburg (inclusief Geusselt).

Ook op andere terreinen hebben deze investeringen plaatsgevonden. Zoals de voorbereiding voor de herinrichting rondom de Noorderbrug, de Timmerfabriek en samenwerking in onder meer Culturele Hoofdstad van Europa 2018, de Maastricht Health Campus, met de Universiteit Maastricht en met de andere Zuid-Limburgse gemeenten in het concept Brainport 2020.

Toekomstbestendig financieel beleid
Door de financiële crisis vallen echter ook de opbrengsten van de grondinkomsten drastisch terug. Om te voorkomen dat dit in de toekomst voor financiële problemen zorgt, is er vorig jaar 55,2 miljoen euro afgeboekt. Een ander thema waarin de toekomstbestendigheid onder de loep is genomen, is de Wmo. In 2010 zijn diverse maatregelen genomen om de Wmo innovatiever aan te pakken en toekomstbestendig te maken.

Rijksbezuinigingen vanaf 2012
Het college van B & W waarschuwt voor enkele moeilijke jaren. De verwachting is dat het Rijk een substantieel deel van de noodzakelijke bezuinigingen doorberekent aan de gemeenten. Op dit moment is echter nog niet duidelijk wat precies de financiële consequenties daarvan zijn voor de gemeente Maastricht. Op basis van de eerste prognoses wordt rekening gehouden met een bedrag van ruim 22 miljoen. "Zeker is dat het maken van keuzes en het bijstellen van doelen vereist is. Uitgangspunt is en blijft immers een financieel solide beleid," zo schrijft het college in de gemeenterekening 2010. Nieuwe bezuinigingsvoorstellen worden gedaan in de binnenkort te verschijnen Kaderbrief 2011. Maar de definitieve keuzes zullen niet eerder gemaakt worden dan bij de begroting 2012.