Gilead verlengt zijn financieringssteun voor het Gilead Sciences Research Centre in het Institute of Organic Chemistry and Biochemistry in Praag

FOSTER CITY, Calif. & PRAAG--(BUSINESS WIRE)-- 20110506 --

Gilead Sciences, Inc. (Nasdaq:GILD) kondigde vandaag aan dat het zijn financieringssteun voor het Gilead Sciences Research Centre in het Institute of Organic Chemistry and Biochemistry (IOCB) van de Wetenschappelijke Academie van de Tsjechische Republiek voor nog eens vijf jaar heeft verlengd. Gilead zal jaarlijks een donatie doen van $1,15 miljoen aan het IOCB om de operaties en lopende onderzoeken van het onderzoekscentrum te blijven financieren. In juli 2006 kondigde Gilead een eerste vijfjaarlijkse donatie aan IOCB aan voor de oprichting en ondersteuning van het onderzoekscentrum. Gilead kreeg de eerste optie voor het patenteren van uitvindingen die voortspruiten uit de wetenschappelijke programma’s en de ontdekking van geneesmiddelen van het onderzoekscentrum.

In 1991 en 1992 ging Gilead licentieovereenkomsten aan met het IOCB in Praag en het Rega Instituut voor Medisch Onderzoek de Katholieke Universiteit van Leuven in België voor een uitgebreide reeks biologisch actieve nucleotideanalogen. Verschillende van de nucleotideonderdelen werden ontdekt via onderzoek in een samenwerking tussen Dr. Antonín Holý, IOCB en Dr. Erik De Clercq, Rega Institute en werden ontwikkeld door Gilead, wat leidde tot Vistide® (injectie cidofovir) voor de behandeling van CMV retinitis bij AIDS-patiënten, Viread® (tenofovir disoproxil fumaraat) voor de behandeling van HIV en chronische hepatitis B-infectie en Hepsera® (adefovir dipivoxil) voor de behandeling van chronische hepatitis B.

“Het is 25 jaar geleden dat het IOCB in samenwerking met het Rega Institute de initiële ontdekking in zaad deed van de veelbelovende nieuwe klasse antivirale nucleotideanaloogonderdelen met breed spectrum, die uiteindelijk de verzorging van miljoenen patiënten met levensbedreigende ziekten vooruit heeft geholpen,” zei John C. Martin, Voorzitter en CEO, Gilead Sciences. “We zijn trots op onze blijvende samenwerking met IOCB en steunen met veel plezier de leidinggevende rol van het onderzoekscentrum bij het onderzoek van het belangrijke veld van nucleotideanalogen als potentiële therapie voor infectieziekten en andere medische behoeften die nog niet werden ingevuld.”

“Het Gilead Sciences Research Centre in Praag is een uitstekende gelegenheid voor ons om samen te werken met een gevestigde en productieve industriepartner. Het opent nieuwe vooruitzichten voor toegepaste wetenschap in het Instituut. Tegelijkertijd is het een voortzetting van de ervaring van de uitstekende samenwerking tussen het team van Dr. Holý en Gilead. De gulle steun van Gilead helpt ons om nieuwe wetenschappelijke paradigmen en aanpakken te zoeken die kunnen helpen om bestaande medische problemen op te lossen. Zo kunnen we ons ook richten op nieuwe verkennende onderzoeksrichtingen die wij anders moeilijk efficiënt hadden kunnen volgen,” zei Dr. Zdenek Havlas, directeur van het IOCB.

Over Gilead Sciences

Gilead Sciences is een biofarmaceutisch bedrijf dat nieuwe therapieën ontdekt, ontwikkelt en commercialiseert voor gebieden waar de medische behoeften niet vervuld zijn. De missie van het bedrijf is de verzorging van patiënten die aan levensbedreigende ziekten lijden wereldwijd te verbeteren. Het hoofdkantoor ligt in Foster City, California. Gilead is actief in Noord-Amerika, Europa en Pacific Azië. Voor meer informatie kunt u terecht op www.gilead.com.

Over IOCB

Het Instituut voert fundamenteel onderzoek uit naar organische chemie, biochemie en verwante disciplines, vooral gericht op geneesmiddelen, materiaal en milieutoepassingen. Het Instituut is betrokken bij universiteitsopleidingen en houdt toezicht op graduaten en post-doctorale studies.

Toekomstgerichte Stellingen

Dit persbericht bevat toekomstgerichte stellingen in de betekenis van de Private Securities Litigation Reform Act van 1995, die onderhevig zijn aan risico’s, onzekerheden en andere factoren. Deze risico’s, onzekerheden en andere factoren kunnen ervoor zorgen dat de resultaten ingrijpend afwijken van wat in de toekomstgerichte stellingen wordt gezegd. De lezer wordt gewaarschuwd dat hij niet kan voortgaan op deze toekomstgerichte stellingen. Deze en andere risico’s worden gedetailleerd beschreven in het jaarrapport van Gilead op formulier 10-K voor het jaar dat werd afgesloten op 31 december 2010, ingediend bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Alle toekomstgerichte stellingen zijn gebaseerd op informatie die Gilead momenteel ter beschikking heeft. Gilead heeft geen verplichting om dergelijke toekomstgerichte stellingen bij te werken.

Deze bekendmaking is officieel geldend in de originele brontaal. Vertalingen zijn slechts als leeshulp bedoeld en moeten worden vergeleken met de tekst in de brontaal welke als enige juridische geldigheid beoogt.

CONTACT:
Gilead:
Susan Hubbard, +1-650-522-5715 (Investeerders)
Erin Rau, +1-650-522-5635 (Media)
of
IOCB:

Irena Krumlova, +042-731447861 (Media)

Ticker_symbol NASDAQ:GILD