Gemeente Kaag en Braassem

College van B&W bezoekt Leimuiden

Op dinsdag 19 april 2011 is het college van de gemeente Kaag en Braassem op visite geweest in Leimuiden. In de middag is een bezoek gebracht aan de 'Dorpskerk, 'Kroondomein Leimuiden', zwembad 'De Kleine Oase' en gemeenschapscentrum 'Het Spant'. 's Avonds was er een inloopspreekuur in 'Café René'. Het was het tweede bezoek in de reeks van 11 dorpsbezoeken dit jaar. De bezoeken staan gepland om van bedrijven, instellingen en inwoners te horen wat zij belangrijk vinden in hun dorp. Hieronder leest u een impressie van de dag en avond.

Het eerste bezoek wordt gebracht aan de âDorpskerkâ en de bijbehorende algemene en kerkelijke begraafplaats. De heer Tijselink, voorzitter van de bouwcommissie en de heer Van der Sar, voorzitter van het kerkbestuur, ontvangen het college. Zij vertellen dat er al 1000 jaar een kerk staat op deze plek. De kerk die er nu staat, is ongeveer 200 jaar geleden gebouwd. In de vloer zijn grafstenen verwerkt uit het jaar 1600. Omdat de kerk voor het laatst gerenoveerd is in 1964, staat een renovatie van de binnenzijde en de vloer op stapel. Naar verwachting is deze in de zomer van 2012 afgerond. Er wordt niet alleen gerenoveerd, de inrichting van de kerk wordt ook gemoderniseerd. Zo wordt de kerk bijvoorbeeld voorzien van een beamer. De âDorpskerkâ is een sfeervol, klein kerkje dat ook voor andere doeleinden wordt gebruikt, zoals optredens van koren of uitvoering van Bijbelse musicals. Op 9 mei wordt de oude pastorie gesloopt. Een nieuw, multifunctioneel kerkelijk centrum komt ervoor in de plaats. Het kerkelijke gebouw âHet Kruispuntâ, wil het kerkbestuur, net als de âOosterkerkâ, te zijner tijd van de hand doen. âKinderdagverblijf Snoopyâ gaat overigens niet mee met de verhuizing, die blijft op de huidige locatie. Geïnteresseerden kunnen zich wenden tot het kerkbestuur of de heer Tijselink.
Ook de begraafplaats â actueel onderwerp van gesprek â wordt bezocht door het college. De begraafplaats bestaat uit een kerkelijk en een openbaar gedeelte. In de huidige kerntakendiscussie is het aantal openbare begraafplaatsen onderwerp van gesprek.

SDC11837

Het bezoek zet zich voort in het, voor een groot gedeelte opgeleverde, âKroondomein Leimuidenâ. Onder begeleiding van Ruud Vergeer en zijn collega Cees van Scheppingen mag het gemeentebestuur een kijkje nemen in verschillende nieuwe woningen. In âKroondomein Leimuidenâ worden in totaal 124 woningen gebouwd. Naast een ruim aanbod van zowel koop- als huurwoningen, zijn er ook vrije kavels te koop. Zo hopen Ruud Vergeer en Cees van Scheppingen op dit mooie stuk aan de rand van Leimuiden âeen leuke mix van bewoners te krijgen.â Op 7 mei van 13.00 tot 15.00 uur houdt âKroondomein Leimuidenâ open huis. Er zijn nog enkele appartementen en kavels beschikbaar. Meer informatie is te vinden op www.kroondomeinleimuiden.nl.

SDC11842

Vervolgens wacht het bestuur van Zwembad âDe Kleine Oaseâ en een aantal andere vrijwilligers de collegeleden op in zonnig zwemweer op het terras van het zwembad. Daar wordt een boeiende discussie gevoerd over de bezuinigingen die (ook) gemeentes treffen en die naar verwachting een versobering van het subsidiebeleid met zich meebrengen. Het bestuur van âDe Kleine Oaseâ spreekt haar zorgen uit over het voortbestaan van het zwembad. âHet zou zonde zijn om alle investeringen die in de laatste jaren gedaan zijn zomaar weg te gooienâ, zegt Theo Groot, vrijwilliger bij âDe Kleine Oaseâ. Het college geeft het zwembad mee dat op dit moment alles onder de loep wordt genomen, maar dat ze zo snel mogelijk met een antwoord willen komen op de vraag of het zwembad, al dan niet gesubsidieerd, in stand kan worden gehouden. De discussie wordt besloten met een rondleiding. Onder het genot van een hapje en een drankje, wordt ook de indrukwekkende machinekamer hierbij niet vergeten.

SDC11857

De laatste in de rij bezoeken is gemeenschapscentrum âHet Spantâ, waar de Nationale Sportweek in volle gang is. Er wordt naar hartelust gevolleybald en getafeltennist door de jeugd. De heer en mevrouw Van Tol vormen het ontvangstcomité. De heer Van Tol, die het pand al sinds 1984 beheert (eerst alleen het horecagedeelte en later door vertrek van de medebeheerder de hele locatie), vertelt enthousiast over de activiteiten en de mogelijkheden van âHet Spantâ. De heer Van Tol is een voorstander van samenwerking tussen de verschillende kernen binnen de gemeente. Zo is bijvoorbeeld een uitwisseling in boekingsmogelijkheden opgezet met âDe Tweesprongâ in Roelofarendsveen. Als de ene locatie bezet is, kan naar de ander doorverwezen worden. Zo help je elkaar. Dat vindt de heer Van Tol ook het aantrekkelijke aan zijn werk: âHet iedereen naar de zin proberen te maken, vind ik een mooi onderdeel van mijn werk. En het werken met zoveel verschillende mensen vind ik ook leuk, je bent toch het centrale aanspreekpunt van de locatie.â
Ook een mooi voorbeeld van integraliteit binnen de gemeente Kaag en Braassem is het enthousiasme van de Nederlandse kampioen âBocciaâ (een soort jeu de boules). Patrick van Klink komt uit Roelofarendsveen, maar vindt âde sporthal aan de overkant van het waterâ de mooiste van de hele gemeente. Op het moment van het collegebezoek is het zaaltje aan de voorzijde van het pand verhuurd aan de wekelijkse âDjembéâ-groep. De burgemeester toont zich sportief door een trommeltje mee te slaan. Vervolgens wordt de voetbalkooi buiten âHet Spantâ bekeken. Hier delen de beheerder en zijn vrouw hun zorgen over de schade aan âHet Spantâ die door de realisatie van de kooi nog steeds niet wordt voorkomen. Ze vinden de kooi wel een mooie speelruimte voor de jeugd, maar zeggen dat de bal geregeld tegen de muurplaten van âHet Spantâ wordt getrapt. Dit veroorzaakt deuken in de platen. Het college zegt de heer en mevrouw van Tol toe naar een oplossing te zoeken.

SDC11865

Vanaf 20:00 uur waren inwoners van Leimuiden welkom om bij âCafé Renéâ in het inloopspreekuur een gesprekje aan te knopen met één of meerdere collegeleden. Er was dus geen programma, juist de inwoners werd gevraagd om informatie over Leimuiden te brengen. 25 Inwoners kwamen langs om, in plaats van in de tuin te zitten met het zomerse weer van die dag, in een warm zaaltje zorgen en ideeën te uiten. Het college dankt de bezoekers daarvoor! Zo waren er zorgen over zwembad âDe Kleine Oaseâ, de begraafplaats en de aanwezige jeugd rondom âHet Spantâ. Ook was er een geïnteresseerde voor âDrechthoek IIâ. Tijdens de avond is gebruik gemaakt van reactieformulieren. Alle daarop geplaatste opmerkingen worden in behandeling genomen, afhankelijk van de (gemeentelijke) haalbaarheid en redelijkheid. Degenen die de formulieren ingevuld hebben, ontvangen terugkoppeling van de gemeente.

SDC11879

Oud Ade staat als volgende op het programma. Het college bezoekt deze dorpskern op 25 mei aanstaande.