Raad van de Europese Unie

INFORMATIE VOOR DE PERS

Europese Raad - Raad van de Europese Unie

OPEN DAG

Zaterdag 7 mei 2011 van 10 uur tot 18 uur

De Europese Raad en de Raad van de Europese Unie organiseren op zaterdag 7 mei, in samenwerking met de andere instellingen van de EU, hun "Open Dag" in de zetel van beide instellingen, het Justus Lipsius-gebouw, Wetstraat 175 te Brussel. Tijdens deze dag kunnen de bezoekers een beter inzicht verwerven in de wijze waarop de Europese Raad en de Raad van de Europese Unie functioneren, maar ook zien waar de besluiten worden genomen die voor alle Europese burgers van belang zijn.

De Open Dag wordt jaarlijks georganiseerd rond de herdenkingsdag van de Verklaring van Schuman van 9 mei 1950. Nu, meer dan zestig jaar later, heeft de EU ingrijpende veranderingen ondergaan, maar haar belangrijkste doelstelling blijft ongewijzigd: de vrede in Europa handhaven en bijdragen tot de welvaart van zijn burgers.

Dit jaar heeft de Raad met energie en innovatie een belangrijk thema gekozen. Als illustratie van dat thema kan men een grote maquette bekijken van het zonnevliegtuig Solar Impulse dat binnenkort de Atlantische Oceaan moet oversteken zonder ook maar een druppel fossiele brandstof te gebruiken.

De voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, zal zich tussen 14 uur en 15.30 uur onder de bezoekers begeven en een bezoek brengen aan de verschillende stands.

Rondleidingen in het gebouw van 10 uur tot 17.30 uur:

De hele dag worden rondleidingen gegeven in het Frans, Nederlands, Duits en Engels (de laatste rondleiding begint om 17.30 uur). De rondleidingen starten in het perscentrum van de Raad, waar de bezoekers een korte, inleidende film over de Raad wordt getoond. Vervolgens wordt het publiek door de gangen en vergaderzalen geleid, in de voetsporen van de ministers en de staatshoofden en regeringsleiders van de 27 lidstaten die hier in de verschillende Raadsformaties en tijdens de Europese toppen bijeenkomen.

In het Atrium en in de "blauwe zaal" van het Raadsgebouw bevinden zich verschillende voorlichtingsstands. Met name zijn er de volgende stands:


* Het halfjaarlijkse Hongaarse voorzitterschap van de Raad van de EU


* Het toekomstige halfjaarlijkse Poolse voorzitterschap


* Het zonnevliegtuig Solar Impulse (maquette met een spanwijdte van ongeveer 8 meter)


* De directoraten-generaal van het secretariaat-generaal van de Raad van de EU geven voorlichting over met name het Europees ruimtevaart- en innovatiebeleid, het gebruik van de officiële talen en het werk van de vertalers van de Raad, de personeels­aanwerving, de Raadsarchieven, met inbegrip van de overeenkomsten en verdragen, de publicaties van de Raad, enz.

5.Van het optreden van de EU in de wereld kan men zich een beeld vormen bij de vele stands van de civiele en militaire missies die zich inzetten voor vrede en stabiliteit in het kader van het gemeenschappelijk veiligheids- en defensiebeleid (GVDB).

Ook de agentschappen die een rol spelen bij de uitvoering van het GVDB zullen aanwezig zijn:


* het Satellietcentrum van de EU (EUSC), gevestigd in Torrejon in Spanje
* het Instituut voor veiligheidsstudies van de EU (EUISS) in Parijs

6. Op het gebied van justitie en binnenlandse zaken:


* de Europese politiedienst (Europol)

* de Europese Eenheid voor justitiële samenwerking (Eurojust)
* het Europees buitengrenzenagentschap (Frontex)
* het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (FRA)

7.De Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Investeringsbank (EIB).

Andere activiteiten:


* Voorstellingen van traditionele dans en muziek uit Hongarije (in het Atrium)
* Expositie van tekeningen die door Hongaarse kinderen zijn gemaakt onder het motto "mijn boodschap aan Europa".
* De Hongaarse voetballer Roland Juhász, die voor RSC Anderlecht speelt, zal handtekeningen uitdelen.
* Pétér Kovács, wereldkampioen freestyle voetbal 2011, speelt met Roland Kárászi, Hongaars kampioen.

Een gratis pendeldienst zorgt voor vervoer tussen de Europese instellingen, zodat de bezoekers kunnen deelnemen aan alle festiviteiten die in het kader van de Open Dag in de Europese wijk van Brussel worden georganiseerd.