Ingezonden persbericht


Persbericht Voor onmiddellijke publicatie

Kinderen komen in aktie voor orka: 'Laat Morgan teruggaan naar haar vriendjes!'
-Lenie 't Hart voor vrijlating Morgan: uitnodiging jubileumfeestje in Dolfinarium afgeslagen-

7 mei 2011 - Een groep kinderen zal vanmiddag samen met de Orka Coalitie en kinderboekenschrijver Niels Rood, actie voeren bij het Dolfinarium Harderwijk. Tijdens de actie zullen orkakleurplaten van kinderen uit heel Nederland getoond worden. Ook zal een brief namens de Orka Coalitie worden aangeboden aan Pieter van Vollenhoven, die deze dag bij SOS Dolfijn op bezoek is. In de brief wordt de heer Van Vollenhoven opgeroepen een goed woordje te doen voor het uitzetten van de jonge orka.

Ook Lenie 't Hart van zeehondencrèche Pieterburen is niet te spreken over de plannen om Morgan naar een commercieel park te verhuizen. Net als vele bruinvissen de afgelopen jaren, had ook deze orka prima uitgezet kunnen worden. Ondanks de wetenschap hoe essentieel het is wilde dieren niet aan mensen te laten wennen, werd er al na vijf weken betalend publiek toegelaten bij Morgan. Het gebrek aan inzet dit dier weer terug te zetten in de vrije natuur, heeft Lenie 't Hart doen besluiten de uitnodiging van SOS Dolfijn af te slaan, en niet bij de jubileumdag aanwezig te zijn.

Onlangs, bijna een jaar nadat Morgan werd gevonden, zijn er op verschillende locaties in de Noordzee 4 orka's waargenomen. Gezien de tijd én de locatie van deze groep, is het zeer goed mogelijk dat dit Morgan's groep is, echter zowel het Dolfinarium als het Ministerie van EL & I onderneemt niets. Een duidelijk signaal dat er van daadkrachtig zoeken naar Morgan's familie geen sprake is. Zelfs onderzoekers die hun expertise hebben aangeboden bij het zoeken wordt alle toegang tot haar DNA en medische gegevens geweigerd.

De orka is een beschermde diersoort en moet volgens de wet in geval van opvang voor revalidatie, weer teruggezet worden in de natuur. Het vrijlatingsplan van de Free Morgan Release Group laat zien hoe zij onder deskundige begeleiding vrijgelaten kan worden. De experts staan klaar, fondsen hiervoor zijn geregeld, alleen de orka ontbreekt.

De Orka Coalitie is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse dieren- en natuurbeschermingsorganisaties Dolphinmotion, EDEV - Een DIER Een VRIEND, Bite Back, PINK!, Sea First Foundation, The Black Fish en Vier Voeters.
### Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht