Gemeente Oldambt


Tramwerkplaats genomineerd voor prestigieuze prijs

Om de twee jaar wordt ergens in Nederland `De Gulden Feniks' uitgereikt. Een prestigieuze prijs die in 1985 de Nationale Renovatie Prijs mocht opvolgen. De onafhankelijke Stichting Nationaal Renovatie Platform, looft deze prijs uit voor beste renovatie- en transformatieproject. Dit jaar is De Tramwerkplaats in Winschoten één van de genomineerde objecten. En alleen dat is al een hele eer op zich.

Op maandag 18 april bezocht Peter Kunsli, jurylid, de Tramwerkplaats om onder andere te kijken de culturele waarde van het pand, duurzaamheid, functionele kwaliteit, maatschappelijke waarden, economische aspecten, innovatie en de technische uitvoering van de renovatie.

Tramwerkplaats Een mythe
Wie kent niet de mythe van de feniks, de goddelijke vogel die in staat was om uit zijn eigen as te herrijzen. Deze metafoor van verjonging speelt een centrale rol voor het uitreiken van deze prijs. De feniks, gegoten in brons, is een begerenswaardige prijs voor de meest excellente voorbeelden van renovatie, transformatie en gebiedstransformatie. Nominaties vinden dan ook plaats binnen deze drie categorieën. De Tramwerkplaats is genomineerd in de categorie: Transformatie.

Zware categorie
De categorie Transformatie telt maar liefst 53 aanmeldingen waarin deze vier zijn genomineerd:

- de Hermitage in Amsterdam (Hans van Heeswijk);
- de Lichttoren in Eindhoven (AWG) ;

- het ROC Twente in Hengelo (IAA);
en last but not least

- de Tramwerkplaats in Winschoten (KAW).

Waarom een Gulden Feniks?
Een belangrijke uitdaging van deze tijd is het verduurzamen van de gebouwenvoorraad. Om dit te kunnen realiseren zijn er de komende jaren forse inspanningen nodig, terwijl goede voorbeelden nog relatief schaars zijn. De Gulden Feniks speelt een rol in het geven van bekendheid aan uitmuntende voorbeelden. Voor deelnemers is dit platform een uitstekende manier om te laten zien welke belangrijke projecten zijn gerealiseerd.

Alle inzenders komen in de spotlights te staan. Niet alleen ter meerdere eer en glorie maar vooral om interessante informatie over te dragen en om leerpunten uit de projecten met elkaar te delen. De Stichting Nationaal Renovatie Platform wil op deze manier hergebruik van bestaande panden stimuleren door belangenbehartiging en kennisverspreiding.

De prijsuitreiking vindt op 7 juni plaats op de PROVADA-beurs in de Amsterdam RAI.

Oldambt, 20 april 2011