Ingezonden persbericht


Persbericht - voor onmiddelijke publicatie

Kinderen in actie bij jubileumfeest Dolfinarium: 'Laat orka Morgan naar haar vriendjes gaan'


* Kinderen geven lawaaiconcert om te laten horen dat er aan Morgan gedacht wordt

* Lenie 't Hart slaat uitnodiging jubileumfeest af wegens gevangenschap Morgan

Amsterdam, 6 mei 2011 - Aanstaande zaterdag zal een groep kinderen samen met de Orka Coalitie en kinderboekeschrijver Niels Rood actie voeren bij het Dolfinarium in Harderwijk. De boodschap: Morgan verdient een kans om terug te keren naar zee! Een brief en kleurplaten zullen worden aangeboden aan Pieter van Vollenhoven, die deze dag aanwezig is vanwege de jubileumdag van SOS Dolfijn, het opvangcentrum gevestigd in het Dolfinarium. In de brief wordt de heer Van Vollenhoven opgeroepen te pleiten voor het uitzetten van de jonge orka.

"Dat het lot van Morgan ook veel kinderen aanspreekt, is niet zo gek. Morgan is zelf immers ook nog maar een kind. Een kind dat haar familie kwijtgeraakt is, en nu al bijna een jaar in eenzaamheid opgesloten zit in een klein badje in het Dolfinarium." aldus Wietse van der Werf, woordvoerder van de Orka Coalitie, die de actie organiseert.

"Het besluit van het Dolfinarium om Morgan geen kans te geven terug te keren naar haar familie is voor ons nog steeds een raadsel gezien de kansen die er zijn en de hulp die vanuit de wetenschap is aangeboden om haar uitzetting te realiseren."

Onlangs, bijna een jaar nadat Morgan werd gevonden, zijn er op verschillende locaties in de Noordzee orka's waargenomen. Gezien de tijd én de locatie van deze groep, is er een mogelijkheid dat dit Morgan's groep is. Zowel het Dolfinarium als het Ministerie van EL&I hebben geen onderzoek ingesteld. "Het Dolfinarium weigert bovendien DNA en andere gegevens af te staan aan onafhankelijke wetenschappers, die aangeven dat er voor de uitzetting van Morgan wel degelijk mogelijkheden zijn", aldus van der Werf. "We vragen ons dus af of het Dolfinarium echt wel het beste voor heeft met de orka".

De Orka Coalitie is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse dieren- en natuurbeschermingsorganisaties Dolphinmotion, EDEV - Een DIER Een VRIEND, Bite Back, PINK!, Sea First Foundation, The Black Fish en Vier Voeters.

### Noot voor de redactie (