Ingezonden persbericht

JOVD: "Europese besluitvorming gekaapt"

JOVD wil Nederland aan de Europese onderhandelingstafel

Den Haag, 7 mei 2011 - Jan Kees de Jager, Minister van Financiën, moet een plek opeisen aan de Europese onderhandelingstafel als het gaat om de financiële problemen waar Griekenland op dit moment in verkeerd. Dat laat Martijn Jonk vandaag weten. Hij reageert hiermee op de berichten van de afgelopen dagen dat er met Griekenland onderhandeld wordt over de herstructurering van de staatsschuld. "Als Nederland niet aan de tafel zit, worden er afspraken gemaakt die over onze rug gaan. De Duitsers en Fransen kunnen wel zeggen dat ze niet hebben geweten dat het zo'n impact zou hebben, maar dat geloof ik niet. Dit kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Op deze manier wordt de Europese besluitvorming gekaapt" zegt Jonk.

De JOVD vindt het niet meer dan logisch dat als er onderhandeld wordt over de staatsschuld van een Europees land, en Nederland daar een financiële bijdrage aan doet, dat Nederland daar dan ook aan tafel zit om te praten over de voorwaarden. Om die reden moet De Jager dan ook zijn plek opeisen. "Het is natuurlijk zo dat Duitsland onze belangen over het algemeen goed vertegenwoordigd maar we moeten goed beseffen dat we onze soevereiniteit niet hebben overgedragen aan Duitsland, Frankrijk of andere landen. En daarom moet Nederland aan tafel zitten. Het is ons belastinggeld. Praat met de Grieken over hun problemen maar laat horen dat Nederland niet zomaar over zich heen laat lopen en overal mee akkoord gaat" is de oproep van Jonk, de voorzitter van de JOVD.

De jonge liberale hekelen de softe houding van Nederland. Jonk: "Met slechts de mededeling dat je je geschoffeerd voelt, zal je niet aan de onderhandelingstafel komen. De Jager moet zeggen: u wilt dat wij betalen? Prima, maar dan praat Nederland wel mee over de voorwaarden. Praat Nederland niet mee? Ook goed, maar verwacht dan niet wij zomaar miljarden euro's het noodfonds in gooien." Volgens de JOVD is Nederland een belangrijk land in de Euro Zone en moet De Jager zijn mannetje staan. In dit specifieke geval betaalt Nederland namelijk 6% van de lening.

De Jager moet in Europa aandringen op het belang van de goeddraaiende Nederlandse economie in Europa. Nederlandse banken, waaronder de ABN-AMRO, hebben grote aandelen in Griekse staatsobligaties. Als de Griekse staatsschuld geherstructureerd wordt zonder een Nederlandse onderhandelaar aan tafel, dan kan dit grote impact hebben op de Nederlandse economie en daarmee ook op de Europese economie. "En het is juist die stabiele economie die nu zo van belang is" aldus Jonk.