Provincie Antwerpen


maart 2011

Mano Mundo spoort medewerkers aan om vegetarisch te eten

Wereldculturenfestival ook achter de schermen duurzaam

Mano Mundo, het festival dat duurzaamheid in de kijker zet, serveert op zaterdag 7 mei enkel vegetarisch eten voor de medewerkers. Ook op andere dagen zullen er vegetarische maaltijden voorzien worden. Op deze manier wil het festival zijn medewerkers bewust maken van dit thema en wil het zijn impact op het milieu verkleinen. Het festival hoopt ook dat mensen zo de smaak te pakken krijgen en ook thuis vegetarisch op het menu plaatsen.

Vlees eten is slecht voor het milieu...

Vlees eten heeft een grotere impact dan men beseft. In Latijns-Amerika is ondertussen al meer dan de helft, of 200 miljoen (!) hectare, van het tropisch woud ontbost. Deze ontbossing is voor bijna drie vierde te wijten aan de veeteelt die steeds meer grond nodig heeft. Dit heeft een negatief gevolg voor de fauna en flora van het gebied én voor de CO2-waarde. Bovendien zorgen herkauwers tijdens het spijsverteringsproces voor methaanuitstoot. En dan is er nog niet gesproken over het overmatig watergebruik: 65% van het zoetwater wordt gebruikt voor landbouw, waarvan de veeteelt de grootste verbruiker is.

...maar ook voor het Zuiden.

Runderen, varkens, kippen, schapen en geiten nemen ongeveer 75% van alle landbouwgrond op aarde in. Daarboven dient ongeveer 45% van alle graangewassen als voeding voor vee. De dieren worden vetgemest met dit plantaardig voedsel, maar er zijn meerdere kilos plantaardige eiwitten nodig om amper één kilo dierlijk eiwit te produceren. Terwijl men deze landbouwgronden beter kan gebruiken voor de productie van plantaardig voedsel voor menselijke consumptie. Dus als men minder vlees consumeert, is er meer ruimte voor plantaardig voedsel en dat kan het huidig sterftecijfer van jaarlijks meer dan 6 miljoen kinderen ten gevolge van ondervoeding verlagen.

Daarom wil Mano Mundo haar medewerkers en bezoekers motiveren om zo nu en dan een vleesgerecht te vervangen door een overheerlijke vegetarische maaltijd.

Praktische info
wanneer:

6,7 en 8 mei 2011
waar:
De Schorre, Boom




Provincie Antwerpen