De Doelen Concertgebouw

ZA 7 MEI '11 | LP2 | 21.00-22.00

TOMOKO MUKAIYAMA

SONIC TAPESTRY V - SHOES'

Tomoko Mukaiyama - piano

-
Tomoko Mukaiyama - concept en piano
Toru Nagahama & Tomoko Mukaiyama - foto en video
ArtEZ Fashion Masters | Shoe Design - schoendesign André Pronk - lichtontwerp

-
Schoeniconen in installatie en performance
Tomoko Mukaiyama speelt Sonic Tapestry V - SHOES'

Sonic Tapestry V - SHOES' is een installatieperformance met de meest bijzondere en onwaarschijnlijke schoeniconen van onder anderen Prada, Christian Louboutin en Manolo Blahnik, gecombineerd met ruim vier eeuwen pianoliteratuur. Pianiste en kunstenaar Tomoko Mukaiyama reist met dit werk door de Nederlandse theaters van 7 mei tot aan het einde van 2011.

Tomoko verweeft op intelligente wijze diverse en zeer uiteenlopende composities van Bach tot The Carpenters en plaatst ze in een nieuwe muzikale en visuele context. Voor zowel een doorgewinterd muziekpubliek als voor een nieuwe luisteraar levert dit spannende en vooral nieuwe (luister)ervaringen op. In hoeverre kun je muziek tastbaar of zichtbaar maken? In haar performance nemen schoeniconen haast menselijke proporties aan: ze bewegen, dansen, bedrijven de liefde, sterven en verdwijnen. SHOES' is naast een concert ook een installatie die geïntegreerd is in de performance, maar ook naderhand van dichtbij is te bekijken. Mode is een bron van inspiratie en biedt tal van mogelijkheden om te communiceren met het publiek. Zo werkte Tomoko eerder met 12.000 witte zijden jurken in haar installatie 'wasted', dat wereldwijd door meer dan 10.00 mensen werd bezocht. Voor dit gloednieuwe programma SHOES' kiest zij het meest ritmische, tot de verbeelding sprekende object uit de modewereld: de dameshak.

'Mode en muziek raken beide de essentie van de mens. Het ene is gericht op het uiterlijk; de communicatie met de buitenwereld, terwijl het andere diep de ziel binnendringt.' - Tomoko Mukaiyama

In tijdschrift Gonzo een interview met Tomoko. Lees hier meer.

Dit project kwam tot stand dankzij de samenwerking met de Tomoko Mukaiyama Foundation, Grand Theatre Groningen, ArtEZ Fashion Masters | Shoe Design, fotograaf Toru Nagahama en Concert- en congresgebouw de Doelen.